Nume de marcă ale culturii românești contemporane, precum prof. univ. dr. Alexandru Boboc, prof. univ. dr. Alexandru Husar, prof. univ. dr. Marin Aiftincă, prof. univ. dr. Alexa Visarion, la care s-au adăugat profesori ale unor catedre de specialitate de la instituțiile de învățămînt superior din Bacău, au încercat să readucă în atenția celor interesați „Misterul artei și creația contemporană”. Manifestările au fost prilejuite de Simpozionul național de estetică, ajuns la cea de-a X-a ediții, și care i-a atras pe studenți și profesorilor în aula Universității „George Bacovia”.
De menționat remarca făcută de unul dintre universitarii prezenți la eveniment. „Trăim cu toții impresia că timpul se comprimă, iar nerăbdarea a luat locul răbdării”, a declarat acesta. Simpozionul a reprezentat o reușită în opinia oaspeților prezenți la Bacău. „O consider o întîlnire reușită prin problematica dezbătută și care a avut în centru o temă de bază a teoriei artei contemporane, și anume misterul creației, taina creației și formele în care se propune arta. Rezultatul discuțiilor s-a închegat în ideea că între modernitate și postmodernitate există totuși o legătură, că nu s-a renunțat la forme și la căutarea de forme, că funcționează încă modelarea, și în felul acesta arta rămîne în sensul ei profund o instituire valorică legată de talente, de geniu, de ceea ce este uman în om”, ne-a declarat prof. univ. dr. Alexandru Boboc.
Simpozionul și-a derulat un episod și la Centrul de Cultură „George Apostu”, cu lansările de carte: „Spectacolul ascuns” de Alexa Visarion, „Nirvana”, „Gînduri ascunse despre lume și viață” de Ștefan Zeletin (ediții îngrijite de Ștefan Munteanu), „Nietzsche – Ființă și valoare” de Marin Aiftincă, și „Noi eseuri asupra intelectului uman” de G. W. Leibnitz (traducere, note și comentarii de Alexandru Boboc). Seara celei de X-a ediții a Simpozionului Național de Estetică a fost dăruită spectacolului de teatru „De ce închid oamenii ochii cînd se sărută”, cu Răzvan Vasilescu și Aurelian Octav Popa, în regia lui Alexa Visarion. Organizat de Centrul Internațional de Cultură și Arte „George Apostu” din Bacău, împreună cu Academia Română, Universitatea „George Bacovia” și Teatrul Româno-American „Eugene O’Neill” din București, la care s-au adugat și doi sponsori, Simpozionul Național de Estetică a lăsat în sufletul iubitorilor și dornicilor de frumos întrebarea: „la ce bun asemenea întruniri, dacă durează doar cîteva ceasuri?”, după cum mărturisea la finele conferințelor un tînăr student prezent în Aula Moldova a Universității „George Bacovia” (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns