• de sîmbătă, Uniunea Forțelor de Dreapta nu mai există • liberalii consideră că prin această fuziune și-au consolidat poziția de alternativă la actualul partid de guvernămînt • Stolojan: „PSD -partidul stat este singurul vinovat pentru coșmarul neputinței de a plăti facturile la întreținere” • președintele PNL a mai acuzat corupția „baronilor locali și centrali ai PSD”
Palatul Parlamentului a găzduit, sîmbătă, trei congrese extraordinare, unul al Uniunii Forțelor de Dreapta (UFD) și două ale Partidului Național Liberal (PNL). Manifestările politice de la București au început cu un Congres Extraordinar al PNL, ai cărui delegați au aprobat Protocolul de Fuziune cu UFD. Același document a fost aprobat în paralel, dar în altă sală a Palatului, unde s-au reunit delegații UFD. Theodor Stolojan, președintele PNL, a enunțat principalul obiectiv strategic ce a condus la această absorbție: „Coagularea forțelor politice de dreapta”. Stolojan a afirmat în plenul Congresului că, după fuziunea cu UFD, speră să se finalizeze și negocierile de comasare cu PNL-Cîmpeanu, cel mai tîrziu pînă la vară. „Avem nevoie să parcurgem acești pași, pentru că ne apropiem de anul alectoral 2004, în care trebuie să intrăm cu toate forțele disponibile. La rîndul său, Călin Popescu Tăriceanu, unul dintre vicepreședinții partidului, a apreciat că „ar fi fost normal ca această acțiune să o fi început mai devreme și nu să semnăm imediat după alegeri un protocol cu PSD”. De asemenea, liberalul a spus că „fuziunea PNL-UFD va asigura formațiunii liberale reprezentarea întregului spectru al gîndirii de centru-dreapta”. După prînz, au început lucrările Congresului reunit PNL-UFD, care a aprobat în primul rînd unele amendamente la Statutul organizației liberale și noua componență a organismelor de conducere. În structurile de conducere ale PNL au intrat 20 de foști lideri ai UFD. La dezbaterile asupra acestei probleme, Stolojan și-a amintit că la Congresul din august trecut promisese că nu va mai accepta crearea de funcții artificiale. Președintele liberal a justificat creșterea de acum prin faptul că „a crescut numeric organizația, deci e firească creșterea numerică a membrilor organismelor de conducere”. Din fosta conducere a UFD, fac acum parte din Biroul Executiv Central al PNL Adrian Iorgulescu și Varujan Vosganian, membri „plini”, precum și Gabriel Sandu, supleant. Adrian iorgulescu, fostul președinte al UFD a spus de la tribuna Congresului reunit că fuziunea era mai mult decît necesară, deoarece „nu avem nevoie de mai multe partide de centru-dreapta”, iar PNL poate constitui de acum „alternativa la abuzurile actualei puteri”.
Stolojan – atac dur la adresa partidului de guvernămînt
Poate cel mai important punct al Congresului reunit desfășurat sîmbătă a fost raportul prezentat de Theodor Stolojan, document denumit „Este timpul României liberale”. Stolojan l-a spus delegaților că, după aproape doi ani și jumătate de guvernare a PSD, populația româniei își exprimă tot mai des disperarea față de sărăcia în care se află, în contrast cu opulența și aroganța afișate de către baronii locali și centrali ai „PSD-partidul stat”. În discursul său, președintele liberalilor a apreciat că, pe bună dreptate, populația se întreabă cum este posibil ca, în timp ce PSD raportează succese tot mai mari pe linia creșterii exportului și a producției industriale, oamenii ajung să nu-și mai poată acoperi din pensie sau salariu nici măcar cheltuielile cu întreținerea și încălzirea locuinței. „La această întrebare, există un singur răspuns: din cauza formării unei adevărate caste a baronilor locali și centrali ai PSD, clădită pe corupția în creștere și risipa fără rușine a banului public, pe clientelismul politic, voluntarismul și arbitrariul în guvernare, pe instabilitatea legislativă și birocrația excesive, pe multiplicarea fără precedent a dimensiunii și intervenției statului în economie și societate”, se arată în documentul prezentat de Stolojan. El a mai spus că guvernarea PSD a reușit să transforme viața a sute de mii de familii într-un „coșmar”, deoarece acestea nu își mai pot achita cheltuielile de întreținere, care au devenit mai mari decît pensia medie și, în multe cazuri, depășesc chiar salariul mediu pe economie. De asemenea, Theodor Stolojan a declarat că „PSD-partidul stat” a favorizat creșterea corupției în România, iar baronii centrali și locali ai PSD se află în centrul scandalurilor de corupție, reflectate în presa românească: „Putem afirma fără nici un fel de exagerare că orice proiect inițiat de către actualul Guvern sfîrșește în acte de corupție, indiferent dacă acest proiect se referă la repartizarea locuințelor construite cu sprijinul statului sau la realizarea gazonului pentru un stadion”. Stolojan și-a exprimat opinia că măsurile adoptate de partidul de guvernămînt pentru combaterea corupției, la cererea și sub presiunea crescîndă a organismelor internaționale și Uniunii Europene, sînt „superficiale, incoerente” și vin prea tîrziu pentru ca actualii baroni locali și centrali ai PSD, „afundați în corupție”, să înceapă acum să lupte împotriva corupției.
Theodor Stolojan a anunțat că, pînă la sfîrșitul lunii iunie 2003, vor fi definitivate programele politice detaliate ale PNL pentru fiecare sector economic și social. „Acesta este un obiectiv de mare importanță al partidului nostru, este oferta noastră politică pe care o prezentăm populației”, a conchis președintele liberal.
Congresul PNL s-a încheiat cu marș, urmat de un miting în Piața „George Enescu”. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns