Fata de aur a Bacăului
• băcăuanca a cucerit, ieri după-amiază, încă o medalie de aur, în finala la sărituri a Campionatului European de Gimnastică de la Amsterdam, după cea luată cu echipa României în concursul pe echipe
Băcăuanca Monica Roșu este, alături de Dana Sofronie, Cătălina Ponor, Alexandra Eremia și Silvia Stroescu, campioană europeană pe națiuni cu echipa României de gimnastică. Performața a fost realizată pe 30 aprilie 2004 și vine să confirme că echipa noastră a fost subcotată la mondialele de anul trecut, din SUA, pe care reprezentanta gazdelor trebuia să o cîștige, indiferent prin ce mijloace. Punctajul realizat de România, în concursul pe echipe, a fost departe de cel al următoarelor două clasate, 1,5 față de Ucraina și 2,3 față de Rusia.
Monica a concurat la trei aparate, sărituri, sol și paralele, cea mai bună notă a sa fiind cea de la sărituri, 9.462.
Tot în cuplu cu Dana Sofronie, Monica Roșu a concurat ieri și în finalele de la sărituri, unde a reușit să obțină încă o medalie de aur pentru România și pentru Bacău. Cu două sărituri din grupa cu grad înalt de dificultate, Monica le-a devansat cu peste o zecime de punct pe rusoaicele Ana Pavlova și Elena Zamolodcicova, ambele clasate pe locul al doilea. Notele Monicăi Roșu au fost 9,512, la prima săritură (salt întins cu două șuruburi), respectiv 9,487. Cu o medie de 9,499, Roșu a demonstrat că este mai bună decît cele două gimnaste rusoaice, anunțînd astfel o medalie de aur la Olimpiada de la Atena. Tot în finala de la sărituri, Dana Sofronie, vice-campioana europeană la individual compus, s-a clasat pe locul al cincilea.
Specialistă la sărituri
Gimnasta băcăuană se numără printre foarte puținele sportive din lume care execută corect o săritură „Tsukahara” întins cu întoarcere de 720 de grade, exercițiu cu grad înalt de dificultate. Ea s-a și specializat, de altfel, la acest aparat, celălat preferat fiind solul. „Un specialist la sărituri nu poate da același randament și la bîrnă. Grupele de mușchi care intră în lucru sînt diferite. La sărituri se cere mai multă forță iar la bîrnă mai multă elasticitate și grație, în ambele cazuri fiind nevoie de echilibru și concentrare maximă”, a declarat antrenoarea Mariana Bitang înaintea „europenelor” de la Amsterdam.
Campioană pursînge
Monica Roșu este una dintre cele mai valoroase sportive crescute vreodată la școala băcăuană de gimnastică de la Sport Club, unde i-a avut ca antrenori pe Corneliu și Vasilica Agop. Urmașă pe tărîmul performanței a unor sportive băcăuane cunoscute, precum Trușcă, Potorac sau Andronic, medaliate la Jocurile Olimpice, campionate mondiale sau europene, Roșu a adunat pînă acum „o căruță” de medalii. Printre altele, este și vicecampioană europeană și medaliată cu bronz la întrecerea continentală a junioarelor. Mai are în palmares medalii de bronz la Campionatul Național de juniori la bîrnă (1996) și paralele (1997), precum și un titlu național la sărituri, proba sa preferată, în 1999. Din septembrie 1999 a fost „înregimentată” în lotul național de junioare de la Onești unde i-a avut ca antrenori pe Livia și Toma Ponoran. Perioada „oneșteană” a fost una în care băcăuanca a cucerit medalii la turneele internaționale din Belgia, Franța și Taipei, consecință a felului în care a fost pregătită în Bacău.
Ca urmare a rezultatelor obținute, în ianuarie 2002 a fost chemată de antrenorul Octavian Belu la lotul olimpic de la Deva. Considerată ca port-drapel al gimnastelor din noul val, Monica Roșu este titulară în lotul cu care antrenorii Octavian Belu și Mariana Bitang vor aborda Jocurile Olimpice de la Atena din acest an.
Palmaresul gimnastei Monica Roșu, care pe 11 mai a.c. va împlini 17 ani, a fost completat anul trecut cu titlul de campioană națională la sărituri, cu o medalie de bronz la sol, tot naționale, cu trei medalii de aur la Campionatele Internaționale ale României, între care și una la individual compus și cu una de argint la Campionatul Mondial de la Anaheim (SUA). Anul acesta, Monica a mai luat o medalie de aur la Campionatele Internaționale ale României, bineînțeles, la sărituri. (Marius AMBROZIE)
Lasă un răspuns