Patronatul Societatilor din Constructii (PSC), membru Uniunii Generale a Industriasilor din Romania (varianta UGIR) a inclus din nou Bacaul in seria de intilniri pe care le are, in toata tara cu reprezentanti ai firmelor din domeniul constructiilor. Marti, 8 martie, a avut loc a doua conferinta cu oamenii de afaceri din domeniu, pe tema „Constructorii – impreuna pentru protejarea valorilor breslei”. Numarul celor care au raspuns invitatiei a fost insa, extrem de redus, fata de cel al firmelor de constructii bacauane si, mai ales, fata de problemele pe care le intimpina acestea in mediul economic romanesc, in special din ultimii ani. Spre comparatie, la conferinta de la Iasi, organizata pe aceeasi tema, a doua zi, numarul locurilor din sala s-a dovedit prea mic.
La Bacau au venit, pentru aceasta reuninune, prim-vicepresedintele Patronatului, Razvan Niculescu-Aron, si vicepresedintele Tiberiu Andrioaiei. „Am ajuns aici – a spus Tiberiu Andrioaiei – pentru ca ne-am propus un obiectiv: de a comunica pe plan local, de a dilua barierele dintre Provincie si Capitala”. PSC are in intentie sa dezvolte reteaua sa de filiale teritoriale, pentru a spori forta patronatului in relatiile cu autoritatile statului si cu alte institutii sau entitati. „Noi am constatat, din toamna pina acum, o sporire a interesului constructorilor pentru obiectivele pe care ni le-am propus – a precizat Razvan Niculescu-Aron. Pe undeva, este explicabil datorita situatiei economice. Cred ca este foarte important ca societatea civila sa se profesionalizeze pe segmentul entitatilor sale. Sa inceapa sa aduca un plus de valoare catre membrii ei, catre societatile componente. De la clasa politica nu mai putem astepta minuni, au trecut 20 de ani si mari lucruri nu s-au intimplat”. Constructorii vad, insa, ca intrarea in Uniunea Europeana a adus un imput al investitorilor straini pe piata lor, dar si o intoarcere a acestora catre zonele de unde au venit, pentru a-si proteja investitiile. Ei cred, insa, ca strainii se vor intoarce, pentru ca Romania ramine, din punct de vedere al constructiilor, o tara foarte interesanta. „Nu trebuie sa ne pierdem increderea in potentialul pe care il avem – a opinat prim-vicepresedintele PSC -, doar ca trebuie profitat de aceasta perioada de liniste temporara, in sensul profesionalizarii mediului economic romanesc, in speta a firmelor de constructii”. Constructorii vor ca urmatorul val al investitorilor straini sa-i gaseasca altfel pregatiti, ca parteneri egali.
PSC cauta, deci, lideri de opinie pe piata constructorilor, dar care sa si coaguleze aceasta piata din punct de vedere asociativ intr-o organizatie reprezentativa. Patronatul sustine ca are un program concret de a schimba ceva in starea de fapt, de a elimina acele situatii neplacute ca dumpingul, contestatiile eterne la rezultatele licitatiilor, lipsa capitalului de finantare, munca la negru etc. „Patronatul nostru – a precizat Tiberiu Andrioaei – a inceput, din vara anului trecut, un proiect de dezvoltare a organizatiei, in scopul cresterii standardului membrilor sai, inclusiv prin dezvoltarea retelei”. Astfel, pe linie interna PSC cristalizeaza, local, filiale cu personalitate juridica, pentru a dezvolta programe individuale (inclusiv pentru atragerea de fonduri europene), dar si conditii pentru ca firmele sa aiba acces, alaturi de antreprenori mari la lucrari, iar antreprenorii mari sa se bucure de un suport subantreprenorial de calitate. Pe plan extern, se cristalizeaza o activitate specifica (in ianuarie, de exemplu, Romania a vut pentru prima data un stand national la un tirg international de constructii, in Polonia).
Conferinta de la Bacau a mai dezbatut si certificarea firmelor de constructii (considerata o tema importanta pentru breasla constructorilor), probleme legislative si atragerea investitiilor straine care pot ajuta la revigorarea industriei constructiilor.
de retinut a zis
Sunt cinci categorii de oameni in Romania in ordinea descrescatoare a valorilor sociale, umane… 1. oameni buni 2. oameni rai 3. soferi 4. ofiteri 5. Patroni in domeniul contructiilor Dupa cum arata Romania asa e breasla voastra plina de gropi, cu uzine distruse , cladiri hidoase fara ochi si mana de arhitect, cu preturi nesimtite comparativ cu cele occidentale (ma refer la toate categ. de constructii). Pe vremea lu’ Ceasca cine nu termina liceul facea facultatea de constructii asa ca nu e de mirare. Dupa 89 nu stim decat sa turnam betoane si sa indoim fier beton iar cei mai tari „patroni” sunt in domeniul constructiilor deci implicit al imobiliarelor … suntem o tara de ratati si asta pe termen lung. Apropo de Casa constructorilor a-ti auzit? e cumva privata si daca da de ce se plateste in Deviyul general acea taxa
constructor a zis
Bai RETINUTULE?De unde ai scos asta cu aia care NU terminau liceul, faceau facultatea de constructii?Incearca tu sa termini aceasta facultate (chiar si in conditiile de acum) si mai vorbim dupa aia….
ion a zis
habar n-ai ce vorbesti, bai baiete retinut. se vede ca nu ai facut nici o facultate, de vreme ce ai parasit scoala la virste prescolare, pentru a merge la produs pe la turci, cu poponeatza…sau cu cioculetzul…compromis…