Băcăuanii cu handicap vizual au, mai nou, posibilitatea să lucreze pe calculator și să asculte volume întregi de literatură în format digital, pe CD-uri. În județul nostru trăiesc aproape 2.000 de persoane lipsite parțial sau total de vedere, dintre care 54 de copii. Unii s-au născut astfel, pe alții i-a lovit necazul în urma unui accident sau a unei boli. Pentru ei, Asociația Nevăzătorilor din Bacău desfășoară multiple acțiuni cu caracter social, cultural ori sportiv. Pe lîngă plata indemnizațiilor și organizarea unor evenimente sportive, comunitatea se arată foarte preocupată de nevoile spirituale ale acestor persoane, mai ales că multe dintre acestea și-au pierdut vederea la maturitate și întîmpină mari dificultăți de adaptare la noul stil de viață. În acest scop, există la sediul din zona Autogării o bibliotecă Braille de peste 1.500 de volume și o fonotecă de 129 de volume înregistrate pe bandă magnetică. Astfel, nevăzătorii pot citi literatură clasică, povești, jurnale de călătorie sau alte lucrări
Potrivit lui Gabriel Pamp, referent cultural, pentru a ușura accesul la lucrări s-a trecut la utilizarea CD-urilor digitale. „Persoanele cu handicap vizual por obține de la noi cărți pe CD. Avantajul noului suport, față de casete sau benzi, este volumul mai mare de informație stocat și mai buna conservare în timp a sunetului. De altfel, se constată tendința tot mai accentuată de a utiliza informații auditive în locul clasicului limbaj Braille”, ne-a spus Gabriel Pamp.
De departe, însă, cea mai mare realizare din ultima vreme a Asociației Nevăzătorilor Bacău este achiziționarea unor computere special echipate și conectarea la Internet. Încă de la sfîrșitul anului trecut, în biblioteca asociației au fost instalate cîteva calculatoare. Deși aparent e imposibil, nevăzătorii pot acum să învețe operarea pe calculator în Windows și Office și chiar să navigheze online sau să aibă căsuțe poștale electronice. „Secretul constă în noul software, care permite utilizatorului audierea, în limba engleză sau chiar în românește, a informațiilor de pe ecranul monitorului. Tot ce apare scris, de la deschiderea ferestrelor și a meniurilor Windows și pînă la conținutul paginilor web, este transmis auditiv. Astfel, persoanele cu handicap vizual au posibilitatea sa redacteze sau să «citească» în Office, să manipuleze programe și fișiere, să consulte website-uri sau să folosească serviciile de chat și poștă digitală. Chiar zilele trecute am ajutat pe cineva sa-și facă adresă e-mail”, ne-a mai spus Gabriel Pamp. La Cercul de Informatică introdus la începutul lui 2004 între activitățile asociației s-au înscris pînă acum circa 15 persoane. (Alin LEANCĂ)
Lasă un răspuns