Muștele artificiale sînt momeli de bază pentru apele de munte și cele colinare, pentru pescuiul păstrăvului, lipanului, lostriței, cleanului, etc;
Musca uscată imită o insectă vie care plutește pe suprafața apei;
Musca umeda imită o insectă purtată de curentul apei în adîncime;
Nimfa imită o larvă de insectă;
Năluca este o momeală artificială, care prin modul cum este purtată prin apă de pescar, poate atrage și prinde pește răpitor. O nălucă dă rezultate numai dacă pescarul o manevrează cu încredere și iscusință, reușind să dea iluzia vieții, cunoscînd reacțiile peștelui răpitor. Aceste momeli artificiale au o evoluție în apă diferită, în funcție de modelul ales și tehnica recuperării. O recuperare rapidă, cu opriri bruște (se dă timp nălucii să se scufunde) se imită un peștișor cuprins de panică la apropierea pericolului, iar o recuperare lentă, dinamizînd evoluția lingurii sau voblerului prin jocul din vîrful vergii și din manivela mulinetei, vitaza medie de deplasare a nălucii fiind suficient de mică pentru a convinge răpitorul să accepte o pradă ce se oferă „pe tavă”. Există mai multe tipuri și dimensiuni de năluci. Acestea sînt:
Linguri oscilante – își leagănă (balansează) muchia în timpul înaintării prin apă;
Linguri ondulate – acestea înaintează în apă cu mișcări unduitoare, șerpuitoare sau vălurite;
Rotativa – este o momeală artificială a cărei paleta se învîrte în jurul unui ax sau fus, are un mare efect asupra senzorilor optici, auditivi și laterali ai peștilor răpitori. Cele mai cunoscute rotative sînt cele Mepps (Franța).
Voblerul – este o artificeală din lemn sau din alte materiale (plastic, cauciuc, plută), care imită un peștisor pentru a atrage răpitorii. Acesta are în apă o evoluție nehotărîtă, șonticăită. De regulă, acesta plutește pe apă și se scufundă numai cînd este tras, nivelul de adîncime depinzînd de forma corpului și de poziția barbetei pe care o poartă. Voblerele sînt dotate cu una, două sau trei ancore. Există pe piață o gamă variată de modele, nuanțe și mărimi, însă
cele mai cunoscute și eficiente sînt faimoasele voblerele Rapala, de producție finlandeză și voblerele Cosma, care au raport preț/calitate foarte avantajos pentru toți pescarii. Dintre modele cele mai întîlnite amintim: voblerele plutitoare, care sînt construite astfel încît la tragere să străbată apa la o adîncime de 10 – 25 cm, în funcție de viteza de recuperare imprimată de mulinetă. Voblerele cosmopolite – voblere care pot evolua la orice nivel al apei, în funcție de viteza de recuperare. Voblerele scufundate sînt acelea care după lansare se opresc la o anumită adîncime în apă (10-50 cm), nivel la care se pot recupera printr-o mulinare lentă, cu opriri și reluări, pentru a lăsa impresia unui pește bolnav. Voblerele de fund sînt cele care după lansare coboară pîna ce ating adîncimea maximă. Cu cît folosim o viteză de recuperare mai mare, cu atît ele străbat apa la un nivel mai înalt. La alegerea voblerului trebuie să ținem cont de anumite lucruri: de adîncimea la care vrem să pescuim, de peștele pe care îl căutăm, de luminozitatea zilei și de zona în care pescuim.
Twisterul – este o momeală artificială din plastic moale, care imită diverse animale acvatice (peștișori, broscuțe, rîme, viermi), avînd un mare efect asupra răpitorilor. Twisterele se produc într-o largă și variată gamă de dimensiuni și nuanțe, pentru a satisface toate nevoile pescuitului la răpitor. Diversele twistere sînt însoțite de un cîrlig cu plumb sau fără, denumit „jig”.
Brișca – este ca o lamă de briceag (ușor curbată), astfel încît acționată pe verticală sau oblic să aibă o mișcare oscilantă, ondulatorie sau mixtă. Este dotată cu cîte un singur cîrlig la capăt, fixat prin lipire.
Dandineta – asemănătoare briștei (ca o frunză de salcîm) evoluează pe verticală, ori oblic, cu mișcări legănate, vălurite sau mixte. Este dotată cu cate un singur cîrlig la capăt fixat prin lipire.
Mormîșca – arificială micuță poate evolua în apă pe verticală cu mișcări sacadate, mai mult pe care îl imită, in funcție de „jocul” pescarului, realizat prin dinamizarea vîrfului de lansetă, ea este folosită în principal la copcă.
Lasă un răspuns