• persoanele peste 40 de ani venite să-și caute servicii la Bursa locurilor de muncă au spus că patronii nu le-au privit cu prea mare interes • în urma discuțiilor de ieri, patronii din județ au chemat la interviuri 484 de persoane • ca de fiecare dată, confecționerii au avut cea mai mare căutare • oferta locurilor de muncă a fost destul de slabă pentru absolvenții cu studii superioare
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) din
Bacău a organizat ieri, la Muzeul de Istorie „Iulian Antonescu”, Bursa generală a locurilor de muncă. A fost a doua manifestare de acest gen organizată de AJOFM în acest an.
Bursa a început la ora nouă, dar zeci de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă au venit în fața muzeului cu mai bine de o oră înainte. Intrarea s-a făcut pe grupe și fiecare persoană aflată în căutarea unui loc de muncă și-a pus toate speranțele că se va angaja cu această ocazie. „Mă chinui de doi ani să îmi găsesc serviciu. Vin la fiecare bursă, bat drumurile la agenție, dar nu găsesc nimic de lucru. Cei de la Forțele de Muncă mi-au dat repartiții la mai multe firme, dar am fost plimbată de colo – colo fără să îmi găsesc ceva. Am doi copii, unul este în armată, iar celălalt e mic. Soțul nu lucrează nici el. Locuim în cartierul CFR și avem o grămadă de datorii. Trăim din alocația copilului, de 250.000 de lei pe lună. Și eu și bărbatul meu am muncit sezonier, fără contract de muncă, la negru cum se spune. Da’ nu mai pot munci așa, că trebuie să îmi asigur și eu o pensie la bătrînețe. Nu am nici o calificare. Am lucrat la bere, dar de acolo m-au trimis în șomaj și nu mi-am mai găsit nimic de lucru”, ne-a povestit Maricica Grasu. Femeia are 40 de ani, vîrstă la care majoritatea patronilor se feresc să mai facă angajări.
Bursa nu a reușit să rezolve problemele multora dintre șomeri. Cristian Gore, subinginer mecanic, are 48 de ani, este unul dintre cei plecați dezamăgiți de la întîlnirea cu patronii. „Am lucrat în domeniul mecanic, la URA și la Robinete Industriale. Acum sînt șomer. Nu mai primesc bani pentru că a expirat perioada în care beneficiam de indemnizație. Mi-am lăsat vreo trei CV-uri aici, dar am observat că nu prea se uitau angajatorii cu interes, probabil din cauza vîrstei mele. La datoriile pe care le am, nici nu vreau să mă mai gîndesc, dar sper să fiu contactat pentru un loc de muncă”, ne-a spus subinginerul.
La bursa locurilor de muncă au participat foarte mulți tineri, dar și bărbați și femei trecuți de prima tinerețe. Toți cu speranța că își vor găsi un serviciu. Gheorghiță Hănuțu are 21 de ani și în urmă cu trei ani a terminat un liceu teoretic. Acum urmează o școală postliceală de asistenți management. „Am venit aici pentru a-mi găsi un loc de muncă. Trebuie să îmi ajut și eu familia. Am lucrat un an ca profesor suplinitor. Nu am lăsat nici un CV, dar m-au interesat două posturi: unul de primitor-distribuitor, iar altul de barman. Este a doua oară cînd particip la un astfel de eveniment și e bine că e o diversitate mare de meserii”, ne-a spus Gheorghiță Hănuțu.
La Bursa locurilor de muncă au participat și doi agenți economici din afara Bacăului: o firmă din București care face angajări pentru Bacău și Onești, și o firmă din Iași care are nevoie de salariați în Bacău. „Noi vom deschide birourile în Bacău în aproximativ o lună de zile. Este o companie de management a asociațiilor de proprietari ce angajează consultant contractări, coordonator zonal, casier, administratori și sudori”, ne-a declarat psihologul Monica Ianău, reprezentantul Inaap Iași.
Ieri și-au căutat un loc de muncă nu mai puțin de 927 de persoane din tot județul, dintre care 492 în Bacău. Cei 96 de agenți economici din județ prezenți la tîrgul de job-uri au oferit 1.320 de locuri de muncă. Cei mai defavorizați au fost șomerii cu studii superioare, cărora li s-au pus la dispoziție doar 35 de posturi. Din rîndul persoanelor cu studii superioare cei mai solicitați au fost inginerii constructori, cărora patronii le-au oferit 11 locuri de muncă. Au mai fost solicitări pe piața muncii pentru ingineri textile pielărie (șase posturi) și ingineri prelucrarea lemnului (cinci). Restul meseriilor au fost destinate șomerilor cu studii medii sau școli profesionale. Confecționerii în îmbrăcăminte au avut cea mai mare căutare, cei calificați în domeniu putînd alege din peste 200 de locuri de muncă vacante. „Au fost selectate în vederea încadrării un număr de 484 de șomeri. Aceștia vor trebui să se prezinte la interviuri, iar agenții economici ne vor comunica dacă au făcut angajări. Un număr de 22 de persoane au fost încadrate pe loc: patru în Bacău, 17 la Onești și o persoană la Moinești”, ne-a declarat Cornelia Barbu, director managementul pieței muncii la AJOFM Bacău. Agenția va media în continuare locurile de muncă rămase vacante pînă la ocuparea lor. (C.T.)
Lasă un răspuns