• inspectorii de la Direcția Sanitar-Veterinară au retras de la restaurantele Moara, Prestige, Parmegeano și Missippi 80 de kilograme de carne și preparate din carne ce urmau să fie servite clienților • ciorba era ținută la congelator și reîncălzită, iar carnea mucegăită era ținută lîngă brînzeturi • s-au dat amenzi de aproape 100 de milioane de lei, iar bucătăriile restaurantelor au fost închise pentru igienizare
Resturi de carne dezghețată și pusă din nou la congelat, felii de salam mucegăite și pline de mîzgă ținute în frigider alături de bucăți de cașcaval și alte brînzeturi, ciorbă făcută în urmă cu două – trei zile și pusă în frigider la congelat înainte de a fi servită clienților. Cam asta este ceea ce au găsit, ieri seara, inspectorii Direcției Sanitar-Veterinare (DSV) în timpul controalelor fulger pe care le-au desfășurat la cîteva restaurante din municipiul Bacău. Este vorba despre restaurantele Moara, Prestige, Parmegeano și Misissippi. Florin Velisar, directorul DSV Bacău, spune că în timpul controlului efectuat la restaurantul Moara inspectorii sanitar veterinari și-au pus mîinile în cap de ceea ce au găsit prin bucătărie. „Am găsit în frigidere resturi de carne, salam și brînzeturi rămase de la o petrecere care a fost ținută în restaurant cu o zi înainte și care erau reintroduse în circuitul alimentar și servite clienților care se aflau în restaurant în timpul controlului. În plus, în frigidere am mai descoperit și cantități apreciabile de ciorbă făcută cu cîteva zile înainte și care era ținută la congelator înainte de a fi servită. Ori, este știut că mîncarea preparată trebuie consumată în aceeași zi în care a fost gătită. Restaurantul a fost amendat cu 30 de milioane de lei, iar bucătăria a fost închisă pentru igienizare”, ne-a declarat ieri Florin Velisar.
Cam aceleași lucruri au fost descoperite în cursul controlului de ieri de inspectorii sanitar-veterinari și la restaurantul Prestige. „Bucătăria era într-o stare jalnică, în frigidere era depozitată carne expirată, produse din carne mucegăite, iar ciorba de burtă și de vită era ținută de mai mult timp la refrigerat. În plus, bucătăreasa nu era îmbrăcată corespunzător, iar părul ei putea fi prezent în orice preparat alimentar care îi trecea prin mînă. Și aici a fost dată o amendă de 30 de milioane de lei, au fost confiscate aproximativ 20 de kilograme de preparate din carne și produse lactate, iar bucătăria a fost închisă pentru igienizare”, a precizat directorul Velisar.
Și de la restaurantele Parmegeano și Misissippi au fost confiscate, în medie, cîte 20 de kilograme de brînzeturi și preparate din carne și au fost acordate amenzi de pînă la 30 de milioane de lei. În plus, la restaurantul Missippi au fost descoperite cantități importante de carne care nu avea documente de proveniență. În total, de la cele patru restaurante, inspectorii DSV au retras de la comercializare 80 de kilograme de carne și preparate din carne și au dat amenzi în valoare de aproximativ o sută de milioane de lei. „Vom continua aceste controale în zilele următoare și la alte restaurante din Bacău”, a dat asigurări directorul DSV. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns