• acest lucru va determina o reconsiderare a bugetului alocat spitalelor, la început de an, de Casa de Sănătate
Nivelul de trai scăzut și lipsa banilor pentru tratamente adecvate au determinat creșterea numărului de pacienți din spitale. În primele luni ale acestui an, peste 30.000 de băcăuani au stat pe patul de spital pentru a primi îngrijiri medicale specializate. Acest lucru va determina, după estimările Casei Județene de Asigurări de Sănătate, o depășire a contractelor de finanțare încheiate cu spitalele, care însumează 87 de miliarde de lei.
Anul acesta, patru spitale din județ au primit finanțarea în funcție de cazurile rezolvate după sistem DRG. Este vorba despre Spitalul Județean, cel din Onești, cel din Moinești și Spitalul de Pediatrie, unități medicale cu o mare adresabilitate. Activitatea de anul trecut a acestor spitale a fost strînsă într-o bază de date, pe diagnostice la fiecare secție în parte. Datele s-au unit pe grupe de diagnostic și au fost trimise la București, unde au fost validate. Cea mai bună rată de validare a obținut-o spitalul Bacău, care a primit în acest an un fond de aproape 285 miliarde de lei, din care 153 de miliarde pentru plata salariaților pe 2004. Singurul punct care s-a negociat cu CJAS a fost numărul de cazuri estimat în interval de un an pentru fiecare spital. Baza calcului este dată de media ultimilor cinci ani de activitate a spitalelor. Restul spitalelor au purtat negocierile de finanțare cu CJAS Bacău în funcție de costul de spitalizare pentru un bolnav. Anul trecut, pentru un bolnav s-a cheltuit 2,5 milioane de lei, iar anul acesta se preconizează ca pentru un pacient costul să ajungă la 3,8 milioane de lei.
Prognozarea numărului de pacienți dovedește încă odată că socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din tîrg. Nu se poate ști cu exactite cîți oameni au nevoie de servicii medicale într-un an, iar calculele sînt doar orientative. Se poate ca adresabilitatea să fie foarte mare și atunci să se depășească bugetul inițial alocat, sau foarte mică și atunci nu se cheltuie toți banii din contractul de finanțare. Estimările reprezentanților Casei de Sănătate au fost apropiate de realitate în ceea ce privește marea majoritate a spitalelor. În ceea ce privește Spitalul Județean, calculele hîrtiei arată că aici vor mai fi necesari aproape 60 de miliarde de lei din cauza numărului mare de internări. În primele trei luni ale anului, din principalul spital din județ au fost externați peste 15.000 de persoane, adică jumătate din totalul celor care au ocupat un pat de spital. „Din fondul de zece procente rămas la București, de rezervă și rectificarea bugetară, preconizăm să achităm acești bani Spitalului Județean. Acesta depășește cu mult valoarea contractuală”, ne-a declarat medicul Cecilia Lucaci, purtător de cuvînt la CJAS Bacău. În topul externărilor urmează spitalul din Onești (peste 6.000 de cazuri), Moinești (aproape 4.000 de pacienți externați), Pediatria (aproape 2.000) și Buhuși (1790). Cele mai puține externări s-au făcut la Podu Turcului și Comănești, spitale de astfel cu o capacitate mică, unde au fost internate peste 700 de persoane cu diferite afecțiuni. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns