Împlinirea a 155 de ani de la Unirea Principatelor Române a fost sărbătorită, la sfârșitul săptămânii trecute, și de veteranii de război, de urmașii acestora și de cadrele militare active, în rezervă sau în retragere din județul Bacău. Garnizoana Bacău, Filiala „Gl. Eremia Grigorescu” a Asociației Naționale a Veteranilor de Război, Filiala Bacău „Gl. Nicolae Șova” a Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere, Filiala Bacău „Col. Corneliu Chirieș” a Asociației Naționale Cultul Eroilor și Baza 95 Aeriană au organizat simpozionul-spectacol „24 Ianuarie – 155 de ani de la Unirea Principatelor Române”. Au susținut comunicări gl. fl. aer. (rtg) Alexandru Leonov, gl. (rtg) conf. univ. dr. Vasile Jănică Apostol și comandor dr. (r) Vasile Florea. La final, grupul folk „Senin” al Bazei 95 Aeriană și corul „Oituz” al veteranilor de război au susținut un emoționant spectacol, dedicat, de asemenea, evenimentului.
Personalitatea domnitorului Alexandru Ioan Cuza a fost evocată de gl. fl. aer. (rtg) Alexandru Leonov. „Alexandru Ioan Cuza – a spus Alexandru Leonov – a fost caracterizat de contemporani ca fiind o personalitate deosebită. Nimic din ceea ce reprezintă România modernă nu poate fi rupt de personalitatea lui.”
Merite deosebite în înfăptuirea Unirii Principatelor le-au avut și doi diplomați care au puternice legături cu județul Bacău: Vasile Alecsandri și Costache Negri. Gl. (rtg) conf. univ. dr. Vasile Jănică Apostol a vorbit, astfel, despre activitatea diplomatică a lui Vasile Alecsandri pentru recunoașterea Unirii de către Marile Puteri, iar comandor dr. (r) Vasile Florea despre activitatea diplomatică a lui Costache Negri în vederea recunoașterii Unirii de la 1859.
„Unul dintre cei care trebuie să fie pus la locul său în mărețele acte ale Unirii Principatelor este Vasile Alecsandri, care la 38 de ani și-a luat pe umeri misiuni istorice nemaiîntâlnite – a spus Vasile Jănică. A fost ministru de externe al Moldovei. A intervenit și a obținut de la conducerea principatului restabilirea vechii legi a presei, a intervenit pentru recunoașterea vizei celor din principate care călătoreau în Austria, pentru că pe pașapoartele lor scria, înainte de actul Unirii, că sunt cetățeni din Principatele Unite, și a insistat pe lângă otomani să fie destituit capucheahaia Moldovei și să fie numit un alt reprezentant diplomatic la Constantinopol. Activitatea sa a fost foarte importantă și după 1859.”
Importantă este considerată și contribuția lui Costache Negri la actul Unirii. „S-a numărat – a precizat Vasile Florea – printre fruntașii generației care au înfăptuit România modernă. Eminescu spunea despre el că este unul dintre cei mai nobili bărbați ai românilor. Prin înaltele sale însușiri morale, prin abnegația și dezinteresul său a fost recunoscut, de contemporani, cum a scris Mihail Kogălniceanu, capul și izvorul unei generații nobile, care luase inițiativa în ideile de reforme. Și-a dedicat efiorturile cauzei unioniste. A avut o carieră diplomatică excepțională, prin care a susținut unirea principatelor române în străinătate.”
Lasă un răspuns