Mulți tineri din ziua de azi ascultă muzică rock sau punk și tot mai mulți părinți se plîng că din cauza asta copiii lor își pierd credința în Dumnezeu, devenind sataniști și nu îi mai ascultă. Ba, mai mult, unii copii ușor influențabili recurg la sinucidere sau la acte masochiste. În atare situație, apare o întrebare foarte serioasă: Influențează sau nu negativ muzica rock comportamentul tinerilor?
În anii ’60, muzica rock a fost folosită ca o manifestare împotriva războiului și a rasismului, la începutul anilor ’70 avînd loc și cel mai mare concert rock „Woodstok”. Cînd punk-ul începuse să-și epuizeze potențialul, a apărut rock-ul gothic, care era un fel de exprimare a furiei tinerilor. El însemna tot ce este mai rău în viața unui tînăr: singurătate, probleme în familie s.a. Adepții acestui stil se îmbrăcau în haine negre, își vopseau părul în negru și se machiau cu un negru strident. De aceea, oamenii, neștiind unde să-i încadreze pe acești „ciudați”, i-au catalogat drept sataniști. De aici și ideea greșită a unor părinți: dacă fiul sau fiica lor ascultă muzică rock și se îmbracă numai în negru, cu ghete, indiferent de vreme, sînt mai mult ca sigur sataniști și vor recurge mai devreme sau mai tîrziu la sinucidere.
După mine, părerea lor este total greșită. Ei nu se întreabă: „De ce tot mai mulți tineri se regăsesc într-o astfel de muzică?” Răspunsul ar putea fi următorul: muzica rock se referă la problemele pe care le au unii tinerii din ziua de azi. Interpreții de muzică rock nu se feresc să își exprime sentimentele, să vorbească despre problemele lor pe care orice tînăr le are: certuri în familie, divorțuri, singurătate, sărăcie, șanse ratate, tristețe cotidiana, izolare, moarte. Acestea sînt subiectele tinerilor fustrați, care încearcă să-și găsească drumul în viață. Așa că în loc să-și îngroape tristețea și durerea în alcool și droguri (cum fac unii tineri), ei ascultă rock, acesta fiind modul lor de a-și manifesta furia împotriva regulilor impuse de societate.
Este adevărat că unii copii sînt ușor influențabili și pot recurge la gesturi disperate, în cazul acesta ne putem alarma, însă în 90% din cazuri este vorba numai de niște tineri frustrați. Dar cîți adulți cu probleme nu sînt în jurul nostru. Ei doar par în regulă, și asta doar fiindcă nu se îmbracă ciudat. Dar în rest?! (Andreea BOSTAN)
Lasă un răspuns