Pădurile băcăuane au scăpat în mare parte de doborîturile de vînt din anul precedent, astfel că acestea nu mai constituie nici măcar un pericol potențial pentru fondul forestier. Suprafețele afectate au fost curățate în mare parte pînă acum, iar vegetația își poate relua ciclul normal. „Arborii doborîți reprezintă un pericol potențial pentru restul pădurii – spune directorul general al Direcției Silvice, Viorel Ghelasă. Ei favorizează dezvoltarea unor insecte dăunătoare. Inițial, ele atacă doborîturile, apoi trec la copacii sănătoși”. Acest lucru a fost evitat însă în pădurile băcăuane, ceea ce nu s-a întîmplat în Suceava, de exemplu. Este adevărat însă că și volumul doborîturilor a fost de peste 1 milion de metri cubi.
În anul 2002, capriciile meteo au dus la producerea unor furtuni în mai multe zone montane din județ. Cele mai afectate au fost ocoalele silvice Comănești și Dărmănești. Întrucît pădurile afectate erau la munte la înălțimi mai mari, cea mai mare parte a doborîturilor au constituit-o rășinoasele, mai ales în molidișuri. Aceasta ține și de caracteristicile arborilor în discuție. „Molidul are înrădăcinarea orizontală, de suprafață – ne-a explicat inginerul-șef al Direcției Silvice Bacău, George Brăiescu. Este adevărat că și solul din acele zone este subțire, dar conformația rădăcinii face ca molidul să fie primul afectat de vînturile puternice”.
Volumul de masă lemnoasă implicat a fost de circa 130.000 de metri cubi. Pentru a contracara efectele nefaste ale furtunilor, silvicultorii au scos rapid arborii la licitație. Ei au găsit, în general, clienți printre firmele care exploatează și prelucrează lemn. A mai rămas cîte ceva și în teren, dar cantitățile sînt mici și au fost deja licitate cel puțin de două ori. Dacă în această lună nu sînt adjudecate, Direcția Silvică le va exploata cu personalul propriu. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns