Băcăuanii au de suportat un nou sezon al scumpirilor
• prețurile de referință ale benzinelor cresc cu 400 de lei/litru, iar la motorine cu 1.500 de lei/litru • tarifele la energie electrică și termică ar trebui să se micșoreze ca urmare a devalorizării dolarului • valul scumpirilor este așteptat să ajungă în Bacău la sfîrșitul acestei săptămîni • s-a scumpit doar motorina obișnuită, de la 18.500 de lei, la 19.050 de lei/litru • motorina obișnuită va dispărea din benzinăriile PECO Bacău după epuizarea stocurilor
Anual, populația are de suportat trei mari tranșe de scumpiri masive ale produselor de larg consum și ale utilităților. Două dintre marile creșteri ale prețurilor se petrec în perioada sărbătorilor de Paște și Crăciun, cînd în special prețurile alimentelor explodează. A treia mare etapă este, de regulă, vara, cînd ori se majorează accizele, ori prețurile se realiniază după paritățile valutare, ambele variante generînd scumpiri. Luna iulie îndeplinește ambele condiții, iar scumpirile consistente au început chiar de ieri, din Capitală. Valul creșterilor de prețuri va atinge și Bacăul, dar treptat, pe măsură ce se epuizează stocurile de produse. Conform angajamentelor asumate de autoritățile române cu instituțiile financiare internaționale și prin Acordul de asociere la Uniunea Europeană, din această săptămînă ar trebui să asistăm la creșteri de tarife, dar și la scăderi ale acestora. Prețurile unora dintre produse conțin accize (de exemplu carburanții, băuturile alcoolice, țigările) acestea fiind consolidate în moneda unică europeană. Avînd în vedere deprecierea leului față de euro, prețurile acestor produse ar trebui să crească, mai ales că accizele la unele dintre aceste produse s-au majorat.
Începînd cu 1 iulie, s-au majorat accizele la țigări, băuturi alcoolice și motorină, în schimb au scăzut cele la vin. Guvernul a emis Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea OU 158/2002 privind regimul accizelor. Actul normativ prevede ca accizele să fie modificate astfel: pentru grupa alcool și băuturi alcoolice distilate, acciza se majorează de la 108,4 euro/hl alcool pur, la 150 euro/hl alcool pur; pentru țigarete – de la 2,42 euro/1.000 de țigarete plus 33 la sută din prețul maxim de vînzare cu amănuntul, la 4,47 euro/1.000 țigarete plus 32 la sută din prețul maxim de vînzare cu amănuntul; pentru motorină – de la 187 euro/tonă, la 221 euro/tonă. Ordonanța prevede, de asemenea, diminuarea accizei la vinuri liniștite, de la 0,55 euro/hl/1 grad alcoolic, la 0,30 euro/hl/1 grad alcoolic, includerea în accize a contribuției pentru finanțarea ocrotirii sănătății, datorată de producătorii de vinuri, precum și de fabricile de produse din tutun și țigarete. În plus, conform noii Ordonanțe, se va suporta de la bugetul de stat, de la 1 octombrie 2003, contravaloarea timbrelor pentru marcarea țigaretelor și a altor produse din tutun și se va aplica un regim de accize similar atît pentru berea fabricată de micii producători naționali, cît și pentru cea provenită de la micii producători externi.
Pe de altă parte, tarifele la energie electrică și termică se calculează în funcție de moneda americană, iar aceasta a scăzut față de leu, cursul stabilit de Banca Națională a României (BNR) valabil ieri fiind de 33.014 lei/dolar, cu 500-600 de unități mai mic decît cursul la care s-au stabilit tarifele practicate pînă ieri. În plus, din cauza majorării prețului carburanților, se așteaptă o creștere prețurilor tuturor produselor, avînd în vedere că, practic, toți comercianții vor motiva majorările de preț măcar prin faptul că trebuie să transporte produsele. În plus, prin majorarea accizei la motorină, principalul carburant pentru agricultură, vor creste și prețurile produselor agricole. În aceste condiții, este greu de crezut că ținta inflației pentru acest an, de 13-14 procente va mai putea fi atinsă. Motorina va cîntări încă și mai greu în stabilirea prețurilor la aproape toate produsele, deoarece motorina obișnuită va dispărea de pe piață. Costache Marin, directorul Economic al SNP Petrom Sucursala PECO Bacău, spune că, într-adevăr, „pe măsură ce epuizăm stocurile, vom renunța la motorina obișnuită și vom vinde doar Motorina Euro Diesel”. Prețul cu care se vinde acum acest carburant este de 21.400 de lei/litru, dar după așteptatele scumpiri, motorina Euro va fi la fel de costisitoare ca unele sortimente de benzină. Urmarea va fi o avalanșă de majorări de prețuri.
Prețul motorinei sare în aer
Acciza la motorină crește de la 187 de euro la 221 de euro pe tonă. Accizele la benzinele cu plumb și la cele fără plumb se mențin la 404 euro, respectiv la 347 euro pe tonă. Pentru gazele petroliere lichefiate utilizate drept carburant sau combustibil pentru încălzit se va calcula o acciză de 100 de euro pe tonă, în timp ce pentru uleiurile necesare motoarele auto se va aplica o acciză de 50 de euro pe tonă. De remarcat, conform legislației în vigoare, cota de accizare se determină trimestrial, în funcție de cursul leu/euro. Față de trimestrul al doilea, cînd cursul stabilit de BNR pentru prima zi a lunii aprilie a fost de 36.168 lei/1 euro, cursul valabil ieri, în prima zi a trimestrului al treilea, a fost de 37.671 lei/1 euro. În plus, acciza pentru motorine s-a majorat cu 40 euro/tonă. În aceste condiții, conducerea Societății Naționale a Petrolului (SNP) Petrom a anunțat noile prețuri la carburanți. Pînă acum, prețurile de referință erau la benzina Premium – 24.150 lei/litru, la benzina Premium fără plumb – 23.150 lei/litru, la benzina Euro – 26.150 lei/litru, la motorina cu 0,2 la sută Sulf – 17.650 lei/litru, iar la motorina Eurodiesel – 20.450 lei/litru. De ieri, a crescut cu 400 de lei prețul de referință al unui litru de benzină, indiferent de calitatea acesteia, iar litrul de motorină se majorează cu 1.500 de lei.
Deocamdată, benzinele nu s-au scumpit la benzinăriile PECO Bacău. Costache Marin, directorul Economic al SNR Petrom Sucursala PECO Bacău, ne-a spus ieri că, deocamdată, nu poate spune cu precizie ziua cînd se vor aplica majorările de prețuri, dar, „probabil, prețurile se vor majora la sfîrșitul acestei săptămîni”. Sucursalele PECO pot practica prețuri mai mari sau mai mici cu cinci procente față de prețurile de referință anunțate de conducerea Petrom. Ultima scumpire a carburanților s-a produs la benzinăriile PECO Bacău în luna aprilie, iar majorarea de atunci a fost de 400 de lei/litru. Prețuri la pompă stabilite atunci și valabile încă sînt: 25.300 de lei pentru benzina Premium, 24.250 de lei pentru benzina Premium fără plumb, 25.700 de lei pentru benzina Super plus cu plumb, 27.050 de lei benzina Euro Premium. De regulă, față de prețul de referință stabilit la București, Sucursala PECO Bacău practică prețuri mai mari cu peste 1.000 de lei/litru.
PECO Bacău a operat totuși o majorare importantă a prețului la motorina obișnuită (cu 0,2 la sută Sulf), de la 18.500 de lei, la 19.050 de lei/litru. Motorina Euro Diesel a rămas, deocamdată, la vechiul preț de 21.400 de lei/litru.
Gigacaloria ar trebui să scadă, la fel și energia electrică
Conform acordului stand by cu Fondul Monetar Internațional (FMI), tariful la energie termică trebuie să se păstreze la valoarea de 20 de dolari pentru o gigacalorie, exclusiv TVA, aceeași valoare în moneda americană ca și la 1 iulie 2002. Reamintim, la începutul lunii iulie a anului trecut, Guvernul a majorat nivelul prețului național de referință pentru energia termică furnizată populației prin sisteme centralizate la 800.000 de lei pe gigacalorie, pe baza unui curs de schimb de 33.600 lei pentru un dolar. Prin acordul cu FMI, ar trebui ajustat, din nou, prețul național de referință pentru energia termică. Cursul anunțat de BNR, valabil ieri, era de 33.014 lei pentru un dolar, mai mic decît cel înregistrat anul trecut. Ceea ce înseamnă că Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) ar trebui să micșoreze prețul gigacaloriei.
În ceea ce privește tarifele la energie electrică, acestea ar trebui ajustate, în funcție tot de cursul leu/dolar. Ultima modificare operată de ANRE a avut loc în aprile 2003, la un curs de 33.500 lei/dolar. În consecință, și prețul kilowatt-ului ar trebui să scadă în corelare cu paritatea actuală leu/dolar. În acordul cu FMI se arată că „ajustarea prețurilor la energie electrică la 1 aprilie 2003 și 1 iulie 2003, ca și prețul de producător la energie electrică al societății Termoelectrica la 1 iulie 2003, va menține tarifele la nivelul acestora în dolari SUA la momentul ajustării anterioare (criteriu de performanță structurală). Fiind stabilit în lei din iulie 2002, prețul național de referință la energia termică va crește la echivalentul de 20 USD/Gcal de la 1 iulie 2003 (criteriu de performanță structurală)”. Fiind vorba de criterii de performanță structurală, ar trebui ca Guvernul să țină cont de ceea ce a semnat și să scadă tarifele la energie electrică și termică, lucru puțin probabil de altfel.
Se „umflă” și prețul gazele
În ceea ce privește prețul gazelor naturale, conform aceluiași acord cu FMI, de la 1 iulie acesta ar fi trebuit să se majoreze la 93 de dolari/1.000 metri cubi (mc). Totuși, prețul gazelor pentru consumatorii captivi (categorie în care este inclusă și populația) crește, de la 1 iulie, cu zece la sută, de la 90 de dolari (2.957.850 lei)/1.000 mc la aproximativ 99 dolari (3.215.816 lei)/1.000 de mc, acest tarif neincluzînd și TVA. Tariful plătit, practic, de populație va conține și TVA și va fi de 3.827 lei/mc. Majorarea cu șase dolari față de nivelul stabilit cu FMI este determinată de creșterea prețului la gazele importate din Rusia, de la 109 de dolari în 2002 la 140 de dolari/1.000 de mc în semestrul doi al acestui an, se arată în Referatul de aprobare a noilor tarife întocmit de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN). În Ordinul președintelui ANRGN, privind noile tarife în domeniul gazelor, se specifică și că este necesară majorarea componentei comerciale din structura tarifului de distribuție pentru consumatorii captivi de la 3,82 dolari/1.000 mc, la 4,81 dolari/1.000 mc. Tarifele au fost calculate în condițiile cursului anunțat de BNR, valabil pentru 13 iunie 2003, de 32.483 lei/dolar. Pretul gazelor se stabilește pe baza unui coș în care valoarea importurilor are o pondere de 30 la sută, iar prețul intern 70 la sută. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns