• pentru că a fost scos din sala de operație, doctorul Constantin Stan a spus că din cauza „hărțuielilor” e decis să închidă clinica Medical Service • inspectorii de muncă au demarat ieri prima campanie de controale la instituțiile medicale private din județ
Oamenii de afaceri care au investit într-un cabinet medical s-au săturat de puzderia de controale care le vine mereu pe cap. Medicul Constantin Stan, patronul clinicii Medical Service din Bacău, n-a fost deloc încîntat de „vizita” făcută ieri de echipajul de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM). Scos din operație, doctorul Stan s-a înfuriat atunci cînd inspectorii au început să-i prezinte neregulile descoperite și să-l acuze că pe partea medicală lucrurile sînt în regulă, dar că în alte sectoare situația ar fi „în aer”. „Cînd ești cu un pacient pe masă care abia mai respiră și toată lumea intră-n disperare, nu-ți mai arde să-i spui asistentei «semnează acolo că nu-știu-ce pățești dacă nu… Eu aici operez, nu mă ocup de hîrțoage. Și-apoi, nu am cum să știu și nici nu mă intersează miile de legi care se dau și se schimbă mereu. Nu pot ține o sută de oameni care să se ocupe de hărțuielile astea. Mai bine mă las păgubaș, închid clinica și plec din oraș. Sigur o să închid!”, a spus spus doctorul Stan.
Patronul de la Medical Service a spus că s-a săturat să fie tratat ca un copil și să-i vină tot felul de controale. „În urma acestor controale simt că niciodată nu fac de-ajuns. Gîndiți-vă și dumneavoastră cum reintru acum stresat în operație, acolo unde tremurul mîinii poate costa o viață. Poftim, închideți-ne, desființați-ne, faceți ce doriți!”, a adăugat revoltat patronul Constantin Stan.
Lucrurile s-au mai liniștit în momentul în care s-a discutat pe îndelete fiecare problemă și s-au propus soluții. Reprezentanții ITM nu au aplicat nici o sancțiune, ci au cerut ca instructajul de protecția muncii să fie întocmit corect, să se menționeze orele suplimentare și ale serviciului de gardă de noapte în statele de plată, verificarea unor aparate la ISCIR, completarea registrului de evidență a salariaților cu cele 16 persoane angajate, precum și obținerea autorizației de utilizare a unor substanțe toxice. Pentru rezolvarea acestor nereguli, ITM a recomandat delegarea unei persoane responsabile, care să ia legătura cu inspectoratul, persoană care, eventual, să urmeze și un curs de protecția muncii. „Am înțeles atitudinea acestui medic și-i dau într-un fel dreptate. Dar și noi avem o datorie și sîntem doar cîțiva oameni la mii de agenți economici care trebuie verificați. Nimeni nu-i cere domnului Stan să-și piardă timpul cu legislația, trebuie doar să numească o persoană care să se ocupe de toate actele”, ne-a declarat Dan Mandache, unul dintre inspectori.
ITM a epuizat toți netrebnicii și s-a pus pe cabinetele medicale
Controlul la Medical Service a fost primul făcut de ITM în cadrul unei campanii naționale vizînd respectarea legislației muncii în unitățile medicale private din județul Bacău, acțiune programată în intervalul 21 – 23 aprilie. De la această societate, inspectorii de muncă au plecat în control și la societatea Opti Class SRL. Cabinetul oftalmologic a fost descoperit cu o persoană fără contract de muncă și cu actele de înregistrare a societății incorect întocmite. În plus, nici aici nu se realizase instructajul de protecția muncii și nu se completase registrul de evidență cu cei nouă salariați. În acest caz, ITM a dispus măsuri, dar a dat și o amendă de 20 de milioane de lei pentru muncă la negru.
Inspectorii de muncă au fost, în final, la un laborator de analize condus de medicul Liliana Beleuță. Cu toate că aici s-a lăsat doar o înștiințare de control, deoarece conducerea nu era prezentă, echipajul de la ITM a descoperit o persoană suspectă de muncă la negru. Florica Balint, femeie de serviciu, a declarat că nu are contract de muncă. „Lucrez o oră sau două pe zi și doamna doctor, cu care mă cunosc bine, mă răsplătește cu cîte o atenție”, ne-a spus ea. (Alin LEANCĂ)
Lasă un răspuns