Zilele în care pensionarii din Onești pot să-și ridice pensiile au devenit de cîteva luni un adevărat calvar. Bătrîni și bolnavi, pensionarii sînt nemulțumiți de faptul că, după o viață de stat la cozi, acum sînt nevoiți să-și piardă rabdarea și sănătatea stînd în picioare la ghișeele CEC-ului din Onești. Două mii de pensionari oneșteni au renunțat la serviciile Poștei, pentru faptul că factorii poștali aduceau pensiile cu întîrziere, sau, de și mai multe ori, pentru că își ridicau pensiile abia luna viitoare dacă nu erau găsiți acasă de factori.
„Așteptam mult și bine factorul, care apărea spre seară, umflat de băutură, și ne spunea mereu că nu sînt bani. Nu aflam niciodată cu precizie cînd vine pensia, ca să ne găsească acasă. Auzeam de la vecini că poștașul a adus pensiile, iar cînd îl întrebam de banii mei îmi răspundea că i-a depus la poștă și că nu mai e treaba lui. Am pățit de nenumărate ori acest lucru, astfel că am apelat la serviciile CEC-ului. Credeam atunci că e cea mai bună și sigură metodă, însă se pare că m-am înșelat”, spune un pensionar din Onești.
Bucuria pensionarilor de a-și primii banii prin intrermediul CEC nu a fost de lungă durată, fiindcă de cîteva luni trebuie să stea la cozi enorme.
„Acum două luni, la unul dintre ghișeele CEC-ului din Onești era o funcționară cu un calculator. Nici două-trei minute nu dura pînă ne primeam pensiile. Nu știm ce s-a întîmplat, însă acea funcționară a fost mutată într-o altă încăpere, astfel că noi ne primim pensiile în 20 de minute. După ce stăm la coadă ore în șir la ghișeul de unde ne ridicăm cupoanele, ne mutăm la un alt ghișeu, unde așteptările nostre se prelungesc. Într-un sfîrșit, după ce am semnat o sumedenie de registre și documente, plecăm și noi acasă. Ce să-ți mai faci cumpărături după ce pierzi o zi întreagă stîng pe la cozi la CEC?”, spun cu tristețe pensionarii oneșteni.
Am încercat să aflăm părerea conducerii CEC din Onești, care însă nu întrevede nici o soluție pentru rezolvarea acestei situații.
„Sînt 2.000 de pensionari pe care îi deservim. Toți se înghesuie la ghișeul nostru. De cîteva luni, sistemul de operare s-a schimbat, însă oamenii nu așteaptă foarte mult. Aceste probleme există pentru că aproape toți pensionarii vin în primele două zile de plăți. O metodă simplă de rezolvare a situației ar fi ca oamenii să vină la ghișeul nostru în a treia și a patra zi, pentru a evita aglomerația. Nici eu nu-mi ridic salarul în primele zile”, ne-a declarat Tatiana Pătrașcu, directorul filialei CEC Onești.
Singura doleanță a pensionarilor este de a-și ridica bruma de bani în condiții decente, însă lucrul acesta pare să depindă doar de buna organizare a celor în drept. (M.B.)
Lasă un răspuns