• la atît se ridică suma estimată de specialiști, pentru ca apele să nu mai facă ravagii
Ploile torențiale produse acum trei săptămîni pe Valea Muntelui au scos la iveală nu doar efectele pe care le au defrișările masive din zonă, ci și lipsa amenajărilor hidrotehnice din zonă. Imediat după producerea inundațiilor, o comisie formată din specialiști de la Direcția Apelor Siret Bacău, Direcția Silvică, Comisia de Apărare împotriva dezastrelor și drumuri județene, dar și reprezentanți ai comunităților locale, a elaborat un plan, prin care astfel de dezastre să fie împiedicate. „Am stabilit zonele unde trebuie făcute lucrări și care presupun atît regularizarea unor cursuri de apă, cît și regulatrizarea torenților, care intră în atribuțiunile Direcției Silvice. Am evaluat ceea ce trebuie făcut, atît ca volum de lucrări, cît și financiar”, ne-a declarat Emil Vamanu, directorul Direcției Apelor „Siret” Bacău. Primele estimări arată că, pentru ca locuitorii din satele de pe Valea Trotușului să nu mai aibă de suferit cînd plouă, ar fi nevoie de aproximativ 3.900 de miliarde de lei. „Din această sumă, 2.300 de miliarde de lei ar trebui alocate pentru lucrări care intră sub incidența Ministerului Apelor, Pădurilor și Protecției Mediului, iar restul ar trebui investiți de Direcția Silvică, de căile ferate sau direcțiile de drumuri, dar și de comunitățile locale”, a precizat directorul Vamanu.
Amenajarea Văii Muntelui ar presupune lucrări pe cursuri de apă și torenți, combaterea eroziunii solului sau reîmpădurirea unor zone. Viorel Ghelasă, directorul Direcției Silvice Bacău, spune că, din punct de vedere al silvicultorilor, în zonă se impun lucrări de corectare a torenților, reparații la rețeua de drumuri forestiere și împădurirea unor zone extinse. În urma ploilor de acum trei săptămîni, în zona Comănești au fost afectați 185 de kilometri de drumuri forestiere, dintre care 103 kilometri necesită refacere integrală. „Diferența de drumuri, parțial afectate, va fi reparată în termen de aproximativ două luni. Pentru urgențe, avem nevoie de aproximativ 300 de miliarde de lei. Am discutat la București și, într-o primă etapă, avem promisiuni pentru 100 de miliarde de lei, bani pe care îi poate asigura Regia. În plus, Romsilva va sponsoriza reîmpădurirea a 80 de hectare de teren, de lîngă calea ferată și drumul de la Comănești. Vom planta noi această suprafață, chiar dacă este vorba și despre terenuri private. Avem nevoie, însă, de acordul proprietarilor și ne-am gîndit și la varianta de a răscumpăra de la ei aceste terneuri, pe care să le refacem și să le integrăm în circuitul silvic”, ne-a declarat directorul Ghelasă.
Direcția Silvică Bacău ar mai avea nevoie de 35-40 de miliarde de lei, bani care ar fi necesari pentru regularizarea torenților care au făcut prăpădul. Viorel Ghelasă ne-a declarat că o parte dintre fonduri se speră a fi obținute din credite externe, în urma realizării unor proiecte. În plus, Romsilva va oferi pentru primăvara viitoare puieți, tuturor proprietarilor care vor dori să își reîmpădurească suprafețele de pe care copacii au fost tăiați fără milă.
Toate amenajările de pe Valea Muntelui, dincolo de prețul enorm, ar putea rezolva problemele. „În această zonă este nevoie de amenajări și regularizări pe cursurile de apă și torenți, de combaterea eroziunii solului și a alunecărilor de teren. Lucrările vor dura cîțiva ani și, în funcție de fondurile pe care le vom avea la dispoziție, am stabilit o ordine de priorități”, ne-a declarat Emil Vamanu. Pînă se vor găsi bani, apele vor continua să facă ravagii în locuințele sătenilor de pe Valea Muntelui. (Nicoleta BICHESCU)
Lasă un răspuns