• Societatea Română de RadioTeleviziune (SRTV) încă mai emite facturi pe numele morților pentru plata taxei radio-tv • urmașii morților sînt deciși să nu mai achite facturile
Nu doar persoanele care au televizioare sînt puse să plătească taxa radio – Tv, ci și morții, unii morți de peste 20 de ani. O astfel de situație s-a înregistrat, la începutul acestui an, în comuna Tamași. Recent, un alt caz a apărut la Pîrjol. „Tata a murit de mai bine de 20 de ani. Pe vremea cînd trăia el, nici nu se auzise foarte bine de televizor sau radio. Ai mei nu aveau nici de unele. S-au dus în lumea lor, i-am jelit, iar cu timpul aproape că i-am uitat cum arată, noroc de fotografii. Cred că cei cu facturile astea pentru televizoare s-au gîndit că nu-i bine să-mi uit părinții și au grijă să-mi amintească în fiecare lună odată cu hîrtia de plată. Am tot plătit eu pînă acum, dar de luna trecută m-am decis să nu le mai dau un leu”, ne-a povestit Elena Bogatu, fiica lui Ion Heris, un locuitor din satul Cîmpeni, dus de mult la cele sfinte.
În aceeași situație se află și Pavel Heisu, un nepot de-al altui mort care primește facturi pentru plata taxei radio-tv. „Bunicul meu a murit în 1980. Cînd i-a venit prima dată factură, am început să rîd. Am crezut că cineva își bate joc de mine. Adică eu plătesc la casa bunicului meu curentul cîte 1.000 de lei pe lună, doar ca să nu renunț la branșament, și vin ei cu plata a cîte 130 000 de lei la două luni pentru radio și televizor”, ne-a spus și Pavel Heisu.
Facturile, trimise înapoi cu mențiunea „decedat”
Factorii poștali spun că această situație datează încă de anul trecut, de cînd s-a instituit plata taxei radio-Tv pe factura de energie electrică. Pînă acum cîtva timp, taxa era inclusă în factura de curent electric și nu se putea plăti factura doar pe jumătate. Așa că, vrînd- nevrînd, bieții oameni plăteau curent de cîteva mii de lei și taxa radio-Tv, de cîteva sute de mii de lei.
„În Pîrjol sînt vreo 25 de astfel de situații cu facturi emise pe numele morților. Lună de lună, facem o listă cu numele celor decedați, la care atașăm facturile și explicăm motivul pentru care nu au fost plătite. Dar luna următoare vin exact la fel”, ne-a spus Gheorghe Comănescu, dirigintele Oficiului poștal Pîrjol.
Anca Hagimă, purtătorul de cuvînt al sucursalei Electrica Bacău, ne-a spus că astfel de situații încă se mai semnalează pe întreg teritoriul județului. „Nu sîntem noi, cei de la Electrica, de vină. Noi doar am primit ordin să facturăm și taxa radio-Tv, conform contractelor de furnizare a energiei electrice. Sînt sute de cazuri în care moștenitorii nu renunță la contractele de furnizare a energiei electrice, pentru că le convine să plătească o sumă modestă de ordinul a cîteva mii de lei pe lună pentru o casă în care nu locuiește nimeni, decît să plătească branșarea din nou, în cazul în care vînd locuința”, a spus Anca Hagimă.
După scandalurile care au izbucnit imediat după apariția acestor acte normative, mai marii de la București au decis să- scutească de plată pe toți cei care declară pe propria răspundere că nu au radio sau televizor. „În cazul decesului propietarilor titulari ai contractului cu Electrica, moștenitorii acestora trebuie să se prezinte la sediul nostru, să preia unul dintre ei contractul de furnizare a energiei electrice, și apoi să declare că în acea locuință nu mai stă nimeni. În felul acesta sînt scutiți de plată, pentru că deținătorii a două sau mai multe locuințe nu plătesc taxa asta decît pentru una din case. Noi nu putem face verificări pe teren, pentru că taxa nu ne aparține. Noi sîntem doar niște colectori pentru Serviciul de Radiodifuziune și cei de acolo ar trebui să verifice la cine ajung facturile, pentru că ei sînt beneficiarii taxei radio-Tv”, a mai spus Anca Hagimă.
SRTV se spală pe mîini
De partea cealaltă, reprezentanții SRTV spun că vina aparține celor de la Electrica, care nu și-au reactualizat baza de date după care emit facturile. Șeful Serviciului taxă radio-Tv din SRTV, Silvia Marin, ne-a declarat că situația este generalizată în întreaga țară și că taxa se plătește la fiecare domiciliu unde există un contract cu furnizorul de energie electrică. „Nu noi emitem facturile, ci cei de la Electrica, pe baza evidențelor pe care le dețin ei. Eu nu am de unde să știu dacă cineva este decedat, decît dacă vin moștenitorii și dovedesc acest lucru. Se acreditează greșit ideea că se percepe taxă și de la morți, dar nu este așa. Pur și simplu, este o problemă de succesiune pe care moștenitorii nu și-au rezolvat-o și din cauza asta se ajunge aici”, ne-a spus Silvia Marin. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns