Handbalul a devenit cel mai iubit sport in Bacau. O demonstreaza numarul de spectatori prezenti la meciurile formatiilor bacauane. Pâna si la handbal feminin sau la cel masculin de liga secunda vin mai multi spectatori decât la fotbal!
Nu mai vorbim de partidele Stiintei Municipal Dedeman,care se disputa cu sala aproape plina. De curând, Bacaul a intrat si intr-un parteneriat cu Federatia Româna de Handbal, gazduind câteva actiuni ale loturilor reprezentative. Prilej cu care am intrat in dialog cu Cristian Gatu, presedinte al FRH, unul dintre cei mai mari handbalisti ai lumii din toate timpurile.
– Cât de important este rolul consiliilor locale in sustinerea echipelor românesti de handbal?
– Oriunde in lume, comunitatile locale se implica activ in sustinerea sportului, in construirea de baze sportive, in alcatuirea unui program de manifestari sportive, si nu numai, care sa atraga tinerii de toate vârstele. In România, unele primarii si consilii judetene au un rol determinant in viata sportiva a urbei pe care o conduc. As aminti aici Baia Mare, Brasov, Constanta, Craiova sau Roman. De departe, insa, Primaria Bacau are cea mai febrila activitate handbalistica. Pe lânga cele trei sau patru echipe de la stiinta pe care le finanteaza, am aflat ca Primaria si-a facut club propriu de handbal, care va avea si alte ramuri sportive. Piramida handbalului din Bacau se ridica incet si
sigur, cu o baza puternica, ceea ce-i confera stabilitate.
– Ce ar insemna pentru handbalul românesc o sala de cel putin 6.000 de locuri in Bacau?
– Ideea construirii unei sali de 6000 de locuri, poate chiar mai mare, stiu ca domnul primar Stavarache o are de anul trecut. Si dupa ce a fost invitatul special al Federatiei la Campionatul European din Danemarca, ambitia domniei sale s-a accentuat. Noua constructie va duce, cu siguranta, la amplificarea activitatii la nivel local. Sunt sigur ca Bacaul va deveni un centru puternic al handbalului românesc, daca nu cumva chiar este.
– Are nevoie Bacaul si Romania de o astfel de sala?
– Prin constructia acestei sali, tinerii din Bacau vor avea un punct de atractie in plus, mai ales ca dotarile vor fi multiple. Mai mult, in jurul edificiului vor aparea multe centre comerciale, având in vedere afluxul de sportivi si spectatori. si sa nu uitam ca si la sala, si la magazinele din imprejurimi se vor crea destule locuri de munca. La nivel national, viitoarea sala din Bacau ar putea gazdui finale de cupe europene, turnee internationale de calificare sau jocuri importante ale echipelor noastre nationale si, de ce nu, o grupa de turneu final la Campionatul Mondial sau European.
– Pe ce loc este handbalul in Romania, din punctul de vedere al atractivitatii?
– Handbalul in România, o spun cu mândrie, a devenit un fenomen social, un mod de viata, un punct de atractie pentru tineri, care vin catre acest sport in numar din ce in ce mai mare. In ultimii ani, datorita performantelor la nivel de cluburi, dar si la nivel de echipe nationale, a crescut simtitor si numarul de spectatori. Nu vreau sa spun eu pe ce loc este handbalul, in raport cu celelalte sporturi de echipa, privind audienta tv sau atractivitate. Este adevarat, nu ne comparam cu fotbalul, la numarul de spectatori si la sumele care se invârt in jurul echipelor, dar nici scandaluri de coruptie nu avem si nici batai intre suporteri sau tribune incendiate. In ceea ce priveste performantele internationale, de departe handbalul depaseste orice alt sport de echipa, atât la nivel de cluburi, cât si la nivel de echipe nationale. Si este suficient sa amintesc aici doar cele sapte titluri mondiale, trei la senioare si patru la seniori.
– Pe ce loc este handbalul in România, din punctul de vedere al resurselor pe care le consuma – salarii, indemnizatii, sume de transfer, cheltuieli cu pregatirea si cu sustinerea programului competitional, cu formarea juniorilor?
– Referitor la partea financiara din handbal, salarii sportivi sau sume de transfer, stiti bine ca sunt moderate, cu mult sub ceea ce se consuma in fotbal. Poate doar Cristina Neagu sa fie o exceptie, dar pe deplin meritata. In ceea ce priveste cheltuielile Federatiei, si ma gândesc aici la intretinerea celor sase loturi nationale – seniori, tineret si juniori, feminin si masculin – cât si a celor doua Centre de Excelenta, de la Sighisoara si Vâlcea, acestea depasesc bugetul alocat de la Agentia Nationala de Tineret si Sport, dar completam cu sume din sponsorizari.
Peter KELMANN
Ciprian a zis
Si eu zic sa ne reprofilam pt. ca fotbal=Mitica Dragomir iar handbal=performanta cu resurse folosite eficient.