• joi noaptea, plafonul din sala de lectură a Bibliotecii Județene „C. Sturdza” s-a prăbușit • grosimea tavanului și înălțimea de la care a căzut au făcut praf una dintre mesele din sală • ca și în cazul altor obiective de patrimoniu din Bacău, autoritățile județene nu au alocat nici un ban de la buget pentru restaurarea Bibliotecii
Cîteva ore au lipsit pentru ca Biblioteca Județeană „C. Sturdza” să devină locul unei drame. Vineri dimineață, o parte din plafonul din sala de lectură a Bibliotecii Județene a fost găsit prăbușit peste una dintre mesele de studiu, care era ruptă în două. Grosimea considerabilă a gletului de pe tava și înălțimea de cinci metri de la care a căzut bucata de tavan au făcut praf o piesă din mobilierul, și așa sărac, al venerabilei instituții de cultură băcăuane. Sala a fost închisă publicului, existînd pericolul unor catastofe. Viorel Savin, directorul Bibliotecii, nu a avut prea multe de declarat în acest sens. „M-am speriat cînd am văzut ce s-a întîmplat. Bine că s-a petrecut noaptea, și nu în timpul zilei. Ar fi putut deveni un dezastru”, ne-a spus el. Savin a explicat că „de la începutul exercitării funcției mele la bibliotecă, acum cîțiva ani, am depus un memoriu la autorități, prin care am avertizat că, în cazul unui cutremur mai serios, clădirea se va dărîma. Tot de atunci am tot cerut și fonduri pentru a o renova, dar ni s-a spus mereu că nu sînt bani” a adăugat Viorel Savin.
Cum Biblioteca Județeană este subordonată Consiliului Județean, am dorit să aflăm și punctul de vedere al autorității locale. Dumitru Brăneanu, vicepreședintele Consiliului Județean, a aflat de la redactorii „Ziarului de Bacău” despre situația de la Bibliotecă. „Dumnezeu e băcăuăn și ne-a păzit ca acestă situație să nu se petreacă ziua, cînd vin oamenii să citească ziarele ori să consulte publicațiile din sală”, a afirmat el. În opinia lui Dumitru Brăneanu, daunele provocate nu sînt foarte mari. „E vorba doar despre cîțiva metri pătrați, și vina este a executanților care nu au făcut tencuiala cum trebuie”, susține Dumitru Brăneanu. În privința soluției, vicepreședintele a spus că așteaptă sosirea președintelui Neculai Lupu, plecat în străinătate, pentru a analiza situația și a căuta fondurile necesare reparației plafonului. „Sperăm ca, în prima parte a lunii ianuarie, să găsim banii necesari. Pînă atunci, sala de lectură pentru publicațiile periodice va fi închisă publicului larg”, a precizat Brăneanu. Cu alte cuvinte, nici acum, după ce ne-am aflat la un pas de tragedie, nu se pune problema unei restaurări integrale a clădirii, cu toate că, oricînd, în oricare dintre sălile instituției, se poate petrece un astfel de incident. Și, dacă Dumnezeu a vrut ca prăbușirea palfonului să aibă loc cînd sala era goală, asta nu înseamnă că problema s-a rezolvat.
Situația care s-a creat la Biblioteca Județeană „C. Sturdza” este încă un avertisment clar că monumentele de patrimoniu din oraș au nevoie de fonduri pentru renovare. Cu toate că „Ziarul de Bacău” a avertizat în numeroase rînduri asupra pericolului de prăbușire a unora dintre clădirile reprezentative ale orașului, nimeni nu a luat nici o măsură. Poate cele petrecute în sala de lectură să reprezinte un semnal de alarmă. Mai ales că studiile de specialitate efectuate au demonstat că nici casa memorială „George Bacovia”, care ar trebui să fie emblema orașului, a început să se degradeze ireversibil. Mai este timp, însă, ca cineva să o salveze. În schimb, dacă în sala de lectură din bibliotecă județeană s-ar fi aflat vreun cititor în momentul prăbușirii tavanului, nu mai putea fi salvat, decît de un miracol. (C. Gh.)
Lasă un răspuns