• Neculai Lupu, Dumitru Brăneanu, Doru Simovici și Constantin Apostol nu au mai încăput pe listele candidaților PSD la Consiliul Județean • ei nu au avut loc pe listă, deoarece conducerea locală a operat o „revigorare a activității”, după cum susține Gabriel Vlase, președinte executiv al PSD • „În această componență, prefer să nu fiu pe listă”, își manifestă Apostol disprețul pentru candidații care îl urmează pe Dumitru Sechelariu
Partidul Social Democrat (PSD) Bacău se dezbară de cel puțin trei dintre membrii săi fondatori, unii dintre ei forțați să plece fără prea multe menajamente. De obicei, listele electorale sînt un bun prilej pentru discuții aprinse. În orice partid, păstrarea pe lista de candidați a celor aflați deja în posturile elective se negociază cu mare atenție și departe de ochii și urechile presei. Mai mereu, unii cad în dizgrație și sînt înlocuiți cu următorii din pluton sau cu favoriții momentului. Aproape de la fiecare formațiune politică băcăuană s-a mai auzit cîte ceva despre luptele interne pentru ocuparea locurilor eligibile pe listă. Și asta e firesc, pentru că și presa, adică receptorul zvonurilor, este un fel actor al arenei politice. Singurele din care nu răzbate nimic sînt sistemele organizate după modelul mafiot, unde dictează Omerta, legea tăcerii, și unde cei căzuți în dizgrație răspund cu capul. De regulă, acestora nu li se aduce la cunoștință sentința, iar executarea acesteia revine unui bun coleg sau unui membru al familiei. Cu alte cuvinte, pe nimeni nu miră cînd cumetrii se răfuiesc între ei sau cînd finul se trezește cu un glonț în cap de la naș sau invers. Rar află publicul despre așa ceva, pentru că, nu-i așa, rufele se spală în familie.
PSD Bacău nu a lăsat să se vadă nimic din ceea ce se întîmplă în interior. De altfel, PSD nici nu se consideră obligat să organizeze conferințe de presă, iar victimele bătăliilor interne se abțin de la comentarii. Cu alte cuvinte, criteriile interne după care s-au făcut listele electorale nu se cunosc în mod oficial. Secretomania specifică PSD este dublată de o decizie foarte importantă, luată acum aproape doi ani, cînd Dumitru Sechelariu a cîștigat supremația absolută în PSD Bacău. Cu listele pentru Consiliul Municipal nu era o problemă, pentru că primarul este și președinte al organizației municipale a PSD. „Cărțile” pentru Consiliul Județean au fost o adevărată provocare pentru gruparea Sechelariu din PSD. Nu numai că primarul a obținut tot ce a vrut de la partid, dar s-a mai și amuzat obligînd la umilință unii dintre opozanții săi din interiorul formațiunii. Memorabilă este prezența unor consilieri județeni actuali într-un film cu osanale ridicate primarului Sechelariu. Consilierii județeni respectivi s-au umilit incredibil, ca să poată rămîne pe lista de candidați, pe un loc eligibil. Cine s-ar fi așteptat ca un profesor universitar, de exemplu, să ridice osanale unui om care, în direct, la o emisiune televizată pe TVR Iași, a rostit academica frază, legată de lipsa spațiilor verzi din Bacău: „Cine vrea să se șteargă la cur cu o frunză de brusture să se ducă la Măgura”.
Sechelariu „revigorează” plutonul de pesediști
Dumitru Sechelariu și-a anunțat intenția de a rade actuala conducere al Consiliului Județean (CJ) încă cu aproape doi ani în urmă. Primarul a specificat atunci că un protejat al său va ajunge președinte la CJ. Sechelariu a făcut asta fără a-i lăsa timp președintelui Neculai Lupu să anunțe personal retragerea. A fost un mod propriu în care primarul și-a etalat eleganța politică. Și a venit momentul prielnic pentru gruparea Sechelariu să radă din orice poziție publică pesediștii care nu-l agreează sau care, pur și simplu, n-au intrat în grupul de lăudători ai politicii primarului. Practic, odată cu anunțarea listelor de candidați pentru CJ, PSD schimbă din rădăcini garda de la Consiliu, cu excepția, evident, a consilierilor care au fost acceptați în barca Sechelariu și care nu mai prididesc cu laude la adresa acestora. În schimb, nume grele nu au mai încăput pe lista PSD sau, dacă au încăput, nu se află pe un loc eligibil. Chiar trei dintre membrii fondatori ai PSD Bacău: Neculai Lupu, vicepreședinte al PSD și președinte al CJ, Dumitru Brăneanu, secretar executiv al PSD și vicepreședinte al CJ, Constantin Apostol, președintele Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Est, vicepreședinte al PSD și consilier județean, Doru Simovici, președinte al Camerei de Comerț, membru în Biroul Executiv al PSD și consilier județean. Dintre actualii consilieri județeni, nu mai candidează Claudiu Boangiu, funcționar la AJOFM, Gheorghe Antochi, președintele Agricolei Internațional, Lucian Antoniu și Mihai Dragomir. Alte nume importante se regăsesc pe listă, dar pe locuri neeligibile, cum e cazul lui Nicolae Huiban, fost director al Direcției Agricole și aflat acum pe locul 34, poziție pur decorativă.
Gabriel Vlase, președintele executiv al PSD, spune că listele au fost concepute în ideea de revigorare a activității CJ. „Se cer oameni noi. Organizațiile internaționale ne-au cerut implicarea femeilor și tinerilor pe listă”, spune Vlase. El argumentează că pe listele de la CJ apar șapte tineri. „Decizia s-a luat în Delegația Permanentă. Unele locuri eligibile au fost ocupate conform unor protocoale pe care le avem cu unele formațiuni cu care am fuzionat sau cu sindicatele”, explică președintele executiv. El este sigur că, dintre cei care nu mai sînt pe listă, fiecare „își va găsi loc în structurile de partid”.
„Nu m-a consultat nimeni”
Despre Neculai Lupu, președintele CJ, se știe de mai mult timp că nu candidează. Într-un final, chiar el a anunțat că renunță la Consiliu și a făcut asta vizibil jenat de graba taberei Sechelariu de a-i cînta „de ducă”. Lipsa de pe listă a vicepreședintelui Dumitru Brăneanu, secretar executiv al PSD, este, însă, o veritabilă surpriză. Deși se știa că nu se află printre fanii primarului, statutul său de fost parlamentar acreditau ideea că, totuși, nu va rămîne pe dinafară. „Nu comentez”, a fost primul răspuns la întrebarea noastră despre motivele absenței sale de pe listă. El s-a ferit să spună motivele adevărate ale mătrășirii sale și a preferat sa ne spună varianta oficială. „Voi avea alte însărcinări. Este o hotărîre a partidului de a întineri masiv Consiliul”, a spus Brăneanu. El a recunoscut, totuși, că lucrurile nu-i sînt chiar atît de limpezi. „Dacă e bine sau rău, vom vedea în viitor”, a mai adăugat vicele de la CJ. El a recunoscut că „sînt discuții” să fie inclus pe listele PSD pentru alegerile parlamentare.
Nicolae Huiban se află acum pe locul 34 de pe lista PSD pentru Consiliu. Huiban a candidat pentru Senat, în 1996, de pe poziția a șasea, și în 2000, de pe poziția a cincea. „Partidul a considerat că trebuie să fiu pe acest loc. Nu mă deranjează locul 34. Am fost întrebat dacă mai candidez, dar nu și despre locul pe care mi l-aș fi dorit. Nu mi-a reproșat nimeni nimic. Eu cred că am fost util partidului”, ne-a spus Huiban. El s-a ferit de alte comentarii. Mai ales că tocmai din cauza comentariilor libere pe care obișnuia să le facă a fost schimbat brusc de la conducerea Direcției Agricole.
Claudiu Boangiu ne-a declarat că n-a fost consultat în ceea ce privește o eventuală nouă candidatură. „Eu n-am fost om politic al PSD, ci am intrat în acest partid în urma fuziunii cu PSDR. Oricum, dacă aș fi fost consultat, n-aș fi acceptat, pentru că prefer să rămîn la funcția de bază, de funcționar public la AJOFM. De altfel, această opțiune am anunțat-o încă de anul trecut”, a spus Boangiu. El spune că a participat la discuții în partid privind lista de candidați PSD pentru CJ.
„În această componență, prefer să nu fiu pe listă”
Alte două mari absențe de pe lista de candidați PSD este a lui Doru Simovici, membru în Biroul Executiv și președinte al Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură, și a lui Constantin Apostol, directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Est (ADRNE). Pe ambii i-am întrebat de ce nu mai sînt pe listă, de ce nu mai candidează.
„Nu știu absolut nimic. Probabil că hotărîrea colegilor mei a fost în sens constructiv, mai ales că, în ultimul timp, nu am fost un membru atît de activ ca altădată. S-a considerat că noi sîntem mai rodați ca alții. Nu demisionez din partid. Rămîn și îi voi ajuta pe cei tineri”, declară Doru Simovici. El a fost vicepreședinte al PSD Bacău, pînă în urmă cu cîțiva ani. În ultimul timp, el și-a iritat superiorii din partid prin atitudinea sa liberală, în sprijinul mediului de afaceri local. La un moment dat, unii colegi de-ai săi chiar au vrut să-l excludă din partid, dar Simovici a fost doar mustrat. Adevărata sancțiune a venit abia acum, cînd a fost „uitat” la întocmirea listelor.
Constantin Apostol spune că „listele au fost făcute de alții, eu habar n-am avut”. Șeful ADRNE nu este, totuși, nemulțumit că actualii stăpîni ai PSD nu l-au mai trecut pe lista de candidați. „În această componență, prefer să nu fiu pe listă”, își manifestă Apostol disprețul pentru candidații care îl urmează pe Sechelariu în șirul candidaților. Pentru Apostol, componența listei a fost o noutate absolută, pentru că a văzut-o la afișier, odată cu nemembrii de partid. Fostul subprefect își amintește că, în urmă cu patru ani, candidații au fost stabiliți după punctaje, selecții, evaluări, sondaje de opinie. După aceea, listele au fost aprobate, pe rînd, în forurile de conducere, conform statutului partidului. „Acum, nu s-au respectat procedurile statutare”, opinează Apostol. El consideră că a fost tratat incorect de actualii șefi ai partidului și că nu ar fi meritat această atitudine, mai ales că este unul din fondatorii PSD care au rămas în partid. În total, au fost 17 membri fondatori, dar unii au murit între timp, sau au plecat la timp către alte zări politice. „N-am de gînd să părăsesc acest partid. Trăiesc cu speranța că PSD va redeveni un partid democratic”, afirmă Constantin Apostol. Despre ceilalți consileri care nu mai sînt agreați de conducerea PSD, Apostol crede că sînt oameni de valoare, cărora, prin neincluderea pe listă, nu le este știrbită valoarea și personalitatea. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns