Ferma din Damienesti a societatii Romagria, organizata de Laurentiu Baciu, a fost, la sfirsitul saptaminii trecute, gazda specialistilor de la Monsanto Romania, care au venit la o intilnire cu agricultorii pentru a vedea impreuna rezultatele cultivarii cu saminta de porumb Dekalb pe un lot de teren. La intilnirea cu fermieri de talie mare din judetele Bacau si Neamt au venit Octavian Chihaia, director regional pentru Moldova si judetele Buzau si Braila, Nelu Voinea, director tehnic pentru zona Moldova, si Catalin Popescu, reprezentant de vinzari.
Reuniunea a avut un caracter practic. O combina Claas a intrat in lan si a recoltat, harnica, patru sortimente de hibrizi Dekalb (DKC). Specialistii au luat probe din fiecare soi si au determinat, pe loc, umiditatea boabelor, iar in remorca s-a cintarit recolta adunata. DKC este o noua generatie de hibrizi, creati dintr-o diversitate de germoplasma, acoperind peste 36 de programe globale de ameliorare, integrate pe parcursul ultimilor opt ani. Creatorii lor sustin ca, prin tehnicile avansate de ameliorare moleculara Dekalb, se pot obtine productii mai mari in toate zonele de cultivare. „Umiditatea – a spus Octavian Chihaia – este primul indicator urmarit de producatorii si cumparatorii de porumb. Pe acest lot am obtinut in jur de 16 la suta, ceea ce este foarte bine”.
Facut, parca, pentru molldoveni
Lotul tehnic pe care Laurentiu Baciu a semanat porumb Dekalb de la Monsanto se afla la poarta fermei. Aici a folosit tehnologia clasica de cultivare si a aplicat doar tratamente de erbicidare. Nelu Voinea spune ca o productie de porumb sub 7 tone pe hectar nu este rentabila. „Hibridul DKC 3759 – a precizat Voinea – este parca facut pentru moldoveni. In Sud nu atinge performantele din Moldova. Aici ii convin solurile de podis si, mai ales, climatul. Noi aducem hibrizi Monsanto in Romania, ii testam minim 2 – 3 ani, in conditii de productie, apoi ii ducem pe piata. Or, 3759 a intrat in acest an in cultura, puternic. Ceilalti trei hibrizi de pe lotul din Damienesti vor intra la anul la comercializare. Aducem anual noi hibrizi, pentru a raspunde conditiilor de la toti fermierii”. Laurentiu Baciu spune ca este foarte multumit de acesti hibrizi, dar la fel s-a pronuntat si Viorel Ilas, care are teren cultivat in zona Moinesti, la munte, unde ploua mai mult, iar umiditatea este mai mare.
15 tone la hectar
Combina a iesit, intre timp, din lan, si a adus prima incarcatura de boabe de porumb. Puse in remorca urcata pe cintar, s-a ajuns usor la concluzia ca productia la hectarul de teren trecea de 13 tone. Dar la urmatorul transpoort s-a ajuns la 15 tone. Hibridul 3759 – spun specialistii de la Monsanto – a fost cel mai bine vindut si in Ungaria, o tara care cultiva, prin excelenta, hibrizi de la alta firma. Iar Ungaria are cultivata mai mult de jumatate din suprafata agricola numai cu porumb. „Hibrizii – a mai precizat Octavian Chihaia – pierd foarte bine apa, au vigoare la rasarire si au productiile cele mai mari in conditii de seceta”. Viorel Ilas a observat ca pe planta de linga care lipseste urmatorul vecin cresc doi stiuleti, pe aceeasi parte, foarte mari, ceea ce – spune fermierul – nu a mai vazut in circa 30 de ani de cariera.
Lider in genetica plantei
De mai mult de 50 de ani, Dekalb utilizeaza o germoplasma exclusiva si este lider în industrie. Avantajele hibrizilor de porumb sint resistenta la fringere si cadere, productivitate, pierderea rapida a apei din bob si profitabilitate. Monsanto este o companie multinationala americana, cel mai important producator de erbicid Roundup. Monsanto este, de asemenea, de departe liderul producatorilor de inginerie genetica si de seminte, care detine 70 -100% din cota de piata pentru diferite culturi. Produce exclusiv seminte de soia. În martie 2005, aceasta a finalizat achizitionarea Seminis Inc, cea mai mare companie de seminte conventionale din lume. Are peste 18.800 de angajati în întreaga lume si un raport anual de venituri de 8.563 de miliarde de dolari in 2007. Monsanto comercializeaza inginerie genetica a semintelor si bovinelor, hormoni de crestere. Compania se afla in centrul multor scandaluri declansate de aparatorii organismelor netratate si nemodificate genetic, dar multi fermieri romani cred ca acuzatiile nu sint fondate.
Lasă un răspuns