Parlamentarii vor dezbate şi vor vota, miercuri, moţiunea de cenzură intitulată „Codul Boc – salarii mici, şomaj mare, firme falimentate”, care a fost introdusă de opoziţie după ce Executivul şi-a angajat răspunderea pe noul Cod al muncii.
Aceasta este prima moţiune de cenzură din actuala sesiune parlamentară şi vizează proiectul de modificare a Codului muncii asupra căruia Guvernul şi-a angajat răspunderea pe 8 martie. Textul, semnat de 210 parlamentari ai Uniunii Social Liberale, a fost prezentat săptămâna trecută în plenul reunit al Parlamentului de deputatul PNL Mariana Câmpeanu.
Iniţiatorii moţiunii critică Executivul, afirmând că acesta are ca singură filosofie economică tăierile de venituri.
Potrivit reprezentanţilor opoziţiei, moţiunea de cenzură se doreşte a fi o formă de sancţionare atât a măsurilor noi introduse în Codul muncii, cât şi a modului în care ele sunt adoptate. Mai mult, parlamentarii opoziţiei susţin că procedura angajării răspunderii nu este specifică unui regim democratic.
În moţiune se susţine că noile prevederi duc la o creştere a instabilităţii salariaţilor pe piaţa muncii ca urmare a extinderii excesive a contractelor de muncă pe durată determinată şi a celor de muncă temporară, dar şi a măririi perioadei de probă la angajare.
Reprezentanţii partidelor de opoziţie fac apel la parlamentarii democrat-liberali să voteze moţiunea de cenzură, afirmând că în acest mod au ocazia să îl înlăture pe Emil Boc, nu prin „maşinaţiuni de partid, ci cu onoare şi demnitate”.
Parlamentarii puterii au anunţat însă că se vor afla în sală la votarea moţiunii, dar că se vor abţine. De altfel, ei nu acordă şanse ca documentul să fie adoptat.
Chiar prim-ministrul Emil Boc a susţinut că moţiunea de cenzură a opoziţiei nu are şanse să treacă de Legislativ.
„Nu are şanse!”, a spus Boc, referitor la moţiune, după ce şi-a angajat răspunderea în faţa Parlamentului pe noul Cod al muncii.
Întrebat dacă are emoţii în privinţa moţiunii de cenzură, el a amintit că „nu e nici prima, nici ultima, dreptul opoziţiei de a depune o moţiune de cenzură este constituţional şi face parte din jocul democratic”.
Şi liderii opoziţiei admit că moţiunea nu are şanse să treacă, purtătorul de cuvânt al PNL, Mihai Voicu, declarând că USL nu îşi face iluzii pentru că ”aritmetica este seacă, este dură”.
Pentru a trece de Parlament moţiunea trebuie să întrunească voturile favorabile ale majorităţii parlamentarilor, respectiv 236 de voturi.
În ziua în care parlamentarii vor dezbate moţiunea de cenzură, confederaţiile sindicale vor organiza un amplu miting de protest în Piaţa Constituţiei din Capitală. De asemenea, sindicatele din CFR au anunţat că vor declanşa o grevă de avertisment cu întreruperea lucrului.
În plus, confederaţiile sindicale au anunţat că, în condiţiile în care moţiunea de cenzură nu va fi adoptată, a doua zi vor depune un document la Curtea Constituţională prin care vor demonstra pe articole neconstituţionalitatea noului Cod al muncii.
Şi opoziţia a anunţat acelaşi demers în contextul în care moţiunea nu va trece de Parlament.
Dacă moţiunea este adoptată Guvernul îşi pierde mandatul, iar în caz contrar Codul muncii se consideră adoptat, urmând să fie transmis spre promulgare şefului statului.
AGERPRES
Lasă un răspuns