• Casa de Pensii a acordat peste 150 de ajutoare de deces în primele două zile ale acestui an în valoare de un miliard de lei
• lipsa banilor pentru medicamente și hrană a făcut ravagii printre pensionari
Sărăcia și viața de mizerie a creat în pragul sărbătorilor, care ar fi trebuit să reprezinte pentru mulți băcăuani un prilej de bucurie, numeroase victime în special în rîndul bătrînilor. La ora 7.00 dimineața, la intrarea Casei Județene de Pensii (CJP) din Bacău pensionarii deja erau la coadă. „Bărbatul meu a murit pe 23 decembrie. Venea Crăciunul și nu am avut ce face. Preotul mi-a spus că nu face slujbă de înmormîntare pe 25, că nu e bine, și a trebuit să fie totul gata în ajunul Crăciunului. Așa că în prima zi a trebuit să cumpărăm toate cele pentru înmormîntare și să pregătim și praznicul. A fost un calvar, mai ales că nu ne așteptam să se ducă așa repede. Era bolnav, avea diabet, suferea cu inima și plămînii, iar bani pentru medicamente nu aveam. Norocul meu a fost că băiatul din Italia s-a întors acasă, că, altfel, nu aveam bani de înmormîntare. De Crăciun, cînd familia se adună după ce nu s-a văzut un an a trebuit să purtăm doliu și să suferim. Da’ asta e viața, mergem înainte”, ne-a povestit Felicia Mihăilă, o femeie de 63 de ani.
În prima săptămînă de lucru din acest an, cererile pentru ajutoare de deces înaintate Casei Județene de Pensii (CJP) din Bacău au depășit orice așteptări. „Programul de lucru pentru eliberarea ajutoarelor de deces este lunea și joia. În aceste prime zile, pensionarii sau urmașii acestora au venit în număr foarte mare pentru a solicita acest tip de ajutor. Luni am acordat 60 de ajutoare, de 400 milioane de lei, iar ieri am pus în plată 91 de ajutoare a căror valoare a fost de 650 milioane de lei”, ne-a declarat Marina Arva, director executiv adjunct la CJP Bacău. În cele două zile, Casa de Pensii a acordat peste 150 de ajutoare de deces în valoare totală de peste un miliard de lei. Mai mult, în cursul zilei de joi, suma inițială rezervată pentru plata acestor ajutoare a trebuit suplimentată. Inițial s-au scos de la Trezorerie 500 milioane de lei, dar din cauza numărului mare de solicitări s-au mai scos încă 150 de milioane de lei. Personalul de la ghișeu a fost suplimentat cu încă doi angajați, pentru ca oamenii să stea la coadă cît mai puțin. Dimineață, instituția băcăuană a fost asaltată de la primele ore ale dimineții de rudele celor decedați, care au venit să își ridice banii cheltuiți pentru înmormîntare. Mai bine de 60% din solicitări pentru ajutor de deces au venit din mediu rural, semn că acolo sărăcia este la ea acasă. Dar nici în orașe bătrînii nu o duc pe roze, pentru că și aici cererea de 40% reprezintă o cifră alarmantă pentru nevoile în care se zbat pensionarii. Pentru că nu au bani de medicamente și o alimentație consistentă, pensionarilor nu le rămîne decît să își încheie conturile cu cele lumești și să spere că măcar moartea le va aduce liniștea necesară. Ajutorul de înmormîntare se acordă în sumă fixă asiguraților sau pensionarilor urmași care fac dovada că s-au ocupat de înmormîntare și are valoarea de 6.962.000 de lei. (Claudiu TĂNĂSESCU)
pe raster
Bătrînii mor pe capete și în Moinești
În primele șapte zile ale acestui an, la Moinești au fost consemnate
20 de decese, cifră în creștere comparativ cu aceeași perioadă a
anului trecut, cînd fuseseră înregistrate doar opt decese, și mult mai
mare față de media obișnuită. Cu excepția unui singur caz, cînd
moartea s-a produs în urma unui accident în gospodărie, celelalte
persoane decedate sufereau de diferite afecțiuni sau trăiau în
condiții sociale mai mult decît precare. De menționat că, în cursul
anului 2003, în zona moineșteană au fost consemnate 325 decese,
în timp ce numărul nou-născuților a ajuns la 432. (Mihai VIERIU)
Lasă un răspuns