Bacauanii care nu pot ajunge astazi la Iasi, pentru a se inchina si ruga la moastele Sf. Cuv. Parascheva, vor putea lua parte la slujbele religioase ce vor fi oficiate in toate bisericile noastre cu ocazia serbarii sfintei care de sute de ani ocroteste Moldova. Asa cum se stie, nu exista locas de cult in care dragostea fata de sfinta ale carei moaste se afla la Catedrala Mitropolitana din Iasi sa nu se manifeste asa cum cere traditia si credinta ortodoxa, mai ales ca, nu de putine ori, rugaciunile ei i-au ajutat pe multi dintre cei care i-au cerut ajutorul. Pentru bacauani, aceasta bucurie duhovniceasca a fost incununata zilele trecute de sfintirea unei biserici ce poarta hramul „Sf. Cuv. Parascheva” la Filipesti, acolo unde se afla si un vesmint al acesteia, adus in dar de la Iasi. Un alt lacas de cult ce detine un vesmint al ocrotitoarei Moldovei este si biserica din Izvoare. In ceea ce priveste ziua de azi, nu trebuie sa uitam ca este hramul mai multor biserici din Arhiepiscopia Romanului si Bacaului.
Recunoscuta ca fiind „Ocrotitoarea Moldovei”, Sfinta Pascheva s-a nascut in secolul X, in satul Epivat din Tracia, nu departe de capitala imperiului Bizantin, Constantinopol. A invatat importanta faptelor bune crestinesti, si a inteles valoarea rugaciunii, a postului si a milosteniei. Urmind modelul Celui care este „Calea, Adevarul si Viata”, la un moment dat a inteles ca a venit vremea sa lase toate si sa urmeze calea lui Hristos. Si-a daruit saracilor partea ei de mostenire si s-a retras la o manastire de fecioare linga Constantinopol, ducind o viata aspra. La virsta de 25 de ani, Cuvioasa Parascheva s-a intors in patria sa, la Epivat, unde a mai petrecut inca doi ani, dupa care si-a dat sufletul in miinile lui Hristos. Asa cum a fost cazul tuturor sfintilor, moastele ei au facut numeroase minuni, tamaduind pe bolnavi. In anul 1641, voievodul Vasile Lupu le-a adus la Iasi, primindu-le in dar de la Patriarhia Ecumenica, si le-a asezat in biserica Sfintii Trei Ierarhi. La sfirsitul veacului al XIX-lea, in urma unui incendiu, acestea au fost mutate in catedrala mitropolitana din Iasi, unde se afla si azi.
vox dei a zis
Si zici parinte ca e recunoscuta ca protectoate a Moldovei?De cine…si cand,pentru ca daca e asa ,..atunci nu s-a vazut nimic din protectia ei.Moldova a fost plina de inundatii,grindine,saracie berechet..Mu mai prostiti lumea..in Biblie nu scrie nimic de venerare de moaste.Pe spatele bietei cuvioase castiga biserica saci de bani,..neimpozabili.Preotii nu trebuie sa mai primeasca bani de la buget..sa traiasca in modestie,..fara jeepuri si vile,..si fara straie aurite in altar.