Pagubele produse de căderile masive de ploaie și de vînturile puternice care s-au abătut asupra județului Bacău la sfîrșitul săptămînii trecute se ridică la 3,8 miliarde de lei. Evaluarea a fost făcută de membrii Comisiei Județene de Apărare Împotriva Dezastrelor, formată din specialiști în apărare civilă, agricultură și gospodărirea apelor. Cele mai mari pagube, în valoare de 1,6 miliarde de lei, s-au înregistrat în comuna Buhoci, unde pîrîurile Dogaru, Știrbu și Ulm s-au revărsat, din cauza ploilor torențiale. Au fost inundate 55 de gospodării și 20 de garjduri și anexe, două case sînt în pericol de a se prăbuși, șase podețe au fost colmatate, iar aproape 200 de hectare de teren agricol au fost acoperite total sau parțial de ape.
Stricăciuni de 300 de milioane de lei s-au înregistrat în comuna Tătărăști, unde un drum comunal a fost distrus în proporție de 80% pe o distanță de aproape nouă kilometri. În comuna Letea Veche, pagubele se ridică la 266 de milioane de lei. Căderile mari de precipitații, însoțite de furtună și grindină, au calamitat în proporție de 50 % aproape o sută de hectare de porumb. La Huruiești, cultura de porumb de pe o suprafață de 15 hectare a fost serios afectată, iar zece hectare de pășune s-au inundat, stricăciunile fiind estimate la 86 de milioane de lei. Revărsarea pîrîului Bahna, care traversează comuna Luizi Călugăra, a distrus 30 de gospodării, 170 de construcții anexe, a colmatat șanțuri și un pod și a inundat 200 de hectare de porumb. Stricăciunile se ridică la 82 de milioane de lei. Nu doar sătenii au fost afectați de furia apelor, ci și instituțiile. S.C. „Drumuri” SA a înregistrat o pagubă de alte 1,4 miliarde de lei, deoarece ploile au distrus mai bine de 30 de kilometri de drumuri județene.
Cel mai serios a fost avariată o casă din comuna Buhoci, care este în pericol să se prăbușească peste propietari. Casa este evaluată la 57 de milioane de lei, dar reconstrucția ei va trebui să înceapă cu ajutor și fonduri de la comunitatea locală. „Pagubele sînt semnificative, dar mult mai mici decît ceea ce s-a întîmplat în alte județe ale țării. Dacă este să luăm în calcul proporțiile distrugerilor, nu cred să existe perspective să obținem ceva de la Guvern. Acolo unde este cazul, refacerea trebuie începută cu mijloace locale”, ne-a declarat prefectul Radu Cătălin Mardare. (Nicoleta BICHESCU)
Lasă un răspuns