• aflat în vizită la Bacău, președintele Forței Democrate i-a deplîns pe românii care plătesc conștiincioși taxele și impozitele, și a venit cu un ac de cojocul celor care păcălesc fiscul • Forța Democrată vrea să facă alianțe politice pentru alegeri, dar în nici un caz cu PSD, PNL și PD
Persoanele care au făcut averi în mod ilicit, ori cei la care se constată că au plătit taxe prea mici raportat la averile colosale pe care le au ar trebui, cel puțin în baza proiectului de lege a transparenței fiscale, să nu poată scăpa prea ușor în încercarea lor de a frauda statul. Cel puțin așa susține Petre Roman, președintele partidului Forța Democrată din România, care a prezentat ieri, cu ocazia vizitei sale în județul Bacău, „Legea transparenței fiscale”. Persoanele vizate de proiectul de lege sînt cetățenii care se sustrag de la plata în totalitate a taxelor și impozitelor, mai ales cei ce acumulează averi importante fără a da statului banii care i se cuvin. Fostul prim-ministru consideră că această lege nu va fi una represivă, ci prin intermediul ei se va urmări curățirea societății românești de fraudă. „Proiectul nostru se bazează pe prevederile Constituției, în care se spune că averile dobîndite în mod ilicit pot fi supuse confiscării. Specialiștii au făcut evaluări conform cărora anual românii se sustrag de la plata a zeci de mii de miliarde de lei. Cu banii aceștia s-ar găsi multe lucruri de făcut, de aceea cred că e necesară acestă lege”, a afirmat Petre Roman.
Dacă această lege va fi votată, ar urma să se înființeze un Oficiu Național Antifraudă, care ar fi îndreptățit să controleze concordanța dintre averea dobîndită și taxele și impozitele care s-au plătit în realitate. Inițiatorii proiectului au prevăzut ca acest control să se extindă și asupra averii soțului, precum și asupra bunurilor declarate, realizate prin intermediari sau transmise contra unei plăți unor rude. Mai mult, vor fi controlate și bunurile transmise gratuit către orice persoană. Nici cei care își trimit averile în străinătate nu vor scăpa de plata taxelor și impozitelor, deoarece statele colaborează foarte eficient în domeniul fiscal. „În România sînt aproximativ șase milioane de persoane care își plătesc taxele în mod regulat, pînă la ultimul leu. Nu este corect față de ei ca alte cîteva mii de persoane, posesoare ale unor averi considerabile, să plătească doar cinci sau zece la sută din taxele datorate statului”, a continuat președintele Partidului Forța Democrată.
Întrebat în legătură cu șansele proiectului de a deveni lege în actuala legislatură, Roman a estimat că acest lucru va fi posibil, în măsura în care se vor strînge 100.000 de semnături în favoarea proiectului. El a criticat partidele parlamentare care nu au luat nici o atitudine față de această propunere.
Cît privește strategia pentru viitoarele alegeri, senatorul a afirmat că partidul său nu a definitivat una, dar că ia în considerare alianța cu unele partide neparlamentare. „Nu se pune problema unei alianțe cu PSD, nici cu PNL sau PD, deoarece această alianță ar fi lipsită de o bază credibilă. Noi am prezentat publicului un program de guvernare, în care am identificat cele zece crize majore din societatea românească și la care oferim soluții. Nici un alt partid nu a venit încă să își prezinte oferta politică concret”, a încheiat Petre Roman. (Oana ALBU)
Lasă un răspuns