• săracii din satul Băcioiu trec pe capete la penticostali, fiindcă adepții acestui rit le dau alimente și haine • oamenii nu recunosc, însă preotul din sat spune că cel puțin 30 de familii de țigani au recurs pînă acum la acest gest • în prag de moarte, mulți bătrîni îl roagă pe preot să-i îngroape creștinește
Banul cumpără orice în ziua de azi. Cea mai bună dovadă că așa stau lucrurile o dovedește și faptul că în satul Băcioiu din comuna Corbasca oamenii au ajuns să se lepede de religia lor și să treacă la alta doar pentru o mînă alimente și ceva haine. „Băcioiu era considerat cîndva un colț de rai, pentru că majoritatea locuitorilor erau lăutari care cîntau la nunți și erau plini de bani. Acum însă s-a ajuns să se trăiască ca în perioada preistorică”, ne spune Silviu Busuioc, preotul bisericii ortodoxe din sat. El a fost cel care ne-a povestit cum oamenii, sătui de sărăcie, au ajuns să renunțe la credința lor și să treacă la penticostali doar pentru că primesc alimente.
Cîte o vacă de căciulă
Adepții bisericii penticostale au venit cu tot soiul de ajutoare din Olanda, constînd în haine sau alimente. Mai mult, predicatorul sectei, Alexandru Tănase, le-a promis nevoiașilor că dacă vor trece la cultul protestant, fiecare familie va primi cîte o vacă. Au rămas însă doar vorbele. Cei din Băcioiu au văzut totuși în promisiunile făcute o modalitate de a ieși din sărăcie, așa că aproximativ 30 de familii s-au grăbit să-și schimbe religia. În această situație sînt circa 80 de adulți și vreo 90 de copii. Slujbele, urmate de predicile preotului ortodox nu au avut pentru localnici mare valoare, în condițiile în care foametea și sărăcia lucie domnea peste tot. „Nici un român din Băcioiu nu a fost penticostal înainte de 1990, dar sectanții au acționat acolo unde au găsit sărăcie mare, atît materială cît și sufletească”, ne-a declarat Silviu Busuioc, preotul satului. Oamenii din sat nu au recunoscut că au primit alimente, haine și alte bunuri, cum nici n-au vrut să admită că acesta a fost resortul pentru trecerea lor de la o religie la alta. Însă nici nu au putut să ne explice nici din punct de vedere religios ce anume i-a determinat să facă pasul. Singura motivație, subțire, e drept, a fost că, la penticostali, pastorul le amintește mereu să nu-și bată nevasta și copiii. „Dar preotul ortodox vă îndeamnă la așa ceva?”, i-am întrebat pe vreo cîțiva localnici. Au lăsat capul în jos și n-au mai spus nimic.
O biserică nouă pe ruinele fostei școli
Casa de rugăciuni penticostală e formată dintr-o încăpere sărăcăcioasă, pe pereții căreia sînt doar cîteva carpete și tablouri ieftine, fără conotații religioase. E la marginea satului. În schimb, biserica ortodoxă este și mai departe, în vîrful unui deal, într-o zonă greu accesibilă din sat. Așa se face că mulți enoriași în vîrstă ajung cu greu la slujbele religioase, iar cînd plouă nimeni nu mai poate merge la biserică.
În inima satului, tronează de ceva vreme ruinele unei școli, în interiorul căreia au crescut buruieni, de care nu se mai bucură decît măgarii dornici de hrană. Pe lîngă aceasta, localnicii au furat bucăți întregi din zidurile fostei școli, pentru a-și cîrpi propriile case. „Copiii din sat au acum o școală nouă, iar terenul ar fi numai bun ca pe el să construim o biserică”, ne-a spus preotul Busuioc, care s-a gîndit să ridice biserica nouă sub forma unei capele, adiacentă școlii, în care elevii să participe la orele de religie, dar și ca un loc de rugăciune pentru oamenii din zonă.
Preotul a depus la primăria din Corbasca o cerere pentru a primi autorizația de construcție încă din 2002. Pînă azi a primit doar promisiuni. „Am găsit mulți sponsori, oameni cu iubire de Dumnezeu, care doresc să ridice biserica și promisiuni au venit din toate părțile, dar totul s-a oprit la ușa primăriei, care mă duce cu vorba de doi ani”, ne-a spus preotul Busuioc. „Voi elibera autorizația de construcție în maxim două săptămâni”, ne-a asigurat și pe noi primarul Iorgu Pușcașu, la întrebarea noastră legată de acest aspect. Surse din primărie ne-au spus că, de fapt, motivul acestei tărăgănări îl constituie teama că, după ce va ceda pămîntul pentru construirea bisericii, primarul va fi asaltat cu cereri pentru obținerea de fonduri pentru construcție.
Parcela de teren este solicitată și de membrii sectei penticostale, care în momentul de față își țin slujbele într-o casă particulară. Din toată această dispută, singurul care a avut de cîștigat a fost Ion Veliche, paznicul școlii noi, care a obținut aprobare să-și construiască acolo casă. El a construit totuși într-o parte a acelui teren, așa că loc de biserică ar mai fi.
Se întorc din nou către Dumnezeu
Preotul Silviu Busuioc încă mai speră ca sătenii să aibă o biserică ortodoxă așa cum se cuvine. „În urmă cu trei luni a luat foc covorul din biserică, de la o lumînare uitată aprinsă peste noapte. Deși interiorul bisericii era de lemn, focul a ars mocnit și s-a stins singur. Acesta a fost un semn al lui Dumnezeu, care vede totul și eu cred că mă va ajuta și să fac biserică oamenilor din sat”, ne-a spus optimist preotul.
Și mai interesant în toată această poveste este că mulți dintre sătenii botezați în rit ortodox, acum trecuți la cel penticostal, își dau seama că nu mai au parte de asistență religioasă de la preotul satului și le este frică că nu mai are cine să-i îngroape și să le cînte „veșnica pomenire” atunci cînd vor muri. „Părinte, matale să mă duci la groapă cînd ‘oi muri!”, îi cer bătrînii preotului din sat. Preot de cuvîntul căruia nu au ascultat atunci cînd i-a rugat să-și păstreze credința, dar la care se întorc, de frica Celui de Sus. (Olimpia FILIP)
Lasă un răspuns