SIDA seceră printre copiii din județ
• anul acesta, doar doi copii din județul Bacău au fost depistați cu HIV • mai mult de jumătate dintre copiii diagnosticați după ’89 și-au găsit sfîrșitul • o fetiță în vîrstă de aproape doi ani a scăpat de cumplita boală, cu toate că ambii părinți sînt seropozitivi
Despre una dintre cele mai cumplite boli contagioase pentru care oamenii de știință din lumea întreagă nu au găsit vreun leac ne amintim cu toții numai în ziua de 1 decembrie. Pretutindeni pe glob, despre virusul HIV și boala pe care o declanșează se vorbește în termeni statistici la simpozione, mese rotunde și acțiuni militante, pentru că 1 decembrie este declarată Ziua Mondială de Luptă Anti SIDA. În spatele statiscilor înspăimîntătoare stau și cîteva sute de băcăuani, majoritatea dintre ei fiind depistați absolut întîmplător drept purtători ai virusului ucigaș. În județul Bacău, cei mai mulți dintre nefericiții peste care s-a abătut chinul acestei boli incurabile sînt copii. În acest moment, medicii infecționiști care se ocupă de tratarea celor mici au în evidență 320 de copii seropozitivi, care vin frecvent la consultații și analize. Din aceștia, numai 150 sînt în tratament cu medicamente. „Teoretic, toți copiii depistați seropozitivi ar trebui să facă tratament. Nu toți, însă, au condițiile necesare pentru urmarea terapiei, pentru că, fiind vorba despre administrarea a 12-14 pastile zilnic, ei au nevoie de o strictă supraveghere din partea părinților. Acest lucru nu este posibil în toate familiile copiilor bolnavi. În alte cazuri, mai puține la număr, copiii au renunțat la tratament pentru că organismul lor nu îl tolera”, ne-a declarat dr. Delia Grigoraș, șefa secției de Boli Infecțioase-copii și a programului SIDA.
Spre deosebire de începutul anilor ’90, cînd numărul depistărilor HIV în rîndul copiilor era impresionant, iar decesele survenite ca urmare a îmbolnăvirii SIDA erau și ele extrem de numeroase, acum a scăzut semnificativ rata infectărilor în rîndul celor mici. „În tot anul 2003 am descoperit doar două cazuri noi de HIV la copii. Unul dintre copii este născut în ’97, iar celălalt în ’90. Este îmbucurător că doar un număr atît de mic de copii a fost descoperit anul acesta, dar nu se știe cînd, alți copii născuți în perioada ’89-90 vor apărea ca purtători ai virusului HIV. Boala este ciudată, pentru că multă vreme, persoanele infectate nu dau nici un semn de boală și arată ca niște oameni normali, ca deodată lucrurile să se înrăutățească. Cert este că, încet-încet, ponderea copiilor infectați prin folosirea de seringi nesterile sau prin transfuzii de sînge va fi luat de adolescenți și adulți cotaminați prin raporturi sexuale cu persoane bolnave”, a mai spus doctorița Grigoraș. Statisticile despre bolnavii infectați cu virusul HIV vorbesc și despre decesele înregistrate în rîndul lor. În județul Bacău au murit pînă acum mai mult de jumătate dintre copiii declarați seropozitivi imediat după ’89. „Anul acesta au murit zece dintre copiii bolnavi. Ei sînt dintre cei care nu urmează tratament. Putem spune ca specialiști că tratamentul cu antiretrovirale tinde să transforme infecția HIV într-o boală cronică, pentru care terapia face ca rata supraviețuirii acestor bolnavi să fie destul de bună”, a continuat șefa secției de Boli Infecțioase-copii.
O fetiță de doi ani a învins SIDA
Medicii care îi îngrijesc pe cei 320 de copii seropozitivi descoperiți pînă acum în Bacău, au avut parte și de surprize plăcute, asemănătoare mai degrabă unor minuni. O fetiță venită pe lume în urmă cu aproape doi ani, avînd ambii părinți seropozitivi, a fost declarată recent sănătoasă tun. Verdictul că virusul HIV nu a infectat-o și pe micuță a fost dat în urma unor testări minuțioase de laborator. „Riscurile ca dintr-o mamă seropozitivă să se nască tot un copil infectat HIV sînt de aproape 30%. În cazul acestei familii, însă, lucrurile s-au limpezit recent, pentru că abia acum s-au putut face testările pentru copil. Abia la împlinirea a 18 luni un copil născut dintr-o mamă seropozitivă poate fi testat și se poate da un răspuns sigur în cazul diagnosticului. Ca măsură de siguranță, fetița a urmat un tratament antiretroviral încă de la naștere, iar la analizele de laborator făcute a ieșit negativă. Cu alte cuvinte, boala mamei nu s-a transmis și la copil, în timpul sarcinii”, a încheiat medicul infecționist Delia Grigoraș. Pentru că un asemenea noroc nu poate fi întîlnit foarte des, medicii infecționiști sînt de părere că testarea HIV-SIDA încă din primul trimestru de sarcină este obligatorie pentru orice gravidă. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns