Danut Oprea este candidatul Partidului National Liberal (PNL) la Primaria Onesti. Dupa 20 de ani de guvernare PSD, onestenii au nevoie de o schimbare ca de aer. Pentru ei, oferta liberalilor este profesorul Danut Oprea. El este directorul Colegiul Tehnic “Petru Poni”. Candidatul PNL are o experienta bogata in atragerea de fonduri europene, el fiind responsabil la peste 20 de proiecte cu finantare nerambursabila, de tip Leonardo da Vinci, Comenius, Grundtvig. Profesorul Danut Oprea a absolvit, pe linga facultate, si 15 cursuri de perfectionare, dintre care unele in Franta. Amabil ca de obicei, profesorul onestean a acceptat tentatia unui interviu.
Chiar si la alegerile anterioare (2008, n.a.), au fost destui onesteni care si-ar fi dorit sa candidati. Vedeau în dumneavoastra o solutie. Nu ati dorit?
Am mai fost întrebat si, înainte de a raspunde, ar trebui sa reamintesc onestenilor ca PNL a avut si în 2008 un candidat extrem de potrivit: domnul senator Ioan-Aron Popa, care, la vremea aceea, era presedintele Comisiei de Buget – Finante a Senatului României. Am considerat ca era o sansa unica pentru un oras cu 50.000 de locuitori ca un finantist de talie nationala, ca domnul Popa, sa managerieze Primaria Onest. Mi s-a parut solutia ideala, drept care m-am dedicat trup si suflet campaniei pentru domnia sa. În plus, si revin acum la întrebarea dumneavoastra, n-am alergat niciodata dupa functii, mai ales asa cum sint ele percepute în România de azi: încarcate de lacomie, de aroganta. Daca mi-as fi dorit functii cu orice pret, puteam sa folosesc oportunitatile multiple din perioada ’92 – ’96, atunci cind toate structurile erau fragede, crude; atunci se ajungea rapid la „bucate”. Mereu am invocat spusele marelui Creanga cu „Mai bine fruntas în satul meu, decit codas la oras”.
poza “admin2” – Profesorul Danut Oprea, mereu deschis la dialogul cu oamenii
Dar ce fel de sef va place sa fiti?
Întii ca nu agreez aceste denumiri: sef, boss etc.. Ele sint pentru frustrati, iar eu nu sint asa ceva. Apoi, trebuie spus clar, primarul este angajatul cetatenilor, al contribuabililor, nu seful lor! Pentru mine, „seful” perfect trebuie sa fie onest, drept, respectuos, sa stie sa formeze echipe competente si sa stie sa le motiveze echitabil. Si nu numai atit. Un sef adevarat trebuie sa-si impuna o autoritate profunda, izvorita din sufletele oamenilor, multumiti de faptele si comportamentele „sefului”. În management, sint credincios axiomei care spune ca „cea mai importanta resursa este resursa umana”. OMUL, aceasta este cheia succesului! Banii vin si pleaca, crizele apar si dispar, dar oamenii si sufletele lor ramin. De aceea consider ca un lider adevarat trebuie sa stie sa formeze si sa lucreze în echipa. Din nefericire, în România de azi, omul e ignorat, jignit, umilit, expoatat, furat. Si este, dupa opinia mea, o cauza esentiala a crizei actuale.
Managementul economic si cel politic au multe puncte comune
Din punctul meu de vedere, în reperele esentiale acestea doua sint aproape identice. Depinde cum sint abordate. În fond, ce urmareste o organizatie economica? Sa vinda un produs, sa cistige noi piete si sa faca profit. Cred ca aceleasi obiective sint si în politica: sa vinda produse (candidati), sa cistige piete (colegii electorale) si sa faca profit (puterea). As vrea sa observati ca tocmai ultima veriga (profit economic – putere politica), guvernata de lacomie, de aroganta si de sentimentul nemuririi, a facut ca în România sa nu existe nici economie puternica si nici politica solida. Avem, în schimb, o multime de asa-zisi lideri care au o singura competenta: sa calce pe cadavre. Si, vedeti dumneavoastra, asa ne întoarcem la ceea ce am afirmat anterior: OAMENII sint CHEIA! Daca nu întelegem ca trebuie sa ne alegem lideri care sa respecte si sa iubeasca OMUL, nu vom iesi niciodata din noroiul acestor doua zeci de ani. Daca vom continua sa traim în iluzia „mitei electorale”, va trebui sa ne multumim cu niste conducatori care ne umilesc continuu.
Avind în vedere ca liberalismul este perceput ca fiind o doctrina individualista, am senzatia ca principiile pe care le-ati enuntat mai sus nu se armonizeaza cu doctrina
Nu, nu, nu. Nici vorba de nepotrivire. V-as ruga sa observati ca sloganul liberal nu spune „Prin mine…”, ci „Prin noi insine” si conduce, în mod evident, la ideea de echipa. Politicienii populisti si comunisti, ca sa-si apropie masele de alegatori si ca sa reduca sansele doctrinei liberale, cea care a facut Europa bogata, au început, prin anii ’50, sa prezinte liberalismul ca fiind individualist. Si, ca sa va dau un exemplu concret de manipulare populista, voi invoca principiul liberal privind promovarea elitelor. Propaganda populista le spune oamenilor ca elita înseamna „exploatatorii”, în timp ce, în realitate, sensul este altul: cei mai buni maturatori, cei mai buni profesori, cei mai buni agricultori, cei mai buni medici, cei mai buni muncitori etc., acestia sint elita. În fond, liberalismul vorbeste despre oameni competenti si activi, indiferent de profesie sau bogatie. Liberalismul nu are ca obiectiv promovarea „bogatasilor”, ci îi învata pe oameni sa se îmbogateasca. De aceea este un adevar verificat si acceptat ca, în perioade de criza economica, este bine ca liberalii sa conduca! Liberalii au solutiile cele mai bune pentru relansarea economica. De ce credeti ca, în acest moment de criza, a devenit o moda ca toti „sa se dea liberali” sau sa faca ochi dulci liberalilor? Vor sa fie alesi! Uita, însa, ca alegatorul este mai destept decit ei.
Daca tot vorbim despre doctrine, ce parere aveti despre alianta stinga – dreapta? Am numit astfel USL.
Este fireasca într-o societate normala, o societate moderna, a cooperarii. Este o alianta între doua blocuri politice foarte bine definite: liberalismul si social-democratia. Acestea au coabitat în zeci de situatii, peste tot în Europa Occidentala si tocmai aceste modele de succes îi sperie pe adversari. Echilibrul si cooperarea stinga-dreapta au stat la baza dezvoltarii Europei dupa cel de-al doilea razboi mondial. As spune ca tocmai aparitia partidelor populare a stricat echilibrul istoric si a creat confuzii; discursul „popularilor” este un amestec de principii stinga plus dreapta. Este mai bine? Eu zic ca nu si desfid acest gen de dualism. Avem exemple convingatoare: UDMR, PD-L si UNPR. Revenind la întrebare, va voi da un exemplu practic si actual, ca sa atrag atentia asupra unei manipulari. Ma voi referi la unul dintre cele mai ridicole atacuri la adresa USL, atac care îi invoca pe Bratieni, fondatorii PNL si care, chipurile s-ar „rasuci în mormint” din cauza acestei aliante (USL, n.a.) Doamne, cita ignoranta! Respectivii ar trebui sa mai puna mina pe carte si poate ar afla ca Ionel Bratianu a adus în partid tocmai pe social-democrati (aripa moderata) si a preluat chiar revendicarile principale ale acestora: reforma electorala si reforma agrara, pe care le-a transformat în obiective majore de politica interna ale PNL. Nu vreau sa par prea didactic, dar atit timp cit spatiul public va fi populat de „lideri” cu un asemenea nivel cultural, nu avem speranta unei clase politice performante si nici speranta ca asemenea „alesi” ar fi capabili de solutii care sa ne scoata din criza si din saracie.
are foto, cod “scol” – Danut Oprea, un manager de succes la conducerea Colegiului Tehnic “Petru Poni”
În afara de aceasta viziune, înteleg echilibrata, ce va mai recomanda pentru functia de primar?
În primul rind, cred ca experienta de 11 ani ca director al celei mai mari scoli din regiune. Scoala este o institutie publica, o institutie bugetara, ca si Primaria, dar are citeva dificultati în plus fata de aceasta. Prima ar fi compozitia personalului: profesori, functionari cu studii medii si superioare, personal administrativ si, mai presus de orice, elevii adolescenti, care sint cei mai complicati oameni care pot exista. Daca adaugam si parintii elevilor, veti constata ca, zi de zi, ca director de scoala, a trebuit sa gestionez si sa rezolv problemele a peste 3.000 de oameni a caror diversitate de interese si nivel cultural sint extreme. Si nu sint numai problemele de ordin psiho-social si pedagogic, ci si problemele administrative. Scoala pe care o conduc are un campus de patru hectare în care functioneaza 12 cladiri, fiecare cu specificul sau. Altfel spus, la Primarie as continua o activitate cu care sint familiarizat. Ba, mai mult, la scoala a trebuit sa imaginez solutii ca sa ne producem venituri proprii. Primaria are resurse din taxe si impozite. Important este ca aceste resurse sa produca noi resurse si primarul sa fie într-atit de creativ încit sa imagineze si alte cai pentru producerea de resurse. O primarie moderna, mai ales în situatie de criza, nu mai poate sa se limiteze la rolul de încasator. O primarie moderna trebuie sa-si produca resurse. De aceea ar fi bine ca un primar sa fie limitat la numarul de mandate; orice om îsi epuizeaza fondul creativ si nu mai poate asigura progresul; începe sa se repete si acest lucru înseamna stagnare, daca nu chiar regres.
Ce alte calitati trebuie sa le aiba un primar bun?
Sa stie sa formeze echipe din profesionisti, sa-i plaseze în pozitiile cele mai potrivite si sa le asigure conditii ca acestia sa obtina cele mai bune rezultate. Si sa respecte omul! Sa-i pese de cei din jur si sa se transpuna în situatia cetateanului cu care sta de vorba. Nimeni nu vine la primar din curiozitate sau prietenie; oamenii au probleme si necazuri si trebuie sa fii empatic, pentru a le întelege deplin si ca sa te implici cu tot sufletul. Pe mine, munca de educator m-a format empatic si altfel n-as putea fi. Ma aplec cu rabdare asupra problemelor oamenilor si înteleg ca pentru ei aceste probleme sint esentiale. Si, as adauga, un primar trebuie sa fie sincer si onest. Sa organizeze licitatii transparente si sa stirpeasca apucaturile balcanice, ca sa le numim elegant.
Foto “onesti” – Municipiul Onesti are nevoie de o schimbare care sa revigoreze viata economica si sociala
Ce aveti de spus despre contracandidatii dumneavoastra?
Vedeti, eu am încredere în alegatorul onestean si sint convins ca va alege cu creierul. Eu trebuie doar sa-i spun ce proiecte pregatesc. Sint convins ca nu se vor lasa pacaliti de banii unui candidat fara studii si nici de niste partide mincinoase si profund lase, care se ascund în spatele unor denumiri inventate, cum este Laurentiu Neghina. Mi se pare profund amoral ca, dupa ce timp de patru ani au batjocorit tot poporul, PD-L si UNPR sa se ascunda în spatele acestei „Aliante pentru Bacau” care, fie vorba între noi, în Bacau nici nu mai exista. Mi se pare rusinos si asta au facut, timp de patru ani, aceste doua partide: AU MINTIT!
Despre Emil Lemnaru? Despre ceilalti?
Primarul actual este exponentul unei generatii de politicieni care ne-au furat Romania. In mandatele sale platforma petrochimica a ajuns pe chituci, oamenii si-au pierdut locurile de munca, pentru ca Lemnaru nu a fost in stare sa puna interesele comunitatii mai presus de ale lui. Onestiul de azi are nevoie de solutii noi, pentru a se revigora. Despre ceilalti candidati, numai de bine. Nu au nici o sansa si asta o stiu si ei. Onestenii trebuie sa gindeasca „la cistig”: cei care doresc schimbarea vor vota cu Danut Oprea (PNL).
A consemnat Ionel PETRESCU
ciubotariu idel a zis
Am lucrat laceasta scoala pana in 1984 ca profesor inginer chimist la clasele de spcialitate si am fost coleg cu Danut Oprea.Am citit cu mult interes articolul si asa cum il cunosc pe d-nul Oprea mi-am dat seama ca el este facut sa fie conducator (in acest caz primar al municipiului Onesti).In toamna anului 2011 l-am reintilnit si am conversat cu dumnealui mai multe ore in cabinetul de director al scolii si mi-am dat seama ca este neschimbat si ca tot ce afirma va face tot posibilul sa indeplineasca.Municipiul Onesti are noroc ca are un asemenea om si care accepta aceasta functie (misiune).Ca fost cetatean al municipiului si actualmente patriot(aici mi-am inceput cariera de inginer)sant cu tot sufletul pentru acest candidat.
ing.Ciubotariu Idel