La Tătărăști, lucrările de igienizare și renovare încă nu s-au terminat. Dacă despre majoritatea școlilor din satele comunei autoritățile locale susțin că „sînt pregătite”, la Tătărăști încă se mai lucrează la fațadele clădirii, iar la Codrii de Sus, într-una dintre sălile de clasă mai trebuie montată o sobă. La toate școlile din comună, alimentarea cu apă reprezintă o reală problemă. „Nu există surse de apă la nici una dintre școlile noastre. Abia anul următor sperăm să facem ceva la școala din Tătărăști”, a declarat Ionel Ichim, primarul din comună. Pentru curățenia de vară, celor șapte școli le-au fost alocate 50 de milioane de lei, din bugetul primăriei. În ceea ce privește aplicarea programului „cornul și laptele”, nu există nici o combină frigorifică în care să fie păstrată mîncarea elevilor.
La școlile din comuna Gura Văii, lucrările de igienizare au fost terminate încă de acum cîteva săptămîni. Zugrăvirea școlilor a costat primăria peste 40 de milioane de lei, bani care au fost utilizați pentru vopsea, var și alte materiale de construcții. „Deși școala de la Păltinata a fost renovată anul trecut, ea a fost zugrăvită din nou. De asemenea, s-a făcut igienizarea și la școala din Motocești, care este de fapt o clădire foarte veche, monument istoric. Urmează să mai dăm niște fonduri pentru achiziționarea unor mături, găleți și alte mărunțișuri folosite în activitatea școlilor”, a spus Vasile Pașcu, primarul comunei. În această săptămînă, la Gura Văii au sosit șapte sute de manuale, necesare pentru elevii care peste o săptămînă vor începe un nou an școlar.
La Vultureni s-au folosit 150 de milioane pentru curățenia din școli. Primăria a dat acești bani pentru var, vopsea și alte materiale de construcții. Problemele adevărate sînt însă alimentarea cu apă și curățenia toaletelor. „Pentru aceste probleme, dar și pentru aprovizionarea cu lemne pentru iarnă, am cerut de la Consilul Județean 200 de milioane de lei. Acest lucru se întîmpla în urmă cu aproape două luni, dar nici pînă în ziua de azi nu am primit nici un răspuns”, a declarat Daniel Țătranu, primarul comunei Vultureni.
Cele cinci școli din comuna Lipova au fost zugrăvite cu bani obținuți din bugetul primăriei. Au fost alocate 110 milioane de lei, bani din care s-a cumpărat tot ceea ce era necesar pentru a face ca școlile să arate cît mai bine. Cei care au muncit la curățenie și la văruit au fost nimeni alții decît cei care se ocupă de întreținerea școlilor.
La Lipova s-au mai cheltuit 135 de milioane de lei, bani obținuți de la Consilul Județean, pentru aprovizionarea cu lemne de foc, necesare în lunile de iarnă. Ca și la Vultureni, la Lipova există probleme cu vidanjarea. „Am făcut mai multe cereri către Regia Autonomă de Gospodărire Comunală, ca să vină periodic și la noi cîte o vidanjă. Dar pînă acum nu s-a rezolvat nimic. Mergem noi pe unde știm și ne descurcăm cum puteam”, a spus Costel Baciu, primarul comunei Lipova.
Școlile de la Plopana au fost pregătite pentru primirea elevilor încă de acum cîteva săptămîni. „În cele șase școli din comună s-a zugrăvit, s-a instalat frigider, iar acum se face aprovizionarea cu lemne. Nu avem probleme nici cu alimentarea cu apă. La fiecare școală există cîte un hidrofor”, a declarat Gheorghe Doreanu, secretarul primăriei. Chiar dacă în școala de la Ruseni s-a făcut curățenie, aceasta urmează să intre într-un program de reabilitare.
În comuna Dealu Morii există cinci școli. Primăria a alocat fonduri de igienizare doar pentru patru, deoarece una dintre ele a fost renovată cu fonduri primite de la Banca Mondială. Astfel, au fost scoase de la buget 65 de milioane de lei, bani care au făcut posibilă zugrăvirea sălilor de clasă. A fost făcută și aprovizionarea școlilor cu lemne de foc. (Oana MĂGUREAN)
Lasă un răspuns