• societatea Perla Moldovei a rămas, practic, tot în familie, dar 8% din acțiuni mai circulă liber
Oferta publică inițiată pe piața Rasdaq de societatea Perla Turism din Slănic Moldova pentru preluarea (în vederea delistării de pe această piață) a societății „Perla Moldovei” nu s-a încheiat cu succes. În fapt, nu a fost vorba decît de cumpărarea pachetului de acțiuni de 8,532% care circulau liber, pentru ca societatea Perla Moldovei să fie preluată integral de același proprietar. Acesta este cel care deține și societățile Perla Turism și Socomind Onești, actualul primar al orașului Slănic Moldova, Adi Șerban, pînă la preluarea mandatului de edil. La încheierea ofertei, Perla Turism a trecut în contul său numai 274 de unități, adică numai 0,041% din total și a ajuns acum la participație de 51,522% din capitalul social. Pînă la ofertă, acționarii „Perla Moldovei” – societate cu un capital social de aproape 16,8 miliarde de lei, în acțiuni cu o valoare nominală de 25.000 de lei și o valoare de piață de 14.000 de lei – dețineau 51,51% din capitalul social – Perla Moldovei și 40% – Socomind Onești.
Cea care intenționa să cumpere un pachet de acțiuni de aproape 8% din capitalul social, Perla Turism, are un capital social apropiat de al societății Perla Moldovei, de 14 miliarde de lei, și același obiect de activitate – hoteluri. Practic, ofertantul deține, împreună cu Socomind și Servgrup Slănic Moldova – societăți aflate tot în proprietatea lui Andrei Șerban, peste 92% din Perla Moldovei, iar cu pachetul solicitat pe piața de capital putea ajunge la calitatea de acționar unic.
Ofertă a fost aproape dublă față de valoarea de piață
Oferta publică de preluare a fost făcută pentru 53.641 de acțiuni (toate acțiunile aflate în circulație), la o valoare de 25.834 de lei bucata, astfel încît valoarea ofertei se ridica la aproape 1,4 miliarde de lei. Oferta nu avea nimic în comun cu intenția de a vinde Hotelul Perla, intenție anunțată inițial de acționarii societății. Oferta publică a fost valabilă pînă pe 10 septembrie. Data limită poate fi prelungită, dar ofertantul nu a schițat intenția. Dacă va urma o ofertă similară și va avea succes, societatea Perla Moldovei își va retrage acțiunile de pe piața Rasdaq, astfel încît acționarii minoritari care nu vor da curs ofertei nu pot să mai vîndă acțiunile lor după expirarea termenului de ofertei. ieri, 15 septembrie, societatea era încă suspendată de la tranzacționare pe piața de capital. „Perla Moldovei” a fost cea mai importantă societate comercială din Slănic Moldova, care a avut în patrimoniu și Hotelul Dobru și majoritatea vilelor stațiunii. Ea a fost privatizată cu circa șapte ani în urmă, cînd a fost preluată de fimele lui Corneliu Iacobov și a celor din anturajul său, între care și Andrei Șerban. Deși a avut un plan ambițios de a dezvolta turismul balnear în stațiunea Slănic Moldova, societatea nu a reușit să-și repecte programul de investiții, dar a renovat din temelii Hotelul Perla – încă nefuncțional acum. Stațiunea este considerată de tip închis, după ce vilele și principalele obiective au fost preluate de investitori privați, de bănci sau societăți naționale ca Electrica și Petrom. (Petru DONE)
Lasă un răspuns