Orașe în care industria părea că a pus acum, cîțiva ani, cheile în cui sînt, după primele șapte luni ale anului, în fruntea topului localităților industrializate ale județului Bacău. Astfel, la Comănești, Slănic Moldova și Tîrgu Ocna fabricile și secțiile industriale au depășit, în cele șapte luni, cu pînă la 68,5 procente valoarea producției industriale comparativ cu perioada similară a anului trecut. Evident, valoarea producției industriale din aceste localități nu poate fi comparată cu ceea ce realizează industria oneșteană sau băcăuană. Dar evoluția producției este evidentă în aceste zone, față de cele consacrate ca puternic industrializate, care au dat înapoi în primele șapte luni ale anului, în comparație cu primele șapte luni ale lui 2003. Astfel, conform datelor înregistrate de Direcția Județeană de Statistică Bacău, la Tîgu Ocna valoarea producției industruiale în acest an a fost cu 68,5% mai mare față de anul trecut, în timp ce la Comănești depășirea a fost de 22,4 procente, iar la Slănic Molodva de 16,5 procente. În schimb, valoarea producției industriale a orașului Buhuși a scăzut cu 22 de procente, iar a municipiului Bacău cu 12,5 procente. Și la Onești acest indicator economic este cu 10,8% mai mic decît anul trecut, iar la Moinești cu numai 5,5% sub cel din 2003. În general pe județul Bacău, valoarea producției industriale din primele luni ale anului în curs a fost cu 10,7% sub realizările din perioada similară a anului trecut. În luna iulie a acestui an, valoarea producției industriale băcăuane a ajuns totuși la 4.755,5 miliarde de lei, mai mare cu 38,5% față de luna iulie 2003 și în creștere cu 1,8% față de luna iunie 2004. În primele șapte luni ale anului, valoarea producției industriale a ajuns la 30.865,8 miliarde de lei.
Cele mai mari valori au fost realizate de Rafo Onești, Agricola Internațional Bacău, Petrom Moinești – filiala Moinești, Carom Onești, filialele Petrom din Modîrzău și Zemeș, de Pambac Bacău și Finn Forest Baco Production Comănești și Chimcomplex Borzești. De asemenea, sînt în top Aerostar Bacău și Electrocentrale Borzești, Diana Forest, Sofert și Letea Bacău și de Termon Onești. Adică de tot ce are mai de valoare acum industria băcăuană. Cea mai mare pondere în realizarea producției industriale revine însă municipiului Onești (58,4%), în timp ce ponderea Bacăului a scăzut de la 24,7% în primele șapte luni din 2003, la 24,2% în acest an.
Pe domenii de activitate și categorii de produse, extracția și prepararea cărbunelui din Comănești a fost în acest an sub indicii din 1999, 2001 și 2003, iar extracția petrolului sub cea din 2000, 2003 și a mers pe linia celei din 1999. Industria aleimentară stă și ea la cote joase, sub a anilor din față, în timp ce industria confecțiilor a avut de la începutul anului un trend ascendent mediei din anii precedenți. Fabricarea cherestelei și a produselor din lemn nu a mai atins cotele din 2001, însă este peste cifrele celorlalți ani, dar fabricarea hîrtiei a scăzut sub totate realizările dinainte.De asemenea, rafinăriile au mers la nivelul scăzut al anului 2001, mult sub realizările anului 2002. În chimie, anul 2004 a fost cel mai rău din 1999 încoace, iar în industria constructoare de mașini și unelte stă la nivelul tuturor acestor ani, dar mult sub cifrele anului 2001. (Petru DONE)
Lasă un răspuns