In timp ce Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) se lauda prin tot felul de comunicate ca a platit jumatate din suma datorata pagubitilor FNI, investitorii in afacerea paguboasa a lui SOV asteapta inca sa intre in posesia sumelor datorate de stat. La nivelul tarii, au fost achitate drepturile banesti pentru circa 9.000 de pagubiti, din totalul de peste 20.000. „In aproape un an, doar atit a putut plati statul din banii datorati de fostul FNI. Acum, ne scot pe noi vinovati, ca nu am intocmit corect dosarele. Pretind ca in loc de «Cornisa Bistritei», e trecut «Cornisa Bistrita» sau ca in loc de «George Apostu» e trecuta pe cerere «G. Apostu», ori ca in loc de «blocul 5» e trecut «nr. 5» si tot asa. Nu se iau dupa datele pesonale ale fiecarui pagubit, pe motiv ca ar putea exista doi indivizi cu acelasi CNP. O aberatie cum nu s-a mai auzit! Sa spunem ca e o greseala pe care o vom rectifica, dar, atunci, de ce nu dau banii celor care au dosarele in regula?”, se intreaba Ioan Bontas, liderul feneistilor bacauani.
Despagubiri doar pentru unul din cinci
El mai spune ca pe Bacau au fost rezolvate doar aproximativ 100 de dosare, din totalul de 521. Cert este ca aceste detalii privind adresa exacta ar putea fi rezolvate relativ simplu, cu ajutorul primariei, care poate confirma adresa exacta. Probleme, insa, vor fi la rezolvarea detaliilor privind identitatea, ceea ce va impune apelarea din nou la tribunal, demers ce va prelungi si mai mult asteptarea pagubitilor. Reamintim ca, in urma proceselor intentate statului, o parte dintre pagubiti FNI au cistigat dreptul de a primi banii investiti in imperiul financiar al lui Sorin Ovidiu Vintu. La nivelul judetului Bacau, cei 521 de investitori la FNI care au invins statul in instanta ar urma sa incaseze de la stat circa 81 de miliarde de lei vechi. Insa, dupa cum se misca AVAS, banii nu vor veni mai devreme de anul viitor. Asta daca statul nu va plati de la sine putere banii, pina cind va expira termenul legal de sase luni de punere in aplicare decizia judecatoreasca. In caz contrar, feneistii sint decisi sa treca la actiunea de executare silita a conturilor AVAS. „Vom face asta de la 1 ianuarie, anul viitor. Avem deja facute discutii cu executorul judecatoresc, care va incasa 2 la suta din suma pe care o va obtine de la stat in numele nostru. Daca AVAS va face plata integrala a acestei sume, in sase luni si 29 de zile, vom plati noi comisionul executorului, insa, daca se va face plata dupa expirarea celor sase luni, va plati statul”, a explicat Bontas.
AVAS trebuie sa plateasca
Potrivit sentintei 13.732 din 17 decembrie 2004, AVAS a fost obligata sa plateasca, la peste 21.000 de pagubiti, aproximativ 400 milioane lei. Din toamna trecuta, AVAS a inceput sa faca primele plati catre feneisti. Banii provind din urma privatizarilor pe care statul le va mai face si din executarile silite ale agentilor economici rau-platnici.
dd a zis
Nu este corecta afirmatia „daca AVAS plateste inainte de termenul de 6 luni – de la prezentarea somatiei de catre executor,atunci comisionul executorului = onorariul executorului va fi platit de catre pagubitii FNI ”
Odata inceputa procedura de executare silita (prin prezentarea somatiei de plata la AVAS)…ABSOLUT TOATE cheltuielile aferente dosarului de executare silita sunt suportate de catre debitor = AVAS.