Zeci de gospodării din Bogdănești sînt amenințate de apele Oituzului
• printre imobilele amenințate să fie luate de ape se numără și construcția, nefinalizată încă, a primăriei din localitate • oamenii spun că în legislatura trecută începuse să se croiască o albie a rîului, dar noua conducere a primăriei, instalată după alegerile din 2000, nu a mai alocat fonduri pentru finalizarea ei • în cîțiva ani, apele au mușcat zeci de metri de mal, riscînd acum să ia cu totul cîteva zeci de gospodării • primarul spune că primăria este săracă și nu a avut 20 de milioane de lei să plătească costul manoperei cerut de Direcția Apelor Siret
Cîteva zeci de gospodării din comuna Bogdănești, situate chiar în centrul comunei, sînt la un pas de a fi luate de apele Oituzului. Oamenii privesc disperați la apele care mușcă neiertător din mal, dar sînt neputincioși, pentru că este nevoie, în acest moment, de o regularizare și operațiuni de consolidare temeinică a malurilor. O asfel de lucrare costă însă zeci de miliarde de lei, iar primăria din Bogdănești este una dintre cele mai sărace din județ și nu-și poate prmite să contracteze astfel de investiții. Sătenii spun că nu s-ar fi ajuns aici dacă primarul Nicolaie Andrușcă (PSD) nu ar fi renunțat la finalizarea lucrării de schimbare a cursului albiei în anul 2000. „Din cîte știu eu, lucrarea ar fi costat cîteva zeci de milioane de lei, (doar 20 de milioane de lei, după cum spune chiar primarului, n.r.) și nu cred că dacă s-ar fi zbătut, n-ar fi obținut de la județ aceste fonduri. Cei de la Direcția Apelor au venit chiar înainte de alegerile din 2000 și au început să croiască o altă albie, mai adîncă, la vreo 30 de metri de actuala albie. Era suficient doar un șanț, doar că mai larg și mai adînc, pentru ca problema actuală să fie îndepărtată definitv. Așa, în cîțiva ani, apele au mușcat mai bine de 20 de metri de mal și aproape că ne ajunge în case. Uitați-vă și dumneavoastră cîți metri mai sînt pînă la stradă: cel mult 15, și ne ia și casele, și drumul”, spune Otilia Matei, o femeie care a rămas fără grădină în doar patru ani, de cînd au încetat lucrările de schimbare a cursului albiei Oituzului.
Amenințare și asupra viitorului imobil al primăriei
În aceeași situație ca a Otiliei Matei se află și noua primărie din Bogdănești. Construcția ei a început, culmea, anul trecut, deși era evident că apele mușcă din malul moale ca din brînză. Nimeni, nici proiectantul, nici proprietarul clădirii, respectiv Consiliul Local din comună, nu par să fi observat amenințarea care vine dinpre apă. Oamenii spun că numai în decursul anului trecut, apele au mîncat mai bine de trei metri de mal, astfel că, acum, albia a ajuns la cel mult patru metri de fundația noii primării, pentru a cărei construcție sînt necesare, confrom documentației, șapte miliarde de lei. „Eu nu știu cît s-a băgat pînă acum în clădirea asta nouă a primăriei, dar este evident că actuala conducere a primăriei nu a luat în calcul, sau a ingnorat voit pericolul pe care îl reprezintă măcinarea malului. Apele rod și așa din mal, dar în momentul în care se umflă, pămîntul dispare văzînd cu ochii”, mai spune Otilia Matei. „Casa socrilor mei are mai bine de 100 de ani de cînd este construită. Eu m-am mutat aici de cîțiva ani și în tot timpul ăsta apele au mîncat peste șase metri de mal. La ultima revărsare ne-au luat și gardul, iar grădinile vecinilor mei sînt inundate. În situația asta, permanent amenințate de ape sînt vreo zece familii numai de pe partea asta de rîu. Celorlalți, care au grădini mai mari, le tot dispare terenul de cultivat, dar nu mai este mult pînă ajunge și la case”, ne spune și Carmen Giurgea, o femeie tînără cu un copil mic în brațe. Ea mai precizează că de cînd i-a căzut gardul în apă aproape că nu mai doarme noaptea de frică să nu ajungă apele și la casă. „Cînd se revarsă apele, în cotul nostru ajung și la șase metri înălțime”, ne strigă o bătrînă dintr-o grădină aflată la vreo trei gospodării mai încolo.
Lucrarea de schimbare a cursului albiei costă 20 de milioane de lei
Primarul Nicolaie Andrușcă recunoaște că situația nu este tocmai roză pentru acești locuitori și nici pentru sediul primăriei nou construite, în care trebuie să se mute cît de curînd. Asta în condițiile în care vechiul sediu, revendicat de fostul proprietar, a fost cîștigat în instanță printr-o decizie a Curții Supreme de Justiție. El spune că trebuie făcute lucrări de regularizare a albiei și că acestea ar urma să înceapă după finalizarea sediului primăriei. Tot el recunoaște însă că din veniturile propriii nu ar putea face acest lucru niciodată. „Lăcrările la noul sediu al primăriei au început anul trecut, dar merg greu pentru că nu sînt fonduri. Veniturile proprii pe care reușim să le strîngem noi într-un an ne asigură funcționarea primăriei cel mult trei luni. Cei mai mulți bani ar trebui să vină de la județ”, spune Andrușcă. Primarul recunoaște că lucrările de schimbare a cursului albiei Oituzului au fost începute înainte de preluarea mandatului său, dar spune că pentru aceste lucrări de regularizare nu au existat niciodată fonduri prevăzute din bugetul local. „Cei de la Direcția Apelor efectuau lucrarea, dar contra cost. Ei au pus utilajele și noi trebuia să plătim manopera, adică 20 de milioane de lei, dar cum nu aveam acești bani, am renunțat la lucrare”, spune primarul, parcă fără să conștientizeze că 20 de milioane de lei reprezintă doar cît vreo două lefuri bune. El părea mai preocupat de faptul că familia Matei și-a construit casa pe malul apei fără autorizație de construcție și deci acum nu poate pretinde ajutor de la primărie. Dacă Otilia Matei și-a construit casa pe malul cu probleme al Oituzului, asumîndu-și riscurile în cazul în care casa îi va fi luată de ape, este intersant de văzut cine a eliberat autorizația pentru noul sediu al primăriei. Și nu în ultimul rînd, ar fi intersant de știut dacă proiectantul și proprietarul chiar nu au preconizat că în cîțiva ani apele vor ajunge sub temelia noului imobil, iar dacă acest lucru se va întîmpla, pe umerii cui va fi aruncată răspunderea. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns