• inspectorii de muncă au aplicat pînă acum, în cadrul verificărilor din construcții, amenzi de 230 de milioane de lei • principalele neregului rămîn munca la negru și lipsa măsurilor de protecție a salariaților pe șantiere
Campania de verificare a societăților care au ca principal domeniu de activitate în construcții a continuat și în cursul zilelor de sîmbătă și duminică. La baza acțiunilor de control din acest weekend a stat faptul că inspectorii de muncă au mizat pe relaxarea patronilor care au crezut verificările nu se mai fac și la final de săptămînă. „La sfîrșit de săptămînă patronii și-au reintrat în activitate și au mizat pe faptul că acțiunile noastre de control s-au încheiat. Dar nu a fost așa, drept dovadă că și în weekend s-au aplicat numeroase amenzi la firmele suspecte de muncă la negru și la cele prinse că nu aveau dotate punctele de lucru conform normelor de sănătate și securitate în muncă”, ne-a declarat Ion Barbu, inspector șef la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) din Bacău. Inspectorii de muncă au verificat atît modul în care sînt reglementate raporturile de muncă dintre patroni și lucrători, cît și condițiile de pe șantier. Sîmbătă dimineața, echpajele de inspectori de muncă au descins la peste 15 unități comerciale și mari depozite din construcții. Aproape la toate au fost găsite probleme mai mici sau mai mari, care vor fi sancționate de inspectorii de control ca atare, fie prin amenzi, fie prin procese verbele de sistare a unor echipamente și utilaje de lucru, fie prin încheierea de procese verbale prin care s-a dispus remedierea acestor abateri, fără ca patronii să fie amendați.
Controalele au scos în evidență faptul că mulți salariați nu au fost dotați cu echipamente corespunzătoare de protecție. Lipseau chiar elementarele căști de protecție și mănuși de lucru, iar șantierul unde se desfășurarea lucrarea respectivă nu era împrejmuit. La Măgura, cîțiva lucrători aparținînd firmei care execută lucrări de reparație și consolidare a școlii au luat-o la sănătoasa prin pădure cînd au văzut mașinile cu inspectori. La fel s-a întîmplat și la cîteva vile particulare din zona Barați, unde angajații firmelor ce se ocupau de lucrare au luat-o la sănătoasa prin vie. La unele societăți, multe din utilajele de lucru au fost găsite cu fel de fel de improvizații care pun în pericol viața salariatului și așa prost plătit prin negarantarea salariului minim pe economie, neplata orelor suplimentare de muncă sau chiar neîncheierea contractului individual de muncă.
Zilelele de joi și vineri au fost și ele rodnice pentru inspectorii de muncă și păguboase pentru patroni care au trebuit să scoată din buzunar peste 200 de milioane de lei pentru achitarea amenzilor. La SC Veratatel SRL Bogdănești, inspectorii de muncă au sistat din activitate un circular și un troliu mecanic pentru întins armătura care nu era legat la centura de împămîntare și într-o stare tehnică total necorespunzătoare și riscantă pentru lucrători. De altfel, firma a și fost sancționată cu 30 de milioane de lei pentru improvizațiile descoperite la tabloul electric din șantier. La Amici SA Moinești a fost închis temporar depozitul de butelii gaze tehnice pînă cînd acesta va respecta normele prevăzute de lege. Total Proiect Exe SRL Bacău și Alcor SA Moinești au fost amendate cu cîte 25 de milioane de lei fiecare pentru că salariații nu aveau efectuat controlul medical la angajare. La cea din urmă firmă s-a aplicat și un avertisment prin care se impune autorizarea electricienilor în următoarele 15 zile.
Controlul a scos la iveală peste 20 de persoane muncind fără forme legale. Campiona amenzilor și a muncitorilor găsiți la negru a fost Vertatel SRL Bogdănești, care a primit 50 de milioane de lei amendă pentru cele nouă persoane care munceau fără ca patronul să le încheie contractul individual de muncă. Pe lista firmelor cu muncă la negru s-au mai adăugat Burmar SRL Gîrleni, cu trei persoane fără contract și sancționtă cu 20 de milioane, Alcor Moinești cu două persoane (20 de milioane) și cu alte trei milioane pentru că nu era garantat muncitorilor salariul minim pe economie, SC Reflex SRL Bacău cu trei persoane fără contract (20 de milioane) și o persoană fizică, Romică Vroti, la vila căruia au fost găsite muncind la negru patru persoane fără forme legale. Romică Vroti a fost amendat cu 30 de milioane de lei pentru muncă la negru. Valoarea totală a amenzilor aplicate de inspectorii de muncă în cele două zile de control este de 230 de milioane de lei. Pînă în prezent, Inspectoratul de Muncă a aplicat amenzi de aproape jumătate de miliard de lei în campania de verificări din construcții. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns