• ITM a luat la control ieri toate magazinele din centrul Bacăului • vînzătoarele de la Junior și-au închis standurile și s-au transformat în cumpărătoare într-o fracțiune de secundă • doar cele în regulă au rămas deschise • cinci persoane au declarat că nu au încheiat contractul de muncă
Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) din Bacău a organizat un raid în forță printre agenții economici care își desfășoară activitatea în centrul Bacăului. La primele ore ale dimineții, 12 inspectori de muncă, abilitați să verifice legalitatea raporturilor de muncă, dar și modul în care patronii asigură sănătatea și securitatea angajaților. „Campanie are ca obiectiv depistarea cazurilor de muncă la negru și verificarea modului în care patronii duc la îndeplinire noile prevederi ale Codului Muncii”, ne-a declarat inspectorul șef al ITM, Ion Barbu. Inspectorii s-au răspîndit prin magazinele din centrul orașului. La Luceafărul, în primul moment, vînzătoarele s-au arătat destul de indispuse de control și cele mai multe nu au vrut să prezinte actele solicitate decît după patru, cinci telefoane cu patronul. Abia după ce au primit acordul acestuia, fetele au început să completeze cu sîrguință declarațiile. Principala neregulă descoperită de inspectori la standurile din Luceafărul a fost nerespectarea programului de lucru. Vînzătoarele lucrează suplimentar în afara celor opt ore pe zi, plus sîmbăta și duminica, dar nu beneficiază nici de zile libere și nici de bani în plus la salariu. Acest aspect al încălcării Codului Muncii va fi lămurit de inspectori în discuțiile pe care ce le vor purta cu patronii firmelor, în zilele următoare.
Un adevărat spectacol de circ a fost, însă, la Junior. Nici nu au intrat bine inspectorii de muncă în standuri, că telefonul fără fir și-a făcut datoria. Vînzătoarele s-au anunțat una pe alta, în mare liniște, și panica a fost ascunsă foarte bine. În cîteva secunde, comerciantele s-au transformat în cele mai interesate și fidele cumpărătoare. În graba lor de a închide standurile, hainele au rămas expuse pe pereți. Cu alte cuvinte, te puteai servi de oriunde fără ca nimeni să spună ceva. Am intrat și noi în joc, pentru a studia reacția celor care eram siguri că sînt vînzătoarele standurilor închise. Am început să ne „servim” de pe umerașe cu blugi, tricouri, malete, bluze, geci. Ba mai mult, le-am întrebat pe vînzătoare care se postaseră, în calitate de cumpărători, în apropierea standuluturilor, dacă se poate să ne autoservim cu ce era prin preajmă. „Păi, nu știu! Nu este standul meu și nu cunosc cine răspunde de el”, a fost răspunsul pe care l-am primit sistematic. Dar în momentul în care am luat o pereche de blugi și am dat să plecăm, fizionamia s-a schimbat vizibil. Nimeni nu a avut curajul să spună să lași marfa. Decît 20 de milioane de lei amendă ,mai bine o pereche de 500.000 de lei de blugi lipsă.
Am plimbat boarfele prin tot „Juniorul”, dar nici un semn de protest. Cînd am restituit marfa, fetele s-au luminat la față, dar nici atunci nu au schițat vreun gest. În ochi, însă, li s-a citit mulțumirea. „Ele nu conștientizează deserviciile pe care și le produc singure, acceptînd să muncească la negru. Impactul acestui fenomen se va vedea mai tîrziu, cînd nu vor avea o sursă de venit pentru bătrînețe”, ne-a mai spus Ion Barbu. Mai bine de trei sferturi din standuri și-au închis porțile la venirea specialiștilor de la Inspecția Muncii. Au rămas deschise numai acelea care știau că sînt în regulă sau nu au mai avut timp să închidă. Inspectorii s-au deplasat la administrație și au solicitat toate denumirile firmelor care au standuri la Junior. Patronii vor primi înștiințări și vor trebui să se prezinte la sediul ITM Bacău cu actele care dovedesc existența raporturilor de muncă dintre angajator și salariat.
Raidul de ieri s-a concretizat cu verificarea unui număr de 89 de societăți comerciale. „Au fost depistate deocamdată la locul de muncă, fără forme legale de angajare, cinci persoane. Ele au recunoscut în declarațiile date inspectorilor noștri că nu au semnat contract individual de muncă”, a precizat inspectorul șef Barbu. În următoarele zile, inspectorii îi vor verifica la sediu pe toți cei 89 de patroni și vor stabili care au încălcat legislația muncii și vor fi sancționați. Cei prinși cu muncă la negru vor risca amenzi între 20 și 50 de milioane de lei. (C.T.)
Lasă un răspuns