Investitiile pe piata futures devin, tot mai mult, o oportunitate la vreme de criza. Un demers educational sustinut de purtatorul de cuvint al Bursei Monetar-Financiare si de Marfuri de la Sibiu – Sibex, Decebal N. Todarita, explica aceasta pentru incepatori, desi strategiile prezentate nu reprezinta sfaturi de investitie. Responsabilitatea aplicarii lor apartine doar investitorilor. Astazi, Contractele futures pe în?elesul tuturor: riscurile (I).
În cazul contractelor futures, cistigurile sint adesea spectaculoase si superioare altor forme de investitie. Dar, tranzactionarea contractelor futures implica un grad ridicat de risc, pe care orice investitor trebuie sa fie pregatit sa îl accepte. Aceste doua elemente principale, anume profituri ridicate dar si posibile pierderi similare aduc în prim plan principala caracteristica a tranzactionarii contractelor futures: amplificarea profitului / pierderii prin intermediul efectului de levier. Practic, la aceeasi suma investita pe piata derivatelor, la o miscare a activului suport – pretul actiunii de la BVB sau cursul de schimb euro/leu, de exemplu – profitul / pierderea procentuala de pe piata derivatelor poate sa fie de peste 10 ori mai mare decit cel de pe piata spot.
În acelasi timp, orice investitor potential trebuie sa tina cont ca piata poate sa ia o directie adversa, iar pierderile sa fie substantiale. Daca investitorul nu e foarte bine informat si pe deplin familiarizat cu aceste caracteristici de profit / pierdere ale contractelor futures, este de preferat ca înainte de tranzactionarea acestor instrumente sa parcurga o perioada de acumulari teoretice care sa-i creeze un fundament solid despre avantajele si riscurile derivatelor, precum si despre posibilitatile de limitare a posibilelor pierderi.
Este, deci, important de stiut ca riscul va fi mereu prezent pe piata futures, dar ca exista acea categorie de investitori dornici sa-l preia si sa si-l asume. Este vorba de speculatori care reprezinta categoria de investitori cu un apetit crescut pentru risc si care urmaresc obtinerea de profituri consistente din miscarile de pret. Ei sint cei care preiau riscul de la alta categorie extrem de importanta de investitori, anume hedgerii care folosesc contractele futures tocmai pentru a reduce si chiar a elimina riscul. Iata deci ca, deti poate parea paradoxal, o piata cu risc mare este folosita si pentru eliminarea riscului, fie cel de portofoliu, fie cel valutar. Dar, pentru ca acest lucru sa fie posibil este nevoie de prezenta categoriei deja amintite, dispusa sa preia un risc amplificat, în numele unui profit consistent, anume speculatorii. Acestia trebuie, în primul rind, sa cunoasca riscurile specifice tranzactiilor la termen. (Petru DONE)
Lasă un răspuns