„Mortu-i la caraiman, i-ai tira pina nu vine gaboru”, sau, mai pe romaneste, „portmoneul este in buzunar, ia-i fata pina nu vine politistul” – este expresia care ar trebui sa va puna pe ginduri si sa duceti imediat mina la buzunar, mai ales daca va aflati intr-un mijloc de transport in comun. In doar citeva cuvinte, acesta este limbajul hotilor din buzunare care misuna zilnic prin autobuze sau prin piete. Denumiti „suti”, ei sint impartiti pe zone de actiune, pe care le parasesc doar accidental sau la nevoie, avind fiecare domenii bine definite in care s-au specializat: furturi din buzunare sau din sacose si posete.
Voiajorii
Pentru politisti, prinderea unui hot reprezinta o adevarata aventura, care de cele mai multe ori se dovedeste fara nici un rost. Asta, deoarece conform legislatiei in vigoare, infractiunea de furt din buzunare este cel mai greu de probat si ea sta in picioare abia atunci cind se realizeaza flagrantul. Dar astfel de cazuri sint extrem de putine. De acest lucru profita din plin sutii din buzunare mai mult sau mai putin versati care nu se sfiesc sa actioneze la doar citiva zeci de metri de sediul politiei. Clientii aproape permanenti ai mijloacelor de transport in comun sint in special rromii, care actioneaza numai in grupuri de patru-cinci, la ore de virf, si cunosc cu precizie de metronom zilele de leafa ale celor care circula pe ruta de autobuz. Victima este filata de unul din suti inca de la urcarea in autobuz. Hotul de la inaintare are misiunea de a depista locul in care se afla portmoneul si sa transmita mesajul unuia dintre tovarasii sai, printr-un limbaj pe care l-am mentionat anterior. Odata urcata in autobuz, potentiala victima este inconjurata de hoti, care, sub diferite motive, creaza o busculada in jurul acesteia. Odata saltat portmoneul, el este dat din mina in mina pina la ultimul sut, care coboara la prima statie, fara ca cineva din masina sa banuiasca ceva. Dupa ce operatia a reusit, membrii grupului se intilnesc intr-un loc dinainte stabilit, unde „isi iau salariul”, adica impart prada. O alta categorie de suti, mult mai mica, e drept, il reprezinta solitarii. Ei nu impart prada cu nimeni si frapeaza prin originalitate. „Cucii”, cum mai sint ei numiti, se imbraca in haine lungi, carora le sparg buzunarele, astfel ca pot actiona in voie fara ca cineva din jur sa banuiasca ceva deoarece el va tine intotdeauna miinile in buzunare.
Pietarii
Ii vezi intotdeauna in grupuri de doi-trei, uneori insotiti de femei, imbracati in ton cu locul unde actioneaza. Ei au teritoriul lor stabil, in piete sau pe la standuri, si foarte rar, doar impinsi de nevoi sau accidental „le fura caimacul” colegilor de breasla din autobuze. Sutii pietari se orienteaza la femei, batrini sau persoane care afiseaza ostentativ bani sau posete deschise, parca invitindu-i sa puna mina. Desi sint considerati hoti din buzunare, pietarii au cu totul alt mod de operare. Ei se orienteaza spre sacose, genti sau posete, pe care fie le taie cu lama, fie pur si simplu le smulg din mina victimei. Dupa care o iau la fuga, refugiindu-se in scara blocurilor din apropiere, unde-si impart banii. De cele mai multe ori, hotii sint identificati de politie, insa ei nu pot fi retinuti sau arestati deoarece nu mai au asupra lor banii furati, iar persoanele care au asistat la furt refuza sa se prezinte la politie pentru recunoasterea in grup. Politistii spun ca nu putine au fost cauzele in care hotii de buzunare au devenit agresivi, ripostind in fata victimelor pentru a putea scapa. Infractori versati, sutii stiu ca pot fi acuzati de tilharie, insa pedeapsa pentru aceasta fapta este tot de la trei la 15 ani de inchisoare. Motiv pentru care ei risca aceasta acuzatie, in schimbul eliberarii din bratele victimei lor.
Daca in trecut, cind hotii actionau in autobuze, politistii ii puteau urmari din interior, acum acest lucru este practic imposibil. „Deoarece spatiul este mic si inghesuiala mare, realizarea unui flagrant este imposibila”, ne-a explicat un politist de la Biroul de Investigatii Criminale. Hotii si politistii se cunosc intre ei. Acest lucru da batai de cap ambelor tabere. Hotii nu pot actiona cind ii vad pe politisti, iar politistii nu pot sa-i prinda in flagrant deoarece sint recunoscuti si hotii se retrag. „In general ne facem ca nu-i vedem pentru a-i lasa sa actioneze. Cind cred ca au dat lovitura si vor scapa, atunci am si pus mina pe ei”, ne-a explicat unul din politisti care este una din metodele de actiune.
Cum ii recunoasteti
Ca o caracteristica generala a acestei categorii de hoti este ca ei actioneaza numai in locurile aglomerate. Exceptiile sint rare si reprezinta cazuri izolate, atunci cind victimele au fost prea distrate sau cel mai probabil sub influenta alcoolului. Hotii de buzunare se calauzesc dupa principiul ca haina face pe om si sint tentati in permanenta sa se imbrace cit mai elegant, pentru a nu bate la ochi si a poza in cetateni onorabili. Pentru a-si masca mina pe care o introduc in buzunarele clientilor sau in posete, o acopera cu un obiect pe care il tin in cealalta mina. Aceste obiecte sint, de regula: o sacosa, o punga din plastic, o haina, un pulovar, o sapca, un ziar, etc. Din acest punct de vedere detectarea acestor hoti este si mai usoara, atunci cind aceste obiecte purtate pe brate sau tinute in mina nu-si gasesc rostul in raport cu anotimpul sau vremea din ziua respectiva. Hotii din buzunare au miini de pianist. Un asemenea individ este usor de observat daca are la degetul mic o unghie lunga. Ei se ajuta cu ea ca sa traga mai usor portofelele din buzunare sau din posete, avind rol de „agatatoare”. Alte elemente de identificare a hotilor de buzunare privesc gesturile lor. Punctind victima, hotul incepe sa faca diferite miscari din incheietura miinii cu care va opera. In acest fel isi dezmorteste tendoanele miinii pentru a fi in forma si a nu face vreo miscare gresita. Un hot de buzunare poate fi ochit si dupa anumite reactii pe care le are inainte de comiterea furtului. Astfel, la aparitia mijlocului de transport in care trebuie sa urce victima, i se schimba culoarea fetei, care devine cind palida, cind rosie. Misca din cap si transpira. Suspicios, arunca neincetat priviri in spatele sau. Concomitent, misca aratatorul si mijlociul miinii cu care urmeaza sa faca „priza”. Zimbeste fara motiv daca i se pare ca cineva se uita la el, isi trece de mai multe ori mina prin par, ori se piaptana, ori se sterge cu batista.
Cum puteti sa va feriti de hotii de buzunare
In primul rind, trebuie sa aveti tot timpul geanta sub observatie, sa nu lasati portmoneele in buzunarele exterioare ale hainei sau sa va paziti mobilul tinindu-l in mina. In afara acestor precautii trebuie sa va luati masuri suplimentare daca va simtiti prea „inghesuit”, „imbrincit” sau daca cineva se agata cu ambele miini de bara chiar in spatele dumneavoastra, atunci cind sinteti intr-un mijloc de transport in comun. Atunci atentia trebuie marita, deoarece la o curba sau un mic balans, cel prins de bara va preseaza mult mai tare decit ar face-o din inertie. In acel moment „colegii” au sarcini precise. Unul mascheaza manevra, iar celalalt va introduce mina in buzunar sau chiar in poseta. Toata aceasta actiune dureaza numai citeva secunde. Nu veti avea timp sa va dati seama daca persoana din spatele dumneavoastra s-a dezechilibrat sau a participat activ la buzunarire. De asemenea, daca va simtiti dintr-o data prea inghesuit, atunci nu incape indoiala ca veti fi „controlat”. Daca cel care se impinge in dumneavoastra are si o sacosa cit mai plina si mai usoara agatata de antebrat, atunci fiti sigur ca sacosa ii acopera mina care urmeaza sa va patrunda in buzunar. De asemenea, este indicat ca atunci cind urcati intr-un mijloc de transport in comun sa aveti banii potriviti pentru bilet pregatiti. Cautarea lor prin buzunare atrage imediat privirea atenta a „sutilor”.
Lasă un răspuns