A XV-a editie a Topului firmelor s-a dedrulat, ieri, 12 noiembrie, in Bacau, pentru firmele cu cele mai bune rezultate economico-financiare in anul 2007. Organizata de Camera de Comert si Industrie Bacau, manifestarea a fost onorata de o multime de oameni de afaceri bacauani, dar si de autoritatile Municipiului si judetului Bacau, precum si de reprezentanti ai unor institutii si organizatii locale sau centrale, precum si de ziaristi. Au fost prezenti, intre altii, prefectul Claudiu Serban, presedintele Consiliului Judetean, Dragos Benea, primarul Romeo Stavarache, primari din localittaile bacauane, universitari, dar si fruntasii partidelor politice din Bacau, pentru care topul firmelor s-a nimerit a fi un bun prilej pentru o baie de multime.
„Este primul top al firmelor organizat dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, o editie aniversara, pentru ca este a 15-a de la infiintare si pentru ca are loc in anul in care Camera de Comert si-a sarbatorit majoratul. Avem speranta ca acest eveniment va fi expresia eforturilor pe care le face mediul de afaceri bacauan pentru depasirea piedicilor care au aptrut in ultima vreme in calea oamenilor de afaceri si le doresc cu acest prilej sa aiba puterea sa stringa fortele pentru a accesa cit mai multe fonduri europene, pentru propria dezvoltare. Fac un apel spre sistemul bancar de a spijini intreprinzatorii la vreme de criza financiara internationala, pentru a incuraja productia si mai ales pentru a dezvolta doua sectoare economice deosebit de importante, agricultura si industria alimentara, deoarece, dupa criza financiara se anunta si o criza alimentara. Fac un apel si la politicieni pentru sustinerea mediului de afaceri”, a spus, in deschiderea manifestarii, presedintele Camerei de Comert, Doru Simovici. Prefectul Claudiu Serban vede in mediul de afaceri un barometru socio-economic care ia pulsul real pentru dezvoltarea fiecarei intreprinderi. Bacaul, a subliniat prefectul, ramine capitala economica a Moldovei si are cu ce se mindri, „de la femei frumoase, case si masini aratoase, la un mediu economic dinamic”. Pentru prima oara dupa mai mult timp, Dragos Benea a revenit la ideea ca Bacaul merita numele de capitala economica a Moldovei. Presedintele Consiliului Judetean a facut insa si un anunt in premiera: Aeroportul Bacau a fost concesionat operatorului aerian Blue Air. „Am semnat astazi contractul de concesionare si credem ca am facut un pas inainte, important pentru dezvoltarea Bacaului”. El i-a indemnat insa pe oamenii de afaceri si pe politicieni sa priveasca si catre mediul rural, care are nevoie si mai mult de dezvoltare.
In schimb, primarul Romeo Stavarache i-a indemnat pe investitori sa isi mobilizeze eforturile pentru a-si mentine afacerile in picioare. „Criza nu ne sperie daca stam pe picioarele noastre, a spus primarul. Asa am procedat si cu Bacaul, pentru care am vrut un climat concurential corect. Nu stiu cit am reusit, dar sigur am redat bacauanilor curajul de a se respecta unii pe altii”, a spus pimarul Romeo Stavarache.
Pentru aceasta editie au intrat in competitie, din 136 de domenii de activitate, în clasa lor de marime, 1.863 de societati comerciale, din cele 10.880 de firme cu activitate în anul trecut. In top sint nominalizate 329 de firme, care reprezinta 3,1% din totalul societatilor bacauane active. Festivitatea de premiere a inclus topurile pe sectiuni / sectoare de activitate (Agricultura, Industria alimentara, Industria extractiva si prelucratoare, Industria lemnului, Industria usoara, Constructii, Servicii, Transporturi, Turism si alimentatie publica, Comert si Servicii bancare si de asigurari), Topul Exportatorilor, Topul Creativitatii Tehnice si Topul Protectia Mediului. Un premiu special, de excelenta, i-a fost inminat presedintelui patronatului bacauan, Raducan Ion, pentru intreaga sa cariera si sprijinirea mediului de afaceri bacauan. O noutate specifica acestui an a fost realizarea clasamentului firmelor care au accesat surse de finantare nerambursabila în anul 2007. Sistemul de departajare a firmelor a evidentiat eficienta, competitivitatea, spiritul întreprinzator si managementul performant. Indicatorii analizati au avut la baza informatii primite de la autoritatile si institutiile publice – Ministerul Economiei si Finantelor, Oficiul National al Registrului Comertului, Institutul National de Statistica, Autoritatea Nationala a Vamilor, Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci, Agentia pentru Protectia Mediului Bacau si bazele de date ale CCI Bacau. Criteriiile care au stat la baza stabilirii clasamentului fac parte dintr-o metodologie unitara la nivel national, construita de sistemul cameral pentru a echivala, în baza acelorasi norme, performanta mediului economic judetean la nivel national. Firmele clasate pe locurile fruntase la nivel judetean vor intra în competitie în Topul National al Firmelor, manifestare care se va desfasura în a doua jumatate a lunii noiembrie.
Lasă un răspuns