Investitiile pe piata futures devin, tot mai mult, o oportunitate la vreme de criza. Un demers educational sustinut de purtatorul de cuvint al Bursei Monetar-Financiare si de Marfuri de la Sibiu – Sibex, Decebal N. Todarita, explica aceasta pentru incepatori, desi strategiile prezentate nu reprezinta sfaturi de investitie. Responsabilitatea aplicarii lor apartine doar investitorilor. Astazi, „Cistiguri nelimitate pe piata futures, dar si pierderi pe masura”.
„Tranzactionarea instrumentelor derivate difera substantial de cea a instrumentelor clasice pe piata spot (actiuni, obligatiuni sau alte valori mobiliare) – spune Darius Cipariu, director general adjunct al bursei sibiene. Prin însasi constructia lor, derivatele beneficiaza de un efect de amplificare a cistigurilor si a pierderilor (leverage). Spre exemplu, cu aceeasi suma de bani cu care se cumpara 1.000 de actiuni la Bursa de valori Bucuresti, pe piata futures se achizitioneaza echivalentul a 5.000 de actiuni sau chiar mai mult. De asemenea, la Sibiu se poate începe tranzactionarea direct de pe pozitie de vinzare, sansele investitorilor de a realiza profit fiind aceleasi indiferent de directia de evolutie a pretului. Comisioanele de tranzactionare sint mult mai mici decit pe piata spot, fapt care confera o mai mare lejeritate în deschiderea si închiderea pozitiilor, în special în cazul tranzactiilor intra-day”. Directorul bursei a mai precizat ca tranzactionarea instrumentelor derivate poate sa nu fie potrivita pentru toti investitorii. Se pot pierde sume substantiale de bani în perioade foarte scurte de timp. Sumele pierdute sint potential nelimitate si pot depasi depozitul initial plasat în contul de tranzactionare deschis la SSIF. Acest fapt se datoreaza, în principal, efectului de levier, care permite, prin intermediul unei sume mici de bani, accesul la active suport cu valoare de citeva ori mai mare. Daca o persoana considera ca nu este compatibila cu acest profil ridicat de risc, este de preferat sa nu angajeze operatiuni cu derivate. De asemenea, tranzactionarea pe piata futures se poate solda cu pierderi care pot fi mai mari decit suma depusa initial în contul de marja. Drept urmare, investitorii nu ar trebui sa plaseze pe aceasta piata bani pe care nu si-ar permite sa-i piarda.
În cursul anului trecut s-a remarcat o crestere substantiala a operatiunilor intra-day, care presupun riscuri speciale. La fel ca si în cazul oricarui produs financiar, persoanele care cauta sa cumpere si sa vinda acelasi instrument derivat în cursul unei zile pentru a profita de miscarile de pret, se supun unor riscuri speciale, incluzind comisioane substantiale, expunerea la efectul de levier si concurenta cu traderi experimentati. Daca pe termen foarte scurt se poate specula pe cantitati mari de contracte, mentinerea în pierdere a unor pozitii largi o perioada mai lunga de timp poate goli rapid contul investitorului. Plasarea ordinelor de genul „stop-loss” sau „stop-limit” nu vor limita neaparat pierderile la suma propusa. Este posibil ca anumite conditii ale pietei sa faca imposibila executarea ordinului sau atingerea pretului stop. (Petru DONE)
Lasă un răspuns