• Inspectoratul de Muncă va efectua controale pentru a vedea dacă angajatorii asigură condiții calde de muncă, ceai fierbinte, puaze și program de recuperare • dacă nu respectă aceste prevederi, ei riscă amenzi între 15 și 25 de milioane de lei
Patronii băcăuani trebuie să aibă grijă de salariații lor nu doar vara, cînd afară este caniculă, ci și în perioada rece. Patronii vor fi verificați de inspectorii de muncă, care urmăresc să se convingă că sînt asigurate condiții de muncă adecvate. „Inspectoratul de Muncă va verifica în zilele următoare dacă angajatorii respectă prevederile Ordonanței de Urgență 99/2000, privind măsurile ce trebuie aplicate în perioadele cu temperaturi extreme, pentru protecția persoanelor încadrate în muncă”, ne-a declarat Ion Barbu, inspector șef la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) din Bacău. În vizorul inspectorilor de muncă vor intra mai ales acei angajatori care au activitate în construcții, service auto și chiar proprietarii de chioșculețe de la colț de stradă, adică locuri unde angajații sînt expuși direct intemperiilor.
În perioadele cu temperaturi scăzute extreme, sub – 20 de grade Celsius, sau care, corelate cu condiții de vînt intens, pot fi echivalate cu acest nivel, angajatorii trebuie să distribuie salariaților ceai fierbinte, în cantitate de 0,5 – 1 litru de persoană, să acorde pauze pentru refacerea capacității de termoreglare, scop în care se vor asigura spații fixe sau mobile de microclimat corespunzător, precum și echipament individual de protecție.
„În situația în care angajatorii nu pot asigura aceste condiții, de comun acord cu reprezentanții sindicatelor sau cu reprezentanții salariaților vor trebui să reducă durata zilei de lucru, întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuității activităților în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, dacă temperaturile scăzute se mențin pe o perioadă de cel puțin două zile consecutiv”, mai spune inspectorul șef de la ITM Bacău. Pe perioada de întrerupere colectivă a lucrului, contractele individuale de muncă ale salariaților se mențin, această perioadă constituind vechime în muncă.
Angajatorii băcăuani sînt obligați să ia măsuri pentru prevenirea îmbolnăvirilor determinate de muncă în condiții de ger. Ei trebuie să asigure examenul medical la angajare, controlul medical periodic și să găsească alternative de muncă în unitate pentru persoanele cu afecțiuni, care au contraindicații de a lucra în frig. Patronii care nu vor respecta prevederile legale riscă să fie amendați de inspectorii de muncă. „Legea ne dă dreptul de a aplica sancțiuni între 15 și 25 de milioane de lei”, a precizat Ion Barbu. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns