• Skip to primary navigation
  • Skip to secondary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Despre
  • Contact
  • Arhiva 2002-2008
  • Publicitate
  • Anunțuri în Ziarul de Bacău
  • Newsletter
  • Locuri de muncă

Ziarul de Bacău

  • Top Story
  • Actualitate
  • Politică
  • Dosar
  • Economie
  • Educatie-Cultura
  • Expert
  • Foto Video
  • Anunțuri
Ești aici: Acasă / Uncategorized / Mustăriile, semn al toamnelor de odinioară

Mustăriile, semn al toamnelor de odinioară

Ziarul de Bacau 17 septembrie 2003 Lasă un comentariu

LikeShare

• pentru patroni, sucul dulce de viță a rămas o afacere de sezon

Pentru cei mai în vîrstă, mustăriile aduc aminte de anii în care reprezentau una dintre puținele pete de culoare în cenușiul zilelor. Chiar în timpul marilor lipsuri, licoarea dulce îi mai ajuta pe oameni să uite de necazuri. În acele zile, cozile la mititei erau interminabile, iar mirosul de grătar era înebunitor. Mulți nu aveau norocul să le mai simtă gustul, dar le rămînea consolarea tulburelului. Deși multe s-au schimbat între timp, tradiția mustăriilor nu a dispărut. Acum, sucul dulce poate fi cu ușurință însoțit de mititei sau tochitură, nu numai de aroma lor.

Menținerea teraselor și a localurilor unde se vinde must ține chiar de economia de piață. Băcăuanii rămîn mai conservatori și chiar cei de la oraș mai vor să simtă venirea toamnei. Iar sucul din struguri proaspăt storși are o savoare aparte, cînd aroma boabelor se mai păstrează, iar dulceața îl face atractiv și pentru nebăutori. Dacă ar fi să se păstreze întru totul tradiția – ceea ce se întîmplă numai prin sate sau la hanuri -, atunci mustul, ușor asprit, ar trebui asortat cu un grătar, cu mititei, cu tochitură, cu pastramă, în general cu carne. Dar timpurile s-au schimbat, iar ritualul s-a modificat. Totuși, locuitorii din oraș îl pot bea și ei în fiecare toamnă. Numărul acestor stabilimente a scăzut față de anii de dinainte de 1989, însă nu au dispărut. Unele restaurante, cum este Eden, apelează doar la decorul specific, stuf, papură, ștergare, ulcele de lut etc. Dar există și localuri care au tot ce ține de tradiția mustului – Tic Tac, la Comalrid, la gară și în cartierul Șerbănești -, adică sucul de viță, mititei și chiar pastramă de oaie cu mămăliguță.

În anii anteriori, cele care aminteau cel mai mult de mustării erau majoritatea cramelor. Toamna trecută, de exemplu, găseai mustării în cartierul Miorița, la Decebal, la Comalrid. Acum, preferința pentru must este păstrată doar de restaurante și terase mai cu ștaif. Cramelor li s-a interzis să comercializeze băuturi la cană, fie vorba și doar despre must. Chiar și în această situație, produsul are încă mulți clienți. În localurile care se respectă, decorurile amintesc de hanurile de odinioară, cu must servit în ulcele de pămînt – produsul este adus acum din cramele vrîncene -, cu ștergare, cu știuleți de porumb sau dovleci, care amintesc că este toamnă.

Este adevărat însă că nu mai este nici un local numai cu acest specific. În oricare din ele oferta este diversificată. Se găsește și bere la dozator sau la sticlă, pizza, vinuri de tot felul, gin Bellmans, sucuri Coca-Cola sau Pepsi și altele asemenea. Clientela este la fel de diversă. Mustăriile rămîn o afacere, chiar și numai de sezon. Consumatori se găsesc, iar mititeii, tochitura și pastrama înseamnă tot bani.

Anul acesta, mustăriile s-au deschis mai devreme pentru că și sezonul strugurilor a fost devansat. Căldurile din vară au grăbit maturarea ciorchinilor, de aceea mustul a apărut repede și a fost dulce. Dar, în același timp, amatorii de suc de viță trebuie să se grăbească, întrucît produsul se asprește pe zi ce trece și, în curînd, tulburelul îi va lua locul de-a binelea. (Gabriela PASCU)

LikeShare

Din categoria: Uncategorized

Reader Interactions

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bara principală

Ultimele articole

Bărbat bănuit de furturi din locuințe, identificat și reținut de polițiști. A spart și locuința unei femei de 67 de ani

Buhuși: Percheziții domiciliare la hoți de lemne. Ei au furat și camerele de supraveghere din zona pădurii Ciolpani

VIDEO: Sponsorizări și donații de peste 67.000 de euro la Gala FSC. Vezi cine sunt laureații celei de a XXII-a ediții

Mii de români sunt așteptați la Noaptea Muzeelor 2025

Anunț de mediu

Locuri de muncă la Conextrust SA

2 mai 2025

Locuri de muncă în Bacău

1 mai 2025

Locuri de muncă în Bacău

30 aprilie 2025

Locuri de muncă la Conextrust SA

29 aprilie 2025

Ultimele comentarii

  • Petru Nanza la Consilierii locali decid astăzi dacă îndatorează orașul cu încă 113 milioane de lei. Rezumatul proiectelor care vor fi discutate la ședință. UPDATE: rezultatul votului
  • lucas gregoriu la Bărbat bănuit de furturi din locuințe, identificat și reținut de polițiști. A spart și locuința unei femei de 67 de ani
  • Lovin la Mii de români sunt așteptați la Noaptea Muzeelor 2025
  • Parc la FOTO: Se apropie inaugurarea Athletic Park. Președinta CJ, primarul și arhitectul au vizitat șantierul
  • Adrian la Foto: Zeci de băcăuani s-au mobilizat pentru Nicușor Dan în centrul orașului, în penultima zi de campanie

Cabinet parlamentar PNL

Linkuri sponsorizate

  • Credius – Credite Nevoi Personale – Aprobare Rapida
  • Nova – Energie Electrica si Gaze Naturale

Cabinete parlamentare PSD

Cabinet parlamentar AUR

Găzduit de Simplenet

Copyright © 2025 · S.C. G&P News & Advertising S.R.L. · Știri mondene · Aghiuță · Presa Bacău