• plafoanele unor farmacii care eliberează medicamente compensate și gratuite au fost micșorate la două luni după ce județul Bacău a primit o rectificare de 40 de miliarde de lei, destinată exclusiv acestui segment sanitar • la farmaciile care luna trecută eliberau rețete decontate de asigurările de sănătate pînă pe data de 20, bolnavii au surpriza să nu mai găsească astăzi medicamente
Alergătura prin farmacii îi năucește și luna aceasta pe băcăuanii bolnavi care au în buzunar rețete compensate și gratuite. Abia dumiriți de faptul că în farmacii au intrat niște bani în plus față de lunile trecute și că în mai multe locuri pot găsi medicamente mai multe zile la rînd, bolnavii sînt puși față în față cu o altă situație. Cu începere din această lună, fondurile mai multor farmacii din județ au fost micșorate, iar ale altora mărite. Cum nici unul dintre asigurații care umblă pe drumuri după rețete nu știe unde s-au terminat deja banii și unde mai sînt fonduri, goana după medicamente continuă. La fel de năuciți ca și pacienții care umblă cu sufletul la gură după o farmacie care nu și-a terminat încă banii sînt și farmaciștii, care s-au trezit cu porții bune de bani tăiate din plafon. „Ultimele calcule făcute la semnarea contractelor în luna august nu mai sînt acum bune la nimic. Pentru ultimele trei luni ale anului au fost făcute alte calcule de plafon și s-au lăsat baltă calculele de acum două luni. Pentru fiecare farmacie în parte, Casa de Asigurări a făcut o medie a plafoanelor din primele nouă luni. În final a rezultat o sumă mai mică decît era preconizată după rectificarea de 40 de miliarde de lei, pentru că pînă în luna iunie plafoanele au fost mai mici”, ne-a declarat farmacista Lucia Celmare, președinta Colegiului Farmaciștilor. Farmaciștii nemulțumiți de faptul că au rămas de luna aceasta cu plafoane mai mici decît cele din august și septembrie nu cunosc în baza căror ordine sau legi le-au fost modificate sumele alocate pentru compensate și gratuite. „La Casa de Asigurări nu există transparență în relația cu farmaciștii, motiv pentru care în acest moment nu știm dacă recalcularea plafoanelor a fost făcută dintr-o inițiativă locală, sau în baza unui act normativ. Pentru luna noiembrie, cînd solicitările de medicamente din farmacii vor fi crescute, am solicitat Casei să fie acceptată depășirea plafoanelor măcar cu 50%, dar nu avem nici un răspuns în acest sens”, ne-a mai spus farmacista Celmare.
După modificarea de trei ori într-un singur an a modului de calcul a plafoanelor farmaciilor, este ușor de înțeles de ce bolnavii nu mai înțeleg nimic, se bulucesc din prima zi a lunii la ușile farmaciilor mari, iar în următoarele colindă dintr-un cartier în altul în căutarea unei farmacii cu fonduri. Experimentele cu plafoane la medicamente făcute direct pe pielea bolnavilor a atins anul acesta cote inimaginabile în două orașe ale județului. Din martie și pînă în luna august, nici una dintre farmaciile din Dărmănești și Slănic Moldova nu au eliberat vreun medicament compensat și gratuit, întrucît calculele alambicate elaborate de Casa Națională le-au scos din cursa pentru împărțirea fondurilor. Timp de cinci luni, bolnavii din aceste două orașe ale județului au făcut naveta la Tîrgu-Ocna, Onești și Bacău după rețetele de care aveau nevoie. Abia din august, farmaciile din orașele lor au primit în sfîrșit fonduri. Bolnavii care au intrat în farmacii la o săptămînă după începerea lunii au învățat atît de bine lecția plafoanelor epuizate, încît acum, cînd suma totală alocată pe județ este mai mare cu patru miliarde de lei nu mai bat drumurile de la o farmacie la alta. Rezultatul este că la sfîrșitul lunii septembrie, farmaciile din județ aveau neconsumat în cont peste un miliard de lei. Faptul că unii bolnavi au rămas cu rețetele în buzunar în timp ce 27 de farmacii din județ mai avea de cheltuit bani pentru compensate și gratuite ar fi putut să fie evitat printr-o soluție extrem de simplă. „Dacă aș primi din timp de la Casa de Asigurări o listă cu farmaciile care nu și-au epuizat plafoanele, aș ști unde să trimit un pacient căruia nu-i pot elibera rețeta. Acum, după ce-i spun c-am terminat plafonul, unde îl trimit, pe Lună?”, a continuat președinta Colegiului Farmaciștilor.
Reprezentanții Casei de Asigurări sînt adînciți în cifre
Întrebările adresate conducerii Casei Asigurărilor de Sănătate (CAS) referitoare la motivele pentru care plafoanele farmaciilor au fost modificate pentru a treia oară în decurs de nouă luni nu și-au găsit un răspuns direct. În lipsa purtătorului de cuvînt al instituției, aflat în concediu medical, și în condițiile în care jurnaliștilor li s-a impus comunicarea doar în scris cu șefii CAS, explicația micșorării plafoanelor unora dintre farmacii a fost așternută pe hîrtie în felul următor: „Decontarea prescripțiilor medicale aferente trimestrului III 2003 se va face în trimestrul IV 2004, la termen de 90 de zile calendaristice, în limita consumului mediu lunar calculat pentru primele nouă luni ale anului 2003”, potrivit articolului 11 din HG 341 din 27 martie 2003. Cîți dintre asigurații care au dreptul să știe de ce sînt purtați pe drumuri, în loc să fie informați din timp care sînt farmaciile care nu și-au epuizat plafoanele lunare, vor înțelege ceva din explicația dată de conducerea CAS, rămîne de văzut.
Pe aceeași foaie de hîrtie scrisă de mînă ni s-a oferit și o posibilă explicație a faptului că 27 de farmacii din județ nu și-au epuizat luna trecută plafoanele. „Cei din zonele defavorizate în lunile aprilie, mai, iunie și iulie (Dărmănești, Buhuși, Slănic, Podu Turcului) s-au obișnuit să vină la farmaciile centrale din Bacău”. Explicația este urmată de un exemplu, acela al farmaciei Ana Farm din Dărmănești, care, din 209 milioane de lei alocate, a cheltuit luna trecută cu 18,4 milioane mai puțin. La întrebarea adresată conducerii CAS despre valoarea sumei cu care au fost micșorate în octombrie plafoanele unora dintre farmacii nu am primit nici un răspuns. În schimb, am fost informați că în lunile august și septembrie sumele alocate farmaciilor rurale, celor din Buhuși, Dărmănești și Slănic au crescut. Cum alergătura pacienților este cauzată de plafoanele mici, nu de cele onorabile, exemplele bune nu rezolvă problema. Și în următoarele luni, înainte de a porni în căutarea unei farmacii care mai onorează rețete compensate și gratuite, pacienții trebuie să se înarmeze cu răbdare. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns