„Defectul” principal al democrației constă în faptul că nu toate partidele pot fi la guvernare în același timp și nici politicienii cu ambiții de mari conducători. Esența ei este schimbarea pe care trebuie s-o accepte cel învins în alegeri cu noblețe, nu cu bâta și parul mitocănesc al oierilor mioritici și nici cu poltronia mahalalelor țigănești. Din păcate, în viața publică românească roiesc în jurul președintelui tot soiul de inși cu o dotație intelectuală precară, dar cu o gură cât o sură. Susținuți de posturi TV resentimentare, inși ca Ion Oltean, Mircea Toader, Elena Băsescu, Cristian Preda ș.a. nu se împiedică în problema logicului și a dovezilor. Par a fi o specie hibridă de oportunism, altoit pe o ramură xenofobă. Doamna Pora, Robert Turcescu, Grigore Cartianu și grupul de la „Evenimentul zilei” sunt sectanții convingerilor dlui Băsescu, sunt de neînduplecat, de neconvertit.
Argumentele lor compun doar un eșafodaj baroc de analogii, de silogisme false, credințe politice rudimentare, interjecții și insulte oribile și fără justificare. Acestea sunt menite să transforme apucăturile președintelui în arme politice acceptabile, deși se vede de la o poștă că sunt luate din arsenalul propagandei comuniste, în viziunea căreia adversarului trebuie să-i lipești etichete denigratoare, să-l insulți golănește pe limba prostimii mai puițin cultivate civic, pe care contezi la vot. Totuși, câștigul cel mai însemnat al confruntărilor politice din ultima perioadă este faptul că au apărut căteva personalități puternice, capabile să poilarizeze atenția noastră în jurul unor idei de schimbare democratică și atitudine civică,să redea justiției, automaculate de persoane dubioase, demnitatea atât de terfelită în ultimii ani. Victor Ponta, Crin Antonescu, Daniel Constantin ș.a. existau și înainte, dar erau înecați în valul uriaș de oportunism și gregaritate gravitând în jurul dlui Băsescu: Elena Udrea, Roberta Anastase, Radu Berceanu, Adriean Videanu, Th. Stolojan, pierdantul tuturor șanselor. Acum se simte amenințarea înăspririi periculoase a luptei politice, prin intervenția grobiană a unui tip de genul Mihail Neamțu, dispus să supună adversarii politici unei discreditări sistematice cu o vehemență primară. Îi va fi greu USL-ului să capaciteze clasa politică în domeniul delicat al restructurării morale și al redresării economice a țării, devastată de guvernarea Băsescu-Boc.
Nădăjduim să aducă acea conciliere legată de interesul național. Peste un an, sperăm ca duelul politic să se ducă cu spada ascuțită a ideilor, cu cavalerism. Din păcate, președintele numai conciliere națională nu a adus. Dimpotrivă, a divizat societatea și a învăjbit mase mari de oameni, unii împotriva altora. Din motive nejustificate științific sau social, mii de oameni defilează zilnic pe străzile orașelor, protestând împotriva a orice și a oricui. Pare nefiresc, dar ăsta-i rezultatul luptelor politice duse cu injuria, acuza nefondată, cu eterna poveste că „acest guvern trebuie să plece”, pe care o auzim de peste douăzeci de ani.
Vasile PRUTEANU
Lasă un răspuns