• peste 400 de salariați din județul Bacău nu au avut, în utlimii ani, nici o zi de concediu • aceștia provin din rîndul asistenților maternali profesioniști, care îi cresc pe copiii abandonați de părinți • pentru că nu există nici o alternativă de ocrotire a copiilor în timpul legal de concediu, mulți părinți de profesie nu au avut nici măcar o zi de concediu
Apărută în urmă cu cîțiva ani ca o alternativă pentru persoanele care erau în pragul pensiei și nu mai aveau loc de muncă, meseria de asistent maternal profesionist devine din ce în ce mai căutată. Dacă în primii ani doar agricultorii care nu aveau vechime completă în muncă ca să iasă la pensie au apelat la această variantă, acum foarte mulți oameni se îndreaptă către această meserie. Banii nu sînt mulți, dar e o meserie sigură. „Obiectul” muncii pare unul simplu, adică să crești un copil, însă nu-i deloc simplu. Pentru că trebuie să te ocupi de un copil al altcuiva ca și cum ar fi al tău. Numai că trebuie să fie cu ochii în patru în fiecare secundă, pentru că, totuși, ai pe mîini copilul altcuiva și respinsabilitatea este extrem de mare.
Din cele 87 de localități din județul nostru, în 48 există familii atestate de asistenți maternali profesioniști, care s-au ocupat în 2002 de 403 copii. „Îngrijirea copiilor în familii de asistenți maternali profesioniști reprezintă alternativa viitorului în ce privește sistemul de protecție a copilului. Este o măsură nu foarte costisitoare, iar crearea unui mediu familial apropiat de necesitățile unui copil reprezintă cea mai bună soluție”, este de părere Sorin Brașoveanu, directorul Direcției Generale pentru Protecția Copilului Bacău.
Părinții de profesie care sînt angajați cu acte în regulă la Direcția pentru Protecția Copilului primesc lunar un salariu de 2,5 – 3 milioane de lei, alocația de plasament de 500.000 de lei, la care se adaugă alocația universală a copilului, de 180.000 de lei. Persoanele instruite și acreditate să ia în grijă un copil au, practic, după semnarea unui contract de muncă, drepturile oricărui salariat. Cel puțin aceasta a fost intenția inițială, însă părinții de profesie nu pot beneficia chiar de toate. Și nu pentru că cineva îi privează în mod voit de anumite drepturi, ci pentru că natura meseriei lor nu le permite. Codul Muncii spune că fiecare salariat are dreptul la concediu, în funcție de vechime. În cazul salariaților DGPC care cresc copiii statului, acest drept legal nu poate fi pus în practică decît foarte rar. „O parte a angajaților din rîndul asistenților maternali profesioniști solicită concediu, însă rețeaua noastră de părinți de profesie nu ne permite să avem alternative pentru astfel de situații. Oamenii își primesc banii cuveniți, însă nu se pot bucura de ceea ce înseamnă, în mod obișnuit, concediul. Copiii rămîn în continuare în îngrijirea lor”, recunoaște directorul Brașoveanu.
Deși sînt avertizați că nu-și pot lua concediu încă din momentul în care sînt angajați, asistenții maternali profesioniști cu vechime în branșă recunosc că ar dori măcar cîteva zile libere pe an. Lucica Vraciu, din satul Filipeni, s-a numărat printre primii asistenți maternali profesioniști atestați în județul Bacău, încă din anul 1995. „Aș vrea eu concediu, da’ de unde ? Ce să facem cu copiii, dacă noi ne luăm concediu, cum face toată lumea ? Să îi lăsăm la ușa Direcției? Nu pot să fac asta. M-am resemnat cu gîndul că nu voi mai avea concediu decît cînd voi termina cu meseria asta”, ne-a mărturisit femeia. Cazul Lucicăi Vraciu nu este singular. Majoritatea asistenților din județ sînt în aceeași situație și gîndesc la fel. Ioana Marin din satul Vultureni, este și ea veche în branșă. Spre deosebire de mulți alți părinți de profesie, femeia s-a putut bucura de concediu preț de cîteva săptămîni. „Cînt mi-au luat primul copil pe care l-am crescut, am avut vreo cîteva săptămîni libere. Pe urmă am primit în plasament un alt copilaș și am luat-o de la capăt”, ne-a povestit femeia.
Cei care conduc sistemul de protecție a copilului din județul nostru recunosc că meseria de părinte de profesie este extrem de grea și nu este, din punct de vedere financiar, foarte avantajoasă. Însă toți speră ca lucrurile să se schimbe, pentru binele tuturor. „Așteptăm ca anul viitor să apară legea referitoare la asistenții maternali profesioniști, iar una din prevederi va fi cu siguranță majorarea alocației de plasament. Dacă va fi așa, și numărul solicitaților ar putea crește mai ales în rîndul locuitorilor din mediul urban”, ne-a declarat Sorin Brașoveanu.
Un alt proiect pe care autoritățile îl au în vedere vizează înființarea unor centre de plasament în care să fie ocrotiți copii aflați în grija asistenților maternali profesioniști, cît aceștia sînt în concediu. Numai că pînă cînd ideile vor fi transpuse în practică va mai trece cel puțin un an, așa că, pînă atunci, părinții de profesie vor trebui să lucreze la foc continuu. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns