• inspectorii OJPC au dat amenzi de peste 123 de milioane de lei • controalele au arătat că patronii depozitau pîinea lîngă lemnele de foc, cîntăreau biscuiți pe același cîntar cu ceapa și cartofii, iar condițiile de producere nu respectă normele igienico-sanitare
Comercianții și producătorii de produse de panificație din județul nostru au fost, timp de două săptămîni, ținta unui control al Oficiului Județean pentru Protecția Consumatorului (OJPC) din Bacău. Pe parcursul controlului au fost trecuți prin sită 44 de agenți economici, din care 18 provin din rîndul producătorilor de pîine și alte produse de panificație. „Inspectorii noștri au constatat nereguli atît în ceea ce privește calitatea produselor, a mijloacelor de informare a clienților, cît și în privința condițiilor de fabricare și transport”, ne-a declarat Sorin Elisei, inspector șef la OJPC Bacău. Probele de făină și drojdie de panificație utilizate de producători în timpul controlului au fost prelevate și analizate în laboratorul instituției băcăuane. Așa s-a depistat că pîinea produsă la societatea Cereal SRL Pîncești avea aspectulul unei bucăți de meteorit. Marginile erau lipite pe o suprafață de zece centimetri și avea crăpături de șapte centimetri, iar porii din miez nu erau uniformi. Covrigeii produși de SC Muv SRL Bacău erau deformați, iar aluatul și miezul erau dense și inelastice.
La AF Pătrășcanu Augustin, AF Pușcașu Viorel și Tampexim SRL Tamași se comercializau fursecuri și cornulețe vrac, precum și pîine albă, cu data limită de consum depășită. La alte patru societăți s-a constatat că de pe produsele de panificație lipsea eticheta cu gramajul. 13 firme au fost sancționate pentru că nu au afișat prețul și denumirea produselor scoase la vînzare. „O problemă importantă care se repetă sînt abaterile de la condițiile igienico-sanitare. Multe din spațiile de producție nu respectă prevederile legale în ceea ce privește fluxul tehnologic, la transport și depozitare”, ne-a mai spus inspectorul-șef de la OJPC Bacău. Printre abaterile găsite se numără pardoseli neigienizate, tîmplărie lipsă la geamuri și uși murdare, ustensile nedezinfectate, faianță căzută de pe pereți sau nespălată, tăvi necurățate, personal fără echipament sanitar de protecție și autorizații sanitare pentru mașinile de transport expirate.
La Tampexim Tamași, inspectorii de la Protecția Consumatorului au constatat că patronul depozita lăzile de pîine și de biscuiți lîngă lemnele de foc pentru iarnă, iar biscuiții și napolitanele erau cîntărite în aceeași cuvă a cîntarului, ca și cartofii și ceapa. „În urma controlului au fost încheiate 43 de procese verbale de constatare a contravenției și s-a aplicat amenzi de 123,5 milioane de lei. S-au oprit definitiv de la vînzare 19,5 kilograme de produse de panificație, în valoare de 643.000 de lei”, a precizat Sorin Elisei. Patronii din panificație verificați au primit, în funcție de abateri, amenzi între un milion de lei, pentru neafișarea etichetelor cu prețul produsului, și 15 milioane de lei, pentru încălcări grave ale siguranței sănătății cumpărătorului. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns