• DSP Bacău va organiza un concurs la începutul lunii iulie pentru ocuparea a 17 posturi de medici de familie • la concurs nu se vor putea înscrie medicii generaliști deja existenți la cabinete, dar care nu au specializarea de medic de familie
Familia medicilor de familie din județul nostru s-ar putea reîntregi, la începutul lunii iulie, cu alți 17 doctori. Direcția de Sănătate Publică (DSP) din Bacău a scos la concurs 17 posturi de medici de familie din județ, în localități unde fie nu există medici, fie numărul de pacienți de pe lista unui doctor este mult prea mare. „Posturile au fost deja publicate în revista «Viața medicală», așa cum prevede legea, și urmează ca în 30 de zile să organizăm concursul. Asta înseamnă că examenul va fi organizat la începutul lunii iulie”, ne-a declarat medicul Cornelia Cojocaru, director la DSP Bacău.
Județul nostru se confruntă de ani buni cu o criză în ceea ce privește asigurarea cu personal în serviciile de asistență primară. Medicii de familie au devenit o specie pe cale de dispariție, mai ales în zonele rurale. De aceea, ei au preferat să se reorienteze spre alte meserii sau să plece din țară. Munca de medic de familie implică multe responsabilități, astfel că tot mai mulți doctori, mai ales din rîndul celor tineri, care au terminat de curînd facultatea, au ales să lucreze la firme distribuitoare de medicamente. Ei au fost atrași de cîștigurile considerabile, de posibilitatea de a avea un mobil și o mașină.
Chiar dacă în fiecare an de pe băncile facultăților de medicină ies zeci de medici, majoritatea preferă să urmeze mai departe școala, la rezidențiat, decît să muncească într-un cabinet medical de țară.
Posturile de medic de familie scoase la concurs de Direcția de Sănătate sînt în localitățile Buhuși, Gura Văii, Parava, Poduri, Răchitoasa, Horgești, Solonț, Orbeni, Tătărăști, Corbasca, Dealu Morii, Sascut, Dofteana, Cașin, Oncești și Motoșeni. În comunele Tătărăști, Corbasca, Dealu Morii, Sascut, Motoșeni, Oncești, Solonț și Dofteana există medici încadrați, dar cu aprobarea Ministerului Sănătății, pe perioadă determinată de timp. „Acești medici sînt generaliști. Ei nu au specilizarea de medic de familie și de aceea sînt încadrați pe o perioadă de șase luni, dar contractul poate fi prelungit pînă la doi ani. Legea ne permite să încadrăm medici de medicină generală pe perioadă determinată în condițiile în care posturile au fost scoase de două ori la concurs și nu s-a prezentat nici un specilist în medicina de familie. La acest concurs medicii care au cabinetele respective nu se pot înscrie, dar dacă nu se va prezenta nimeni de două ori la concurs ei vor rămîne medici de familie în aceste localități”, a precizat directorul de la DSP Bacău. Legea precizează că pe un post vacant de medic de familie nu poate fi angajat decît un doctor cu această specializare. Or, primii medici cu specializare în medicina de familie termină rezidențiatul în acest an. În aceste condiții, este prea puțin probabil ca medicii care lucrează deja în aceste localități să aibă contracandidați la cabinete. Rămîne de văzut dacă se vor găsi soluții care să îi stimuleze pe medici să lucreze în cabinetele medicale de familie din localitățile unde există un număr prea mare de pacienți pe listele doctorilor deja existenți. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns