• persoanele racordate la CET nu mai au apă caldă de trei zile • motivul îl constituie defectarea sistemului de reglaj al turbinei • aceasta este a treia avarie de cînd CET a pornit instalațiile • firma nu are soluție pentru astfel de situații
O avarie survenită la instalațiile de producere a agentului termic de la CET a lăsat fără apă caldă jumătate din populația municipiului Bacău. Zilele trecute, sistemul de reglaj al turbinei care funcționează în paralel cu cazanul de abur industrial de 420 de tone pe oră s-a defectat, făcînd imposibilă funcționarea sistemului de producere a agentului termic și a energiei electrice. Firma care în vară a realizat reparațiile curente la turbina grupului energetic a fost chemată în Bacău pentru a remedia defecțiunea, însă instalația nu poate fi, deocamdată, pornită. Pentru a nu lăsa beneficiarii să înghețe în apartamente, CET a pornit cazanul de abur de 100 de MW, care produce aburul necesar pentru furnizarea căldurii. „Parametrii agentului termic pe rețeaua primară sînt sub standarde. Temperatura de plecare este de numai 70 de grade, față de 90, cît ar trebui, însă căldura care ajunge în locuințe le permite oamenilor să aibă un nivel de confort acceptabil”, ne-a declarat Vasile Drăgușanu, directorul CET Bacău.
Pentru a începe și livrarea apei calde, CET va încerca să pornească astăzi cazanul de abur de 420 de tone. Acesta ar fi putut fi pornit și pînă acum, însă funcționarea lui este nerentabilă pentru societate. „Atunci cînd funcționează întregul grup energetic putem furniza energie electrică pentru sistemul energetic național. Practic, cu aceeași cantitate de cărbune putem produce și energie termică, și electrică. Chiar dacă în zilele următoare nu vom fi racordați la sistemul energetic național, vom porni cazanul de abur industrial pentru ca populația să primească și apă caldă”, a explicat directorul Vasile Drăgușanu. Dacă nu vor apărea alte probleme, apa caldă va ajunge la robinete cel mai devreme în această seară.
Sistarea furnizării apei calde pentru băcăuanii racordați la sistemul de termoficare al CET aduce din nou în discuție problema legată de lipsa unei surse de producere alternative. Investițiile la cel de-al doilea grup energetic au fost oprite, lucrările fiind realizate în proporție de doar 75 la sută. Cît privește varianta pornirii instalațiilor de la CAF Letea, aceasta nu este, deocamdată, de luat în calcul deoarece ani buni instalațiile au fost lăsate în paragină. Lucrările de reparație au început abia în această toamnă și, potrivit declarațiilor conducerii CET, CAF-ul de la Letea nu va deveni funcțional mai devreme de toamna anului viitor. În aceste condiții, orice avarie care determină oprirea instalațiilor va lăsa fără apă caldă jumătate din populația Bacăului, iar la temperaturi exterioare mai scăzute decît cele de acum agentul termic furnizat de CET va fi util doar pentru ca instalațiile să nu înghețe. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns