• pierderile la nivelul județului sînt mai mari decît profitul raportat • pierderea netă a economiei județului este de peste 1.700 de miliarde de lei • peste o treime dintre firmele băcăuane se ascund de fisc • acestea vor fi amendate cu 5-15 milioane de lei
O statistică a Direcției Generale a Finanțelor Publice (DGFP) relevă că mai mult de o treime dintre agenții economici din județul Bacău au mers în pierdere în primele șase luni ale anului. Din cei 10.456 de agenți economici care au depus raportări contabile pentru primul semestru al anului, peste 4.300 au avut un profit total de 1.736 de miliarde de lei, iar aproape 2.300 au avut rezultat „zero”, adică nici nu au cîștigat, nici nu au pierdut. Relevantă este însă situația pierderilor înregistrate de firmele băcăuane. Raportările contabile depuse la DGFP arată că peste 3.800 de firme au înregistrat pierderi totale de peste 3.400 de miliarde de lei. Trăgînd linie, diferența dintre profitul și pierderile raportate arată că economia județului merge pe minus, deoarece înregistrează pierderi nete de 1.710 miliarde de lei. De fapt, cifrele oficiale nu reflectă sută la sută activitatea desfășurată de firme, deoarece societățile comerciale au deprinderea, exersată de ani buni, de a-și diminua profiturile prin diferite subterfugii contabile. Adrian Jigău, om de afaceri băcăuan, are o mică afacere cu obiect principal de activitate comerțul. „Nu-mi merge rău, ba chiar ar trebui să fiu mulțumit. Despre profit, prefer să nu am, pentru că mi-l impozitează statul. Aștept și eu ca Fiscul să anuleze impozitul pe profitul reinvestit. Ar fi o treabă bună”, opinează Jigău. El spune că, dacă nu se schimbă legislația fiscală, mereu va căuta să fenteze fiscul.
Conform DGFP Bacău, firmele unde chiar statul mai are o „codiță”, un rest de acțiuni, au umflat suma pierderilor din primul semestru. Pe forme de proprietate, pierderea netă de 1.710 miliarde de lei (diferența dintre rezultatele agentilor economici rentabili și nerentabili) este localizată la societățile mixte, 117 miliarde de lei, cele proprietate de stat, 18 miliarde de lei. Grosul pierderilor aparține firmelor private, care au raportat un minus de peste 1.610 miliarde de lei.
Peste 6.650 de firme se ascund de Fisc
Aferent primului semestru al acestui an, ar fi trebuit să depună raportări contabile exact 17.774 de firme. Au fost excluse din această procedură filialele, regiile de interes național, activitatea persoanelor fizice autorizate și a asociațiilor familiale. În conformitate cu Legea 82/1991 a contabilității, republicată, aceste entități nu sînt obligate să depună raportări contabile.
Au depus documentațiile impuse de lege 10.450 de firme, iar 661 și-au declarat inactivitatea. Foarte mare este însă numărul firmelor care se ascund de stat și nu și-au depus raportările semestriale: peste 6.650. Cezar Marariu, director executiv adjunct al DGFP, este de părere că la numărul mare de firme care ocolesc fiscul contribuie mai mulți factori. Marariu amintește de cei peste 2.660 de agenții economici care nu și-au majorat capitalul social conform Legii 314/2001 pentru reglementarea situației unor societăți comerciale.
Specialiștii spun că mai sînt și cazuri cînd au fost încheiate fuziuni și s-a întocmit bilanț contabil de fuziune, fără a se respecta procedura din Legea 31/1990, respectiv radierea de la Registrul Comerțului, aceste societăți figurînd în continuare în evidențe. Alte cauze ar mai putea fi necunoașterea legislației de către agenții economici, faptul că unele societăți comerciale și-au încetat activitatea de mai mulți ani, iar altele nu au desfășurat activitate de la data înființării, precum si posibilitatea ca asociații și administratorii societăților să fi vîndut locuința unde a fost înregistrat sediul social, fără a proceda la dizolvarea, lichidarea și radierea firmei. De asemenea, este posibil ca unele societăți să fi fost vîndute sau cesionate, fără a se continua procedura de înscriere a mențiunilor la Oficiul Registrului Comerțului de pe lîngă Tribunalul județean Bacău.
Directorul Cezar Marariu avertizează că nedepunerea bilanțurilor se sancționează cu amenzi de pînă la 15 milioane de lei, iar, de acum încolo, „dacă îi găsim, îi amendăm, asta nu se prescrie”. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns