Experimentati crescatori de bovine din rasa Angus, elvetienii Daniel Niklaus si Bernhardt Oetterli i-a indemnat, de curind, pe fermierii din zona Moldova, dar in special pe cei din Bucovina, sa investeasca bani si timp in aceasta rasa. Fermierii elvetieni spun ca Bucovina este zona cu cele mai mari atuuri pentru a dezvolta chiar un brand propriu in domeniu, Angus de Bucovina, datorita conditiilor naturale excelente. Brandul ar putea fi asociat foarte bine cu frumusetile zonei si ar ramine usor in constiinta consumatorilor de carne de calitate, dar si a iubitorilor de turism.
Carnea de vita Angus este un brand de calitate cunoscut in lume. Consumatorii au devenit foarte antenti la ce maninca si prefera tot mai mult carnea de la animalele netratate cu antibiotice, si care nu au fost crescute cu furaje concentrate. Furnizorii de carne sint, astfel, bine monitorizati. „Angus este un brand, in lume – spune Daniel Niklaus -, la fel de cunoscut cum sint Coca Cola sau Apple. Angus poate deveni si in Bucovina un brand, pentru ca este o zona propice. Consumatorii vor lega acest brand de o regiune foarte frumoasa. Iar crescatorii de animale din aceasta rasa ar avea bune oportunitati de export in Europa, comparativ cu importurile care s-ar face din Canada sau din SUA, de exemplu”.
Prima conditie: sistem de monitorizare a animalelor
Cum spuneam, monitorizarea este stricta. In Canada sint zeci de mii de animale din aceasta rasa, dar numai 60.000 au pedigree. Acolo, pe locul al doilea se afla rasa Simmnetal, dar numai cu 12.000 de animale cu pedigree. „Daca Romania doreste sa dezvolte rasa Angus – a opinat fermierul elvetien -, trebuie sa cerceteze, intii, piata. Pentru inceput trebuie importate animale cu genetica strict controlata. Este o investitie foarte importanta initial, dar cu satisfactii in citiva ani”. Prima conditie ceruta este crearea unui sistem de inregistrare a exemplarelor, pentru a se purtea proba ca sint din rasa pura. Multi vor sa vinda astfel de animale, dar genetica strict controlata este foarte importanta. De aceea, multe tari din Europa importa specialitati de carne Angus tocmai din America de Sud. „Daca in viitor se va reusi promovarea unui brand Angus de Bucovina, cu siguranta vom avea o piata buna si preturi foarte bune” – a precizat Niklaus.
Angus-Ro, prima asociatie din Moldova
Dupa cum ne-am informat, deja, cititorii, in Romania au aparut primele nuclee de crescatori de bovine Angus. In Moldova este cunoscuta Asociatia Angus-Ro, pe care o conduce medicul veterinar Vasile Pachitanu. Specialistul ne-a explicat de ce carnea acestui animal este atit de cautata si din ce apare profitul crescatorului de animale. „Carcasa de Angus – spune Vasile Pachitanu – are o parte oase si cinci carne (80% carne). Nici o rasa de vite de carne din lume nu are acest randament. Cea mai buna calitate a carnii, din cinci rase din lume, o are Angus”. Carnea este marmorata (are culoare si aspect, pe sectiunea muschiului, cu fibra scurta, cum sint striatiunile marmorei). Acesta este un caracter genetic, transmis si la vitele hibride. Marmorarea inseamna ca intre fibrele de muschi sint incastrate fibrele de grasime. Iar pachetele de fibra musculara sint la fel. Aceasta calitate da suculenta carnii, savoare, gust. In plus, carnea de Angus este cea mai buna pentru gratar.
Angus, motocositoarea naturala
Vaca Angus nu paste selectiv si nu smulge iarba, ci o coseste. In spatele ei, regenerarea pajistii se face foarte bine. Vaca se simte in elementul ei pe pasune. Daca acolo sint parcele cu iarba mare, vacile Angus pasuneaza tot si, daca s-ar putea, tot timpul anului, chiar si iarna. De aceea, ele se tin in stabulatie numai pentru ingrasare. „Noi vrem ca multi gospodari sa acceseze loturi de vaci Angus in functie de pasunea pe care o au – a mai spus Vasile Pachitanu. Au nevoie de femele care sa fete, dupa sase luni sa se preia, in cadrul unei cooperative, masculii si sa fie ingrasati intensiv. Taurasii, castrati sau nu, se introduc, dupa intarcare, in boxele din ingrasatorii si se furajeaza cu fin, siloz si concentrate. Va fi o ingrasare rapida, doar cu furaje de stoc. Ingrasarea se poate face si in perioada mai lunga, doar cu fin si pasunat, pe vreme de vara. Este de preferat castrarea lor, la zece zile dupa fatare, cu inel de castrare, deoarece carnea este mai buna la bou decit la taur”.
Lasă un răspuns